Audiohobby.pl

recencje słuchawek audiofilskich - zapraszam do komentowania

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
27-01-2010, 11:43
Nasuwa się jeden wniosek - im drożej, tym lepiej.

No comment.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
27-01-2010, 12:25
Z całym szacunkiem - to nie są recenzje, to są pobieżne opinie - mnie osobiście rozbiło stwierdzenie dotyczące Denon AH-D5000 "Słuchawki typowo studyjne".

Recenzje pisze m.in.
- Pan Piotr Ryka np: AKG 1000 http://audiohobby.pl/topic/8/1704
- Pan Wojciech Pacuła np: Beyerdynamic 990 http://www.highfidelity.pl/artykuly/0406/beyer.html

Proszę sobie porównać :)

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
27-01-2010, 12:41
Lancaster przenieś ten wątek reklamowy do zakładki  Audio Salon                              

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
27-01-2010, 12:56
Interesująca ta recenzja Wojciecha Pacuły. Nie spodziewałem się, że można tak jasno i wyraźnie pisać, a jednocześnie technicznie.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
27-01-2010, 13:05
"Korzystanie z „osiemsetek” może być zarówno pełną emocji muzyczną przygodą" - jak dla mnie to nieustanne zmaganie z martwotą i nudą.

"Długo wybrzmiewające jazzowe solówki gitarowe wraz z dynamicznym, swingującym tłem w postaci małego bandu lub spokojne fortepianowe granie to środowiska, w którym GS1000i odsyła całą konkurencję w narożnik. Generują może nieco mniej detali od ich starszych braci PS1000 ale w przeciwieństwo do nich są przyjemniejsze w odbiorze i mniej natarczywe." - PS1000 grają fortepian prawie o klasę lepiej z racji braku drewnianego podkolorowania średnicy. GS1000i słodzą fortepian, niestety. W słabszym systemie to przydatna cecha.

Denon AH-D5000
Odsłuchy styczeń Rms.pl Słuchawki typowo studyjne z bardzo głębokim i dynamicznym basem. Scenę muzyczną budują bardzo odważnie, co pozwala odnaleźć pierwszy trop, jakim podążali konstruktorzy Denona. Mianowicie, AH-D5000 sprawdzą się w muzyce, której założeniem jest silne zaangażowanie słuchacza. Do tego zapewniają bardzo szeroką paletę brzmień w zależności od źródła dźwięku. Co ciekawe, bardzo dobrze dawały sobie radę z odtwarzaczami przenośnymi. Nie wymagały do tego żadnego dodatkowego wzmocnienia. Ich znakomita efektywność doskonale sprawdziła się przy źródłe sygnału o niskiej mocy. W szczególne zdumienie wprawia detaliczność generowanego dźwięku przy tak prostym źródłe dźwięku. Drewno użyte do budowy AH-D sprawiało wrażenie mniej naturalnego w stosunku do materiału użytego do budowy Grado GS1000i. Z drugiej strony ich estetyka jest ciekawsza i nowocześniejsza. Wykonanie Denona czyni z niego produkt wygodny i zaskakująco mobilny. Różnice na korzyść GS1000i utrzymały się przy porównywaniu obu par słuchawek w odtwarzaniu muzyki rockowej, gdzie linia basowa przytłaczała swoją siłą oraz przy muzyce akustycznej, gdzie słuchawki zbyt mocno atakowały dźwiękami w dolnym paśmie. Może to się jednak okazać dużą zaletą w połączeniu z dobrą reprodukcją wokalu w wysokich pasmach, gdy słuchamy wykonań muzyki popowej, techno czy r\'n\'b. AH-D5000 zdobyły zdecydowane uznanie w oczach osób, które lubią hip-hop i muzykę elektroniczną generowaną z sampli. Bogactwo i wielowymiarowość dolnego pasma, które jest realizowane przez dynamiczne i pewne prowadzenie wielu linii basowych jednocześnie oraz znakomita współpraca z praktycznie każdym źródłem dźwięku, jasno wskazuje, że zabieg Denona aby stworzyć profesjonalne słuchawki skierowane do słuchacza ceniącego dynamiczne i efektowne uderzenie w pełni się udał.

