qubric, też pisalem ze wiele konstrucji Tonsilowskich wypada w pomiarach lepiej od Lipinskich.
APS AEON akurat mialem okazję posuchac(nawet w domu) i dla mnie sa OK. W swoje konwencji moim zdaniem ciekawsze od wielu audiofilskich konstrukcji w podobnej cenie.....postawiliśmy je tez przy hornie i co tu duzo mówić ta druga prezentacja wypadla znacznie sugestywniej. Heresy+SunAudio zagrały mocniej, dynamicznie i klarowniej z lepszą przestrzenią. Bas byl też in plus - twardszy, ale też dla wielu osób mogł byc za may(jak dla mnie w zależności od repertuaru)
I tak czesto wypadają takie porównanka, stad mowię o dwoch pełnoprawnych podejsciach do filozofii brzmienia i strojenia kolumn. Moje preferncje znasz, wiec nie bede sie powtarzał :)
Na dobra sprawe liniowy spl mozna sobie o kant tyłka roztrzasnąc....gdzie on w zasadzie jest(os odsłuchu ktorą widzi mikrofon pomiarowy) ?
Do dzis próbuje sie dowiedzieć gdzie maja stać kolumny by ucho słyszalo dokładnie tak jak mikrofon....
....nie mówiąc o wpywie pomieszczenia i z nim związanych zafalowaniach charakterystyki(odbicia, mody, strzałki)
W praktyce jest znośnie, ale i tak o idealnym jak na pomiarze spl w domu mozna raczej zapomnieć.
W tym sensie sie nie podniecam.
Może sie zdarzyć ze nierówna pod wzgledem spl paczka tak sie wpasuje w pomieszczenie, ze będzie sprawiala wrażenie bardziej wyrównanej niż ta co ma spl od linijki.
wiem, wiem....zawsze można dostawić korektor akustyki :)
mówimy o 2 trochę innych podejściach do tematu audio w domu.