Audiohobby.pl

Wzmacniacz słuchawkowy do 700 euro

mirhon

• 438 / 5996
  • Zaawansowany użytkownik
25-01-2010, 15:33
Audio-GD popełniło 2 nowe produkty:

Wzmacniacz 2C i DAC DAC19:

http://www.audio-gd.com/enweb/pro/pre/C-2new/C-2EN.htm
http://www.audio-gd.com/enweb/pro/dac/DAC19/DAC19.htm

Jedno i drugie korzysta z ACSS i łącząc obydwa z pominięciem RCA mamy ponoć same korzyści ... z tego co piszą (i co zrozumiałem :-) ) najwięcej korzysta się na inaczej rozwiązanej regulacji głośności w przypadku ACSS:

"C-2 use ACSS technology, which is very different from conventional technology.
  In conventional technology the gain is fixed, like 3DB or 6DB.
  ACSS circuits in fact have 0DB gain and fully non-feedback, as it is a completely different circuit.

In ACSS technology the "gain" changes with volume, and while you close the volume, the "gain" is -80DB  (in conventional technology it can\'t work lower than 0DB).
       While you are listening in normal volume, the "gain" may be around -50DB, or between -80 to +13DB.
       The volume control is also different from conventional technology. Conventional technology volume control is placed in the input, and attenuates the signal.
       But in ACSS, it is placed at the ACSS modules output, where the output is the current signal, not the voltage signal. The volume control is I/V change, and the volume depends on the current (I) change to the voltage (V). (Like D/A chips output I/V change)"

Ciekawe jak faktycznie gra takie combo (zwłaszcza z DACiem w wersji z DSP).

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
25-01-2010, 16:49
A co to DSP tam robi ? W Thecie Gen V tez mialem DSP, nawet kilka. A na meetingu z Rolandem i Majkelem wszyscy zgodnie wolelismy inne DACi - bez DSP :)

mirhon

• 438 / 5996
  • Zaawansowany użytkownik
25-01-2010, 17:23

Tak piszą na stronach Audio-GD, ale faktycznie co z tego wynika to nie wiadomo :-)

"The DAC-19 DSP applied Audio-gd DSP1, which can manage Data and Master-clock in-phase processing just without jitters. DSP-1 can specific improve on SQ , but not mean the DAC not sensitivity to sources, because let the SQ degrade not only jitter, there are a lot other reason can let the SQ degrade in the source"

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
04-02-2010, 10:59
W temacie aktualizacja - czekam z wyborem na dwie premiery Meier Concerto i WBA Grand Twin i pierwsze opinie. Obecnie na pierwszym miejscu listy jest HeadAmp GS-1

Zrezygnowałem z podwójnego wyjścia słuchawkowego (może być ale nie musi) - podwójne wejście RCA przydałoby się jednak (ciężko tak ciągle przełączać źródła machając kabelkami).

Co do Meier Concerto, którego nie ma jeszcze - Meier pisze tak "The CONCERTO uses a discrete volume control with a total of 64 positions (...) It does use a one-track (mono) potentiometer whose position is determined by a ADC. This output value of this ADC is used to steer a number of relais that control the gain-factor of the input amplification stage. Very unusual, very sophisticated, but very good sounding, without any balance problems."

Czy ktoś mi to może wytłumaczyć? Z góry dziękuję.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
04-02-2010, 11:14
asmagus, to jest fajne rozwiązanie to co Meier zrobił pod warunkiem, że to rzeczywiście przekaźniki. Jan M. pewnie zrobił kombinację łączeń szeregowych i równoległych, sterowanych wyjściami mikrokontrolera, żeby rezystorów i przekaźników było znacząco mniej niż 64 na kanał, a efekt ten sam. Przekaźniki są drogie, co by nie mówić. ;)

Audio-gd Roc Cię już nie kręci? Ja czekam na chińskiego Lehmanna aż przyjdzie, będę testował możliwości tuningu tej maszyny.

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
04-02-2010, 11:36
Dzięki majkel !! Teraz rozumie o co chodzi [mniej więcej ;) ]

Wiesz, jakoś nie mam zaufania do Audio-gd, nie miałem nigdy kontaku z tym sprzętem ale patrząc do środka np. Rocka ... masa elementów ... jakoś nie mogę się przekonać.

