Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

Gustaw

• 3920 / 3524
  • Administrator
05-10-2024, 21:49
Uffff..... dobrze, że pokazałeś zamontowanie głośniki. Myślałem, że jest tam mumia faraona ;-)

....a poważniej. Świetnie Łutek, że ciągle "gonisz króliczka" i masz z tego radochę :-)

P.S. Bardzo fajnie zrobione.
« Ostatnia zmiana: 05-10-2024, 21:53 wysłana przez Gustaw »

pień

• 2470 / 1240
  • Ekspert
06-10-2024, 14:23
Gonienie króliczka w wykonaniu Lutka przybiera bardo konkretne i materialne formy :)
   Nie masz tam pierniczenia bez końca.
Bardzo mi się podobają Lutkowe odgrody :)

Lutek

• 545 / 6070
  • Ekspert
07-10-2024, 11:33
No to wpadajcie koledzy posluchac jak tego typu knstrukcje graja, a szczegolnie, jakiej jakosci jest z nich bas i na ile nisko schodzi. Pewnie niektorzy tu wiedza, jak ten zakres jest dla mnie istotny, pewnie z tytulu mojego - ponad 25-cio letniego - pogrywania w zespolach na basie.
Nie wiem jak daleko mieszka "pien" i czy np. odleglosc nie przerazi go aby wpsc, ale Ty Leszku jestes na "wyciagniecie
reki", wiec wpadaj na posluchanko - jakies brandy tez sie znajdzie (ale wowczas pociagiem... :-) )

Lutek

• 545 / 6070
  • Ekspert
07-10-2024, 11:45
"Gonienie króliczka w wykonaniu Lutka ..."
Niestety, ale na tym chyba bede musial zakonczyc to gonienie, bom juz stary dziadek i zdrowie mocno szwankuje, choc nie powiem..., meczy mnie jeszcze zmiana ksztaltu tych odgrod na takie prostsze, bardziej kanciate - bez tych beczkowatych zaokraglen. Tak jak jest obecnie nie bardzo mi pasuje do mebli majacych zarysy prostakatne - szczegolnie do membloscianki z okresu "wczesny Gierek :-)))"

Wojciech7

• 1803 / 1304
  • Ekspert
07-10-2024, 12:26
Zobaczyłem dwie wersje konstrukcyjne na Twoich tutaj zamieszczonych zdjęciach-:)))
Wersja prostokątna moje subiektywne zdanie odbieram jako takie ciężkie,wielkie- hehehe...
Zaokrąglone to zupełnie coś innego jednak,po prostu bardzie mi wpadają w oko.Porównam
do kształtów kobiecych (czy wszystko muszę czasami porównywać do kobiet-może spotkanie na leżance u dr.Sigmunda Freuda, który to wyjaśni). Zarys prostokątny  aby całkiem pasował do mebli w tym pokoju to pomalowanie ich na bardzo podobny kolor-takie
moje pisanie-:))))

Lutek

• 545 / 6070
  • Ekspert
07-10-2024, 12:57
Bardziej widzialbym np. taki ksztalt, ale jak sobie go zaprojektowalem, to bylo juz za pozno, gdyz prace przy odgrodach z tymi ksztaltami beczkowatymi byly juz zbyt mocno zaawansowane, a i kolor wolalbym taki jak mebli. 
« Ostatnia zmiana: 07-10-2024, 13:01 wysłana przez Lutek »

Wojciech7

• 1803 / 1304
  • Ekspert
07-10-2024, 13:01
To chyba jeśli to nie trudne ewentualnie pomalować-ale to tylko ja to napisałem co nie  znaczy że tak właśnie powinno być. Nie chciałbym aby w przyszłości jakby poszło nie tak
pomalowanie że to moja wina była-:((((

Lutek

• 545 / 6070
  • Ekspert
07-10-2024, 13:13
Tylko widzisz..., do pomalowania wszystko trzeba zdemontowac, a jak juz byloby zdemontowane, to wolalbym juz nowe konstrukcje o innych ksztaltach i wszystko przerzucic do tych nowych. Tylko nie wiem, czy w takim wypadku fachowcy by nie powiedzieli, ze w zwiazku ze zmiana ksztaltow, nie trzeba projektowac innych zwrotnic itd.  :-(