Sennheiser HD800
Odsłuchy styczeń Rms.pl Najbardziej uniwersalne słuchawki w całym zestawieniu. Trudno o znalezienie ich zdecydowanie słabego punktu. Oryginalny sposób budowy sceny muzycznej i jej przestrzenność oraz dokładność szczególnie w dolnych rejestrach sprawia perfekcyjne wrażenie w każdym calu. Muzyka produkowana przez HD800 to skrajnie skomplikowana mieszanka detaliczności, selektywności i muzykalności. Szególną uwagę zwraca budowa sceny muzycznej. Nieskończona wręcz przestrzeń dźwięków budowana z misternie przeplatanych serii dźwięków daje niesamowite wrażenie zarówno przy słuchaniu muzyki rockowej jak i elektronicznej czy akustycznej. Szczególnie przy słuchaniu rocka Faith No More czuje się zupełnie nowy wymiar muzyki budowany właśnie rytmiką gitary basowej. Budowa osiemsetek nie wzbudza absolutnie żadnych zastrzeżeń co do zastosowanych materiałów, precyzji montażu i przemyślenia kontrukcji. Być może sam wygląd nie jest tak elegancki, stylowy i konserwatywny jak w wypadku Grado czy Denona ale nie daje też powodów do narzekań. Porównując HD800 do Denonów AH-D5000 należy zwrócić uwagę na ich lepsze zrównoważenie i dużo płynniejsze, wręcz ocierające się o magię przejście pomiędzy niskimi i średnimi tonami. Z kolei zestawienie Hdków z GS1000i przy słuchaniu wolnej akustycznej muzyki pokazuje większe nastawienie na głębie w wysokim paśmie produktu od Grado. Różnica ta zanika wraz ze wzrostem tempa muzyki, a w pewnym momencie przeważa szalę korzyści na rzecz HD800. Korzystanie z „osiemsetek” może być zarówno pełną emocji muzyczną przygodą jak i intelektualnym zmaganiem ze skrajnie zaplątaną pajęczyną dźwięków. W każdej z tych dyscyplin HD800 są po prostu znakomite.

Grado GS1000i
Odsłuchy styczeń Rms.pl Najbardziej muzykalne słuchawki ze wszystkich testowanych. Przekonują niezwykłą głębią w całym paśmie przenoszenia. Długo wybrzmiewające jazzowe solówki gitarowe wraz z dynamicznym, swingującym tłem w postaci małego bandu lub spokojne fortepianowe granie to środowiska, w którym GS1000i odsyła całą konkurencję w narożnik. Generują może nieco mniej detali od ich starszych braci PS1000 ale w przeciwieństwo do nich są przyjemniejsze w odbiorze i mniej natarczywe. Taki był wniosek po porównaniu tych słuchawek wpiętych do Pro-Ject Headbox 2Se. Sytuacja uległa diametralnie drugiego dnia odsłuchów, gdy słuchaliśmy obu Grado na Forumie 608. Natarczywość PS1000 zmieniła się w harmonijną i niezmiernie detaliczną rzekę dźwięków zasypującą słuchacza ogromem wrażeń. W pełnym spektrum barw sączących się z GS1000i dominują ciemne i delikatne odcienie. Przestrzeń generowana przez GS1000i pozwala w pełni zachwycić się detalicznością sceny muzycznej. Szczególnie gdy mamy do czynienia z niewielką ilością instrumentów Grado pozwalają im błyszczeć pełnią siły na scenie. Trudno je porównywać z HD800 czy Denonem AH-D5000 gdyż zostały zaprojektowanie w innym celu. Nie ścigają się z nikim na ilość wystrzelonych dźwięków i decybeli czy tempo i rozmiar basowych uderzeń. Z pewnością będą znakomitym wyborem dla wszystkich fanów pełnych, przesiąkniętych mahoniem dźwięków gitar Les Paul Gibson w rękach mistrzów takich jak Mark Knopfler, Neil Young, Gary Moore czy Joe Boenamasa.

