no ale wracając do meritum,
witam po wakacjach, w podróży zamiast tradycyjnej gazety z przepisami, nawinęło mi się do plecaka ‘AudioVideo’ - interpretacja wielu zagadnień okazała się dla mnie znacznie trudniejsza, niż interpretacja przepisów : ] - bez kilku (albo: liku) wyjaśnień i podpowiedzi się najwyraźniej nie obejdę, Weźmy na talerz ampli tunery:
- czy wyjście na słuchawki jest w każdym ‘poprawnym’ amplitunerze? (jakie wejścia są zawsze, a które są opcjonalne/pożądane w praktyce (na tę chwilę wiem jedynie, że źródłem dla mnie będzie CD/karta dźwiękowa (PC)/ może tuner kablówki..))
- co oznacza ‘wzmacniacz zintegrowany’
- czym jest ‘możliwość dalszej rozbudowy’
- jak to jest z mocą wyjściową – wyczytałam, że nie koniecznie przekłada się ona 1:1 na wrażenia, ale co dalej ..? To samo w kwestii wydajności prądowej.
- czy powinnam patrzeć na pobór mocy?
- piszą o sposobach realizacji końcówek mocy – czy to jest istotne jakkolwiek? (to samo co do ‘sekcji przedwzmacniacza’)
- co oznacza ‘symetryczny tor audio’?
- co to jest ‘tor sygnałowy’
- czy ‘dominacja parzystych harmonicznych’ jest zawsze atutem (z czego wynika, czy się to określa na słuch czy pomiarowo)…
- czy ‘zdalne sterowanie’ jest tożsame z pilotem?
- czym jest regulacja barwy?
potrzebuję trochę światła w tych kwestiach na początek, (swoją drogą, po lekturze jestem pod wrażeniem, jak wiele audiofile mają do powiedzenia o kolorach. Podoba mi się.).
Interesuje mnie, jak dobrać sprzęt, który będzie wdzięczny dla instrumentów akustycznych, (szczególnie dętych), ale to pewnie kwestia empiryczna (?). Wyczytałam natomiast przy jednym teście, że sprzęt ‘wymagający w wyborze zestawów głośnikowych’ – i jestem ciekawa, co to oznacza – z czego wynika – i ‘czy to dobrze, czy źle’. Przy innym napisano, że dobry jeśli ‘dysponujemy mało efektywnymi zestawami głośnikowymi’. Czy można te zależności jakoś w skrócie przedstawić?