Witam,
Postanowiłem założyć ten wątek aby zintegrować posiadaczy wzmacniacza słuchawkowego Cayin HA-1A. Myślę, że wymiana doświadczeń przyda się wszystkim.
Zacznę może od siebie i opisu moich doświadczeń oraz nocnych odsłuchów (na AKG K701), które odbyłem wraz z moim przyjacielem. Na początku podstawowe informacje; Cayin firmowo oparty jest na dwóch lampach EL84 EH (
http://thetubestore.com/ehxel84.html) oraz jednej Cayin 12AU7 i Cayin 12AX7 czyli ECC82 i ECC83. Lampy te warto od ręki wymienić. Do tej pory do dyspozycji miałem:
- 12AU7 Siemens,
- 12AU7 Amperex (jakaś specjalna z literką D, już nie pamiętam dokładnie co to znaczy – dowiem się) + zwykłą,
- 12AX7 Amperex,
- 12AX7 Tesla,
- 12AX7 Telefunken.
Najsłabiej grają lampy firmowo zainstalowane w Cayinie. Jak na moje ucho największy wpływ na brzmienie ma wymiana 12AU7. Zdecydowanie najlepsze efekty z tych wszystkich wyżej wymienionych lamp daje połączenie Amperexa z literką D wraz z Telefunkenem. Co prawda nie jest to do końca to, co chciałbym uzyskać ale jest bardzo fajnie. Dźwięk mam szczegółowy, przyjemny dla ucha, odpowiednio zