>marko3T
Szczypta agresji nie sprawdza się na każdym materiale. Miałem zestawienie - Rotel RCD-971 o którym mówią, że ma wyeksponowaną wyższą średnicę i kolumny Elaca, które miały łagodnie wznoszącą się charakterystykę od wyższej średnicy do góry. Jak w systemie pojawił się Rotel to właśnie ze względu na muzykę wokalno-instrumentalną i głosy śpiewających jeden z elementów zestawu musiał poszukać sobie nowego właściciela. Słucham przeze wszystkim muzyki dawnej. Dopóki nie występowały wyższe partie śpiewu wszystko było bardzo fajnie, szczegółowość, dobra scena, precyzyjna lokalizacja źródeł. Jak pojawiły się sopranistki jak również chóry z wyższymi partiami zaczynała się "kicha". Sybilantów akurat nie było w nadmiarze, ale ta wyższa średnica stawała się naprawdę męcząca. PRzez półtora tygodnia byłem oczarowany zaletami tego zestawienia, a po tym czasie oczarowanie minęło i zwróciłem dopiero uwagę na wady tego mariażu, które nie pozostawiały praktycznie wyboru - coś trzeba było w systemie wymienić.
Dodam, że poza przypadkami o których wspomniałem grało to naprawdę fajnie, ale z tym "pazurem" to trzeba jednak uważać i dobrze baczyć dobierając sprzęt na muzykę której w większość będzie się na nim słuchać. Nawet mały "pazur" w szczególnych przypadkach może stać się bardzo dokuczliwy dla wrażliwych uszu;)