AKG K701
Odsłuchy styczeń Rms.pl Słuchawki wymagające solidnego zasilacza. Niechętnie współpracują ze wzmacniaczami słabszej jakości i małej mocy. Po podłączeniu pod bardzo mocny wzmacniacz charakterstyka siedemsetjedynek zbliżona jest do innych produktów AKG – grają szerokim mocnym pasmem nie oszczedzając detali. Oferują zrównoważony bas i nienatarczywą subtelną, detaliczną górę uwypuklając przy tym szerokie pasmo. Przestrzenność siedemsetjedynek jest ponadprzeciętna jak dla tej klasy słuchawek, dźwięk jasny i otwarty, a przy tym długo wybrzmiewający, dający dużo radości. Niewymuszona naturalność brzmienia połączona z pełną scena muzyczna to na pewno największa zaleta produktu AKG.

Audio-Technica ATH-A900
Odsłuchy styczeń Rms.pl Jeden z rodzynków odsłuchów. Bardzo dobrze spisywały się z MF X-Can. Oferują znakomite pasmo dolne – pełne, nieco podobne w tym względzie jak w AH-D5000, ale dobrze kontrolowane, poukładane i bogate w detale. Sam sposób generowania basów przypomina ten z HD800 – nienarzucający się, przekonujący energią i dynamiką. ATH-A900 oferuje też ciekawą górę kosztem odrobinę mniej detalicznego środkowego pasma, co nie zostało odebrane jako wada, a raczej ciekawa charakterystyka, która pozwala na odczuwanie nowych wrażeń muzycznych. Przestrzenność jest bardzo mocną stroną dzięwięćsetek od Audio-Technici, szczególnie na tle produktów Beyerdynamic z serii 880 i 990. Na tle AKG 701 znakomicie wypadły w kwestii efektywności. Audio-Technica to bardzo dobry wybór dla fanów rocka i muzyki akustycznej. Sprawdzą się także przy odsłuchu albumów koncertowych.

Beyerdynamic 880, 880 Pro, 990 - tekst bezwartościowy w całości. DT990 nie mają czego szukać w worku z DT880, inna charakterystyka przenoszenia częstotliwości. DT880 zostały tu spostponowane, a de facto są co najmniej tak dobre jak K701.

"Detaliczność góry jak żywo przypomina tę z HD800, naturalnie jest skromniejsza, ze zrozumiałych względów." - a co to są te zrozumiałe względy?

"Starszy brat GS-1000i jest zdecydowanie bardziej zrównoważonym produktem. " - to jest młodszy brat sądząc po wieku konstrukcji.

"O ile GS-1000i znakomicie uwypuklały brzmienie niewielkiej ilości instrumentów PS-1000 znakomicie opowiada utwory grane przez duże składy instrumentalne." - niech mi ktoś napisze co to jest to "uwypuklanie" w powyższym akapicie. Tzn. co, PS1000 uwypuklają instrumenty dopiero, kiedy jest ich dużo, czy GS1000i przestają wtedy uwypuklać? Co to jest to uwypuklenie w ogóle?

^
Sprzedam słuchawki: Sony MDR-EX700LP (douszne),  Grado GS1000i, Sennheiser HD 565 Ovation

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
27-01-2010, 13:27
>> majkel, 2010-01-27 13:05:30
>"O ile GS-1000i znakomicie uwypuklały brzmienie niewielkiej ilości instrumentów PS-1000 znakomicie opowiada utwory grane przez duże składy instrumentalne." - niech mi ktoś napisze co to jest to "uwypuklanie" w powyższym akapicie. Tzn. co, PS1000 uwypuklają instrumenty dopiero, kiedy jest ich dużo, czy GS1000i przestają wtedy uwypuklać? Co to jest to uwypuklenie w ogóle?

Robisz 2 grube krążki, u mnie po 28mm średnicy, nalepiasz na osłonę przetwornika, żeby był na środku. Dźwięk nie idzie wtedy bezpośrednio ucha, a rozchodzi się dookoła. Ucha zbiera rozmyty dźwięk i traktuje jak pogłos. Pogarsza się lokalizacja, ale... no właśnie: tu się pojawia uwypuklenie brzmienia niewielkiej ilości instrumentów. Flet czy klarnet już nie jest punktowy (na moim systemie to i tak niemożliwe, ale względnie tak jest), rozpływa się. Sprawia to wrażenie obecności np. w operze. Dźwięk dochodzi z wielu stron, nie jest chudy, jest gruby, ale nie jest też ostry, bo jest złagodzony/rozmyty. Dźwięki dochodzą z wielu kierunków. Bardzo dobrze sprawdza się przy niewielkiej ilości instrumentów, ale to jest efekt dodany, mamy kolorowanie. Może być przyjemny i prosty w odbiorze, bo wykorzystuje bardziej naturalną charakterystykę przenoszenia ucha poprzez większy udział małżowiny usznej na drodze dźwięku.

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
27-01-2010, 16:18
Koledzy
Najłatwiej jest krytykować i śmiać się z innych. Akurat moja praca polega na nieustannym ocenianiu dokonań innych osób, dlatego zastanawiam się trzy razy zanim coś napiszę czy powiem, bo może być komuś przykro a mogę nie mieć racji.
Koledzy z RMS napisali swoje opinie jak umieli, chwała im za zorganizowanie spotkania, na którym było bardzo dużo słuchawek do sprawdzenia, w tym wiele topowych modeli, również wygrzanych, co w warunkach sklepowych nie jest takie łatwe.

Jak sporo się dowiedziałem z tego meetingu, moje subiektywne komentarze w skrócie:
- HD800 grają ciekawiej dla mnie muzykę typu pop/rock/elektronika w porównaniu do Grado PS-1000 (do tej pory sądziłem, że kupując PSy nie będę musiał kupować HD800, myliłem się),
- GS-1000i były niewygrzane, dźwięk był nieco inny niż starych GS-1000
- Denon AH D5000 - za bardzo zamknięte jak dla mnie, mam je z głowy :)
- AKG 701 - świetny stosunek jakości do ceny
- HD650 - w stosunku do Grado czy HD800 czy AKG1000 - kicha, dużo basu nic poza tym
- Bayery i Audiotechniki - nie moja bajka
- Project to bardzo słaby wzmacniacz słuchawkowy
- Vincent KHV111 grał lepiej od Projecta, a kosztuje prawie tyle samo
- Forum II to bardzo ładnie grające urządzenie (ale wygląda kiepsko) (różnica między TH a Forumem nie jest przepaścią, tzn. ja tego nie słyszę)
- zestaw AKG K-1000 + modyfikowany Music Angel to zdecydowany kiler pozostałych systemów (nie do pobicia w żadnym aspekcie), wszyscy, którzy zakładali na uszy AKG uśmiechali się bardzo;

Każdy pisze jak potrafi. To było bardzo miłe i interesujące spotkanie.

Również proszę o przeniesienie tego wątku do Audiosalonu.

aasat

• 2265 / 6088
  • Ekspert
27-01-2010, 16:29
>> w.luczynski, 2010-01-27 16:18:51
Forum II to bardzo ładnie grające urządzenie (ale wygląda kiepsko) (różnica między TH a Forumem nie jest przepaścią, tzn. ja tego nie słyszę)

Bardzo ciekawe, rozumiem, ze nie chodzi o tryb OTL w TH?

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
27-01-2010, 16:31
Ja bym prosił o wycięcie akapitów z mojego poprzedniego posta - od AH-D5000 do miejsca przed komentarzem o DT880 i DT990. Ta kopia to efekt dziwnie działającego schowka Windows w firefoksie.
Czepiałem się tylko tego, co mi się nie spodobało, reszta tekstu jest dla mnie w porządku i nie zawiera dezinformacji.

