Audiohobby.pl

recencje słuchawek audiofilskich - zapraszam do komentowania

zyzio

• 960 / 5999
  • Ekspert
27-01-2010, 19:54
Technics RP F 30  -  killer wśród słuchawek dynamicznych, niedościgniona dynamika, czystość i szybkość dźwięku, atomowy bas, nie mają substytutu...
Hd 800 - szczegółowość i przestrzeń, pozostałe aspekty jedynie w miarę ok w porównaniu do killera :)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
27-01-2010, 21:17
Trudno mi uwierzyć, że kosztujący ułamek ceny TH, a w zasadzie tyle co dwie dobre lampy do TH, Forum II jest wstanie zbliżyć się do poziomu TH... chyba czegoś nie zrozumiałem, albo jeszcze zbyt wiele rzeczy jest dla mnie tabu.

domzz

• 1113 / 6022
  • Ekspert
28-01-2010, 09:27
Ostatnio miałem okazję przez chwilę posłuchać Forum608 i HPA-03 z WBA. Ten drugi okazał się lepszy w każdym aspekcie, bas, scena, detaliczność. Dźwięk Forum608 brzmiał jak przepuszczony przez durszlak z makaronem ;)
(HPA miał włożone 2xtesla ECC88 i jako driver tesla E88CC gold pin)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
28-01-2010, 10:20
Bezpośrednie porównania to najlepsza metoda, bo człowiek szybko ulega autosugestii i dostosowaniu. Ja na przykład siedząc w pracy z playerem mp3, plikami stratnymi i Sennheiserami HD438 na uszach zastanawiam się cóż więcej mi potrzeba i po co mi te PS1000 w domu? Gdy przyjdę do domu, przypominam sobie po co, a jak wepnę HD438 porównawczo, to jestem jeszcze bardziej zorientowany po co.

Kiedy bawię się w eksperymenty z moim torem słuchawkowym, a nie jestem przekonany, że dźwięk jest jednoznacznie satysfakcjonujący, wpinam słuchawki do wyjścia słuchawkowego CD. To mnie szybko sprowadza na ziemię, gdy coś sknocę. Fakt, że gra ona znacznie lepiej niż w takim CD w stanie fabrycznym, ale ma swoje pewne ograniczenia i bardzo ją lubię brać za punkt odniesienia dla wzmacniaczy średniej klasy, w tym także części popularnego i nieraz owianego mitami DIY. Najpierw zawsze porównuję do swojego wzmacniacza słuchawkowego, ale jak już wiem, że nie jest ani lepiej od niego, ani tak samo dobrze, tylko gorzej, to robię konfrontację z tąż dziurką w CD. Posiadaczom dobrych odtwarzaczy mp3 polecam nie krępować się, i też ich używać jako punktu odniesienia, zarówno dla wzmacniaczy słuchawkowych, jak i dla źródeł. :) Można wtedy zobaczyć ile w niektórych systemach jest warta Theta DSP Va lub jakim jakościowo napędem jest Fatman iTube.

^
Sprzedam słuchawki: Sony MDR-EX700LP (douszne),  Grado GS1000i, Sennheiser HD 565 Ovation

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
28-01-2010, 10:39
>> "Można wiedzieć co to za źródło stoi na podłodze?"
>> Vincent S1.1

Ten CD ma bufor lampowy na wyjsciu. Może to wpłynęło na osąd i porównanie ...
Ponoć jedno wyjscie jest z buforem a drugie niet (ale tego nawet w audiosystemie nie byli pewni)

Czy uczestnicy testu próbowali również z "dziurki" CD ? Ta "dziurka" lubi się z ATH i HD-kami
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
28-01-2010, 12:26
Z tego co mi wiadomo uczestnicy nie próbowali słuchać z dziurki CD.

Wcześniej przez ponad tydzień miałem możność porównywania AKG K-1000 napędzanych przez Music Angela do Grado PS-1000 i GS-1000 wzmacnianych Twin Headem. Dla mnie przewaga AKG jest bezdyskusyjna. Źródłem jest MBL-1531.

W Twin Headzie poza Emmision Labs pozostałe lampy są oryginalne (miałem jakieś super wojskowe, ale się zbiły, ja zresztą nie słyszałem dużej różnicy :))

Panowie - oczywiście, że są różnice pomiędzy odtwarzaczami, wzmacniaczami, słuchawkami - mniej lub większe - jak kto to odczuwa.
Ale różnica pomiędzy elektrostatami a słuchawkami dynamicznymi z pewnością warta jest co najmniej sprawdzenia. Dla mnie jest to różnica zasadnicza.

rms.pl

• 365 / 5581
  • Zaawansowany użytkownik
28-01-2010, 15:52

Na wstępie chcielibyśmy odeprzeć argumenty zachęcające do przeniesienia tematu do działu reklam.
To że występujemy tu oficjalnie jako sklep jest wyrazem szacunku dla niezależności tego forum. Uważamy, że niezależny człowiek ma prawo znać wszystkie fakty, gdy chce wydać osąd. Stąd wykładamy karty na stół – odsłuchy odbyły się pod auspicjami sklepu RMS.pl i nie widzimy powodu, żeby nie występować tu właśnie jako RMS.pl. Nikt z nas nie bawi się w działania pod przykrywką i linkowanie do tego testu z jakiegoś „prywatnego” konta.

Odpowiedzi na inne pytania:

"Detaliczność góry jak żywo przypomina tę z HD800, naturalnie jest skromniejsza, ze zrozumiałych względów." - a co to są te zrozumiałe względy?

relacja ceny HD800 do HD650 i wszystkich konsekwencji z tego wynikających np. gorszych materiałów.

"O ile GS-1000i znakomicie uwypuklały brzmienie niewielkiej ilości instrumentów PS-1000 znakomicie opowiada utwory grane przez duże składy instrumentalne." - niech mi ktoś napisze co to jest to "uwypuklanie" w powyższym akapicie.

dłuższe wybrzmiewanie, które bardziej podkreśla każdy instrument kosztem wyrazistości, ostrości brzmienia.

Rafał Koc - RMS.pl
Pozdrawiam RMS
www.sklep.rms.pl

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
28-01-2010, 18:43
:)
To są rosyjskie Gold Lion (najtańsze jakie były).
Czasem zazdroszczę Ci Piotrze, że słyszysz te zmiany lamp, interkonektów, odtwarzacze CD itd.
Ale z drugiej strony jak sobie pomyślę, że miałbym mieć wszystko high-end to . . . . bym się wykończył :)
A tak to spoko: sieciówki za 10 PLN, IC za 40 PLN, polskie wersje CD po 40 PLN itd.