To i ja się odezwę :)
A ha, mecz wygrany 3:2
Corvus5 mylisz AKG 271 z 280 - te drugie mają 2 przetworniki. Na liście nie ująłeś Meiera jako apma.
Moje wnioski są takie:
1. Utwierdziłem się w przekonaniu, że przede wszystkim gusta rządzą naszymi opiniami. Przykładowo Sony 7509HD albo komuś się podobają bardzo albo wcale, nikt nie miał o nich pośredniej opinii. Nie zamieniłbym ich na jakiekolwiek z obecnych na spotkaniu słuchawek.. a gdybym musiał to na Denony.
Corvus5 pisze np, że "CALe przebijają nieco DT880 wyraźniejszą, niczym nie stłumioną górą ... moje CAL miażdżą pod względem dynamiki oraz jakości i wierności góry." moje zdanie jest dokładnie odwrotne, DT880 przebijają Cale we wszystkich aspektach, zresztą wolałbym wszystkie obecne na spotkaniu słuchawki od CAL bo jak by nie patrzec takie słuchawki jak D2000, AKG 701 czy DT880... po prostu są lepsze ;)
AKG 701 do jazzu czy klasyki to byłby wspaniały nabytek, do rocka/metalu moim zdaniem nie nadają się.
2. Porównywanie wzmacniaczy to rzecz trudniejsza niż porównywanie słuchawek, różnice są mniejsze - oczywiście słyszalne ale doceniam teraz bardziej kunszt recenzentów.
3. Są zestawienia, które mają "fajną" synergię np. DT 880 generalnie nie przypadły mi do gustu jednak w parze z Sensariusem mamy wspaniały przykład synergii i dźwięku odrywającego się od słuchawek. W ogóle Sensarius jest jedynym wzmakiem lampowym, który z 24 omowymi wysokoefektywnymi Sony nie brumi/szumi.
4. Z obecnych na zlocie słuchawek najmniej podobały mi się CAL\'e (grające jakby w miejscu, bez przestrzeni), a nie licząc Sony, bardzo podobały mi się Denony - zupełnie inna szkoła grania, widać, że nie chodzi o neutralność i płaską charakterystykę, chodzi o "fun" z muzyki i tego "fun" jest dużo. DT800 dobre, z Sensariusem świetne.
5. Bezpośrednie porównanie Meier Audio Corda Swing z Sensariusem dostarczyło mi ciekawych informacji, wierzę majkelowi teraz, że dobry SS może z powodzeniem zastąpić lampę i nie ...brumić ;)
6. Zaskoczył mnie beres Mirhona, naprawdę z wysokoefektywnymi słuchawkami radzi sobie świetnie; gdy słuchawki są prądożerne jak np AKG to "pary nie starcza". Nie spodziewałem się jednak, że za 1000 pln można kupić coś tak dobrego (jako Combo).
7. Wzmak widmo, czyli Sensarius ... jest tak dobry jak wieść niesie. Fury bardzo brumi/szumi z wysokoefektywnymi niskoomowymi słuchawkami tak jak i lampa gospodarza.
8. Lehmano/klon jak za 360 pln to rewelacja - jednak tak w ogóle to nie przypadł mi do gustu, szczególnie potencjometr bardzo nierówno startujący.
Vdmesis mocno pogonił mojego Meiera i pokręcił mocno crossfeedem, ciekaw jestem jego wniosków.