^
Sprzedam słuchawki: Sony MDR-EX700LP (douszne),  Grado GS1000i, Sennheiser HD 565 Ovation

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
27-01-2010, 16:39
aasat
Właściciel Forum II słyszał te różnice lepiej ode mnie :)
Ja też niespecjalnie rozróżniam tryby OTL i non-OTL.
Przepaść to dla mnie różnica pomiędzy AKG K-1000 a resztą.

aasat

• 2265 / 6088
  • Ekspert
27-01-2010, 16:50
>> w.luczynski, 2010-01-27 16:39:38
Ja też niespecjalnie rozróżniam tryby OTL i non-OTL.

Bardzo mnie to zaintrygowało, ze ForumII jest na tym samym poziomie co AH
Dodatkowo, ze nie ma większej róznicy między OTL a non-OTL

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
27-01-2010, 16:59
Forum 608 II był u mnie w domu parokrotnie, a ja u jego właściciela też parokrotnie. Puściliśmy kiedyś porównawczo Moonlighta v.8. Dźwięk jakby ten sam, tylko wszystkiego więcej i lepiej w tym drugim przypadku, zwłaszcza nasycenie i różnorodność barw oraz wielkość przestrzeni. Staraliśmy się z kolegą wstawić jak najlepsze części do Foruma przed porównaniem, bo interesujące było dla właściciela wycisnąć z niego jak najwięcej, i sam wcześniej też coś w tym kierunku czynił.
Z pamięci mogę powiedzieć, że SOHA II z lampami Tesli gra chyba nieco lepiej od Foruma, a piszę o tych akurat wzmacniaczach, bo wiem, że Piotr ich wszystkich słuchał. Oczywiście, przy innym źródle różnice i dysproporcje mogą się ułożyć inaczej. Nie wiem co było na spotkaniu.

^

Waluch

• 39 / 5789
  • Użytkownik
27-01-2010, 19:06
ForumII nie jest na tym samym poziomie co AH

forum gra ciut ostrzej, gubiąc przy tym detale, których nie ukrywa AH
na forumie po prostu nie słychać wielu smaczków
scena także jest inna, mniejsza
fakt, nie ma między tymi wzmacniaczami \'przepaści\' lecz AH jest po prostu lepszy
po dokładniejszym wsłuchaniu się w szczegóły słychać różnicę
wg mnie tak ma być, bo forum II to dobrze przemyślana konstrukcja, zupełnie przecież inna od AH
(nie tylko cenowo)

L3VY

• 224 / 5846
  • Aktywny użytkownik
27-01-2010, 19:09
"PS
Jak widzę królował sprzęt pana Włodka, a kto jeszcze był na spotkaniu?"
Ja.

"Można wiedzieć co to za źródło stoi na podłodze?"
Vincent S1.1

Denon 5000 zagrał wspaniale i to tak niesamowicie, że nigdy bym się tego po nich nie domyślił w połączeniu z mp3 Samsunga. Gdy grały z dziurek wzmacniaczy słuchawkowych zalewały basem, a empetrója nie miała mocy i pasmo było wyrównane.

HD800 - Uniwersalne, neutralne, brak ciepłej średnicy i osłodzonych wokali czyli nie dla mnie.

PSy - Wszystko na bardzo wysokim poziomie, tylko basu za dużo. Świetnie słucha się koncertów.

GSy - W porównaniu do PSów zbyt ubogie na basie, ale reszta wzorowa. Fortepian dla mnie wybitny. Gdyby nie istniały K1000 to pewnie były by to dla mnie najlepsze słuchawki.

AKG K701 - nic nie napiszę, poczekam aż będzie mi dane posłuchać wygrzanych, bo czytając opinie średnica jest w nich bardzo dobra.

HD650 - Basiooor że szok, słaba przytłumiona góra.

K1000 z Mjuzik Aniołem - nie oryginalnie powtórzę za Włodkiem - przepaść między resztą (grającą z TH).
A ja jeszcze nie skończyłem przeróbek :)