>> Triceramops, 2008-07-02 22:54:59
>> Triceramops, 2008-07-02 22:54:59
Widzę że złapałeś bakcyla antenowego :) czyżby instalacje antenowe były zarażliwe? Według mnie już jest dobrze, zalecana odległość od innych anten, kominów ect. to 0,7-1,4metra tak że powinno być według mnie już ok, tym bardziej że antenę radiową masz w polaryzacji pionowej i sąsiednie telewizyjne w polaryzacji poziomej tak nie zakłócają swoim polem.
Z ciekawostek sprawdziłem u siebie jaka jest różnica między dobrze ustawioną anteną (99-101dB) a anteną ustawiona w przeciwnym kierunku (63-67dB) no i wyszło mi że na zwykłym kablu tak silnie tłumionych zakłóceń od innych stacji pochodzacych z poza kierunku nadawania to nie mamy żadnych szans; zwykły kabel łapie śmieci ze wszystkich kierunków, śmieciami mogą być tak że inne stacje dalekie, nadające na podobnej częstotliwości . Mimo przydziału częstotliwości dalekie stacje muszą się zakłócać widzę to z praktyki kręcąc antena wokoło widzę że średnio co 0,2MHz jest nadajnik, to naprawdę może nam psuć odbiór naszego nadajnika z naszą ukochaną stacją.
Jak zatem widać rodzi się wniosek: dochodzi nam bardzo ważny konieczny do dobrego odbioru nadajnika parametr w tunerze, czyli selektywność odbioru
Rafaell
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------