Wojciech7

• 1803 / 1304
  • Ekspert
07-10-2024, 13:25
Tylko widzisz..., do pomalowania wszystko trzeba zdemontowac, a jak juz byloby zdemontowane, to wolalbym juz nowe konstrukcje o innych ksztaltach i wszystko przerzucic do tych nowych. Tylko nie wiem, czy w takim wypadku fachowcy by nie powiedzieli, ze w zwiazku ze zmiana ksztaltow, nie trzeba projektowac innych zwrotnic itd.  :-(
To prawda że trzeba wszystko rozebrać do ostatniej śrubki- hehehe.... Ta"zwani fachowcy"
mogą sobie narzekać wymyślać co im ślina na język przyniesie i zazdrościć. To są twoje kolumny i mają dla Ciebie najlepiej grać oraz wyglądać tak jak to  zaprojektowałeś i wykonałeś-:))))

pień

• 2470 / 1240
  • Ekspert
07-10-2024, 19:07
No to wpadajcie koledzy posluchac jak tego typu knstrukcje graja, a szczegolnie, jakiej jakosci jest z nich bas i na ile nisko schodzi. Pewnie niektorzy tu wiedza, jak ten zakres jest dla mnie istotny, pewnie z tytulu mojego - ponad 25-cio letniego - pogrywania w zespolach na basie.
Nie wiem jak daleko mieszka "pien" i czy np. odleglosc nie przerazi go aby wpsc, ale Ty Leszku jestes na "wyciagniecie
reki", wiec wpadaj na posluchanko - jakies brandy tez sie znajdzie (ale wowczas pociagiem... :-) )

Dla mnie to jak by nie liczył to tysiąc kilosów z hakiem będzie, tak więc szybki doskok na  przesłuchanie bardzo wątpliwy.
  Ponadto moja praca to taka wredna że >wyciągnąć<   wolne z firmy to masakra.    Teraz wprawdzie w domu siedzę ale to na zwolnieniu bo ma coronę-  wyobraźcie sobie.  Już drugi tydzień żwawy jestem jak mucha po muchozolu.

Wojciech7

• 1803 / 1304
  • Ekspert
07-10-2024, 19:32
"Teraz wprawdzie w domu siedzę ale to na zwolnieniu bo ma coronę-  wyobraźcie sobie.  Już drugi tydzień żwawy jestem jak mucha po muchozolu."

Nie daj się tej "coronie".  Zarządź alarm bojowy dla leukocytów, (bo to właśnie jest godz.W), przegrupowanie i atak skuterczny na wroga .
Wracaj szybko do zdrowia-:))))

Lutek

• 545 / 6070
  • Ekspert
07-10-2024, 19:49
Dla mnie to jak by nie liczył to tysiąc kilosów z hakiem będzie
Czyli znaczy przebywasz za granica.

pień

• 2470 / 1240
  • Ekspert
27-10-2024, 19:35
A no tak, mieszkam dosyć daleko.
   Ciągnąłem Ciebie Lutek za język w sprawie nie tyle OB  co głośnikowej,  wiesz że siedzę od dłuższego czasu w zupełnie innym >projekcie<
     W sumie to już zrobiłem dwa różne prototypy sprawdzające poprawność ideową konstrukcji.   Grają :)   drugi nawet całkiem fajnie jednak jest pewno ale,  właściwie to dwa >ale<  .   Dlatego buduję trzeci na głośniku >słusznych rozmiarów<     
Dzisiaj mnie naszło i zbudowałem bardzo-bardzo liche OB  i jestem zaskoczony że nawet dało dźwięk pomimo tragedii w wykonaniu.
   Budowałem ją jakieś pół godziny hehehehe.
Jeżeli trzeci egzemplarz na 15-to calowym głośniku dalej mnie nie będzie satysfakcjonował w pełni to na bank będę robić OB  :)
  Mój OB  -  można się śmiać oczywiście :)

wally

• 174 / 3001
  • Aktywny użytkownik
06-11-2024, 16:27