Powoli tracę też cierpliwość do lamp a jak się okazuje ta magia lamp to w dużej mierze propaganda, oczywiście lamy łatwo wymienić, dostosować brzmienie pod słuchawki i źródło i to świetna sprawa ale lampy się zużywają, brzmienie się zmienia no i ... lampa rozgrzewa się długo nim pokaże na co ja stać. Ponadto zrobiłem sobie porównanie WBA HPA-03 R (z różnymi dodatkowymi modami i EHG 6922 na drivie + 2 x Tesla Gold Pin na mocy) i Meier Audio Corda Swing z słuchawkami nisko ohmowymi - spodziewałem się, że HPA-03 zrobi ze Swinga miazgę na średnicy a tu wcale tak nie jest; Swing - zdecydowanie lepiej prowadzi dolne rejestry, bas jest kontrolowany i nie rozłazi się, dźwięk jest gładki, szybki i przyjemnie relaksujący, średnica jest ciepła a góra czytelna, HPA-03 - z ma więcej przestrzeni i średnica jest bardziej szczegółowa ale różnica nie jest wielka.

Zatem skoro dobrze zrobiony swing w okół AD8610 i BUF634 dochodzi do jakości OTL to lepsze wzmacniacze typu Corda Swing powinny być ... lepsze i równie dobre co odpowiadające im cenom OTL\'e.

Nowy Meier Corda CONCERTO ma być zbudowany na AD797, który wygląda na bardzo dobry op-amp http://www.analog.com/en/other-products/militaryaerospace/ad797/products/product.html

Ma mieć "85.000 uF filter capacity", co razem z tym co pisałem powyżej, wbudowanym udoskonalonym crosffedem pozwala mi wierzyć, że warto czekac na ten wzmacniacz, przynajmniej by poznać opinie o nim. SkyLab z head-fi ma obiecaną pierwszą seryjną sztukę do testów zatem test winien być szybko.

Meier ma niższe ceny za to co oferuję jego konstrukcje ponieważ są składane w Chinach według niemieckich/europejskich norm ze specjalną kontrolą jakości (nie pytajcie jaka bo nie wiem); wiem, że takich stacji roboczych, zaawansowanych i dokładnych nie ma w europie.

Szkoda, że nie ma polskiego producenta SS high-end\'u słuchawkowego.

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
04-02-2010, 11:39
Szkoda, że nie ma opcji edytuj posta :(

Ceną a nie "cenom" .

PS. Majkel opisz swoje doświadczenie z klonem lemana jak już dotrze, tak choćby pobieżnie.

aasat

• 2265 / 6091
  • Ekspert
04-02-2010, 11:52
>> majkel, 2010-02-04 11:14:41
Ja czekam na chińskiego Lehmanna aż przyjdzie, będę testował możliwości tuningu tej maszyny.

Też jestem ciekawy co to za cudo, napisz może pare słów jak jak gra bez tuningu

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
04-02-2010, 11:54
Jak już dotrze, to go porządnie wygrzeję, posłucham, i dopiero zacznę przerabiać. AD797 to niezła kostka. Pewnie włoży tańszą serię A, zawsze można zrobić upgrade do B.

aasat

• 2265 / 6091
  • Ekspert
04-02-2010, 11:55
Majkel napisz tez prosze ile kosztował Cie ten zakup, czy doliczyli do tego cło i vat itp

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
04-02-2010, 11:56

Czytałem twój test op-amów na head-fi - wiąże zatem pewne nadzieje z tą Cordą Concerto.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
04-02-2010, 12:00
OK, asmagus. W takim razie nabądź coś, co pozwala na interwencję w postaci wymian op-ampów. Gwarantuję Ci, że przeobrażenia dźwięku będą bardziej wielopłaszczyznowe niż w przypadku podmian lamp, a "barwy" da się robić też kondensatorami. Zresztą, bierze się to z jednego i tego samego faktu - lampy i kondensatory wpływają na bądź dają barwę, ponieważ jedne i drugie mają elektrody, które mogą wpadać w mikrodrgania pod wpływem sygnału, a częstotliwości własne tych drgań są różne zależnie od typu. Teoria o parzystej harmonicznej to tylko część prawdy.

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
04-02-2010, 12:24

Może i tak się stanie. Czekam na pojawienie się Concerto. Ciekawy jestem też GT ale nie ukrywam, że dobre doświadczenie z nabyciem Swinga powoduje, że przychylniej teraz patrzę na konstrukcje SS, bo skoro relatywnie niedrogi Swing potrafi poradzić sobie z AKG 271 mk II tak jak duuuuży OTL dla mnie prawdopodobnie lepszym okaże się wejście w SS.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
04-02-2010, 13:13
Wyczytałem, że wyrób lehmannopodobny dotarł 2.02 do Polski. Na razie 360zł ta impreza wyniosła, zobaczymy co UC doliczy.

domzz

• 1113 / 6025
  • Ekspert
04-02-2010, 14:18
Też się cziłem na tego lehmannopodobnego wzmaka, bo do pracy czegoś potrzebuję :) Ciekawe jak zagra.
Możecie podać ten link do recenzji opampów na head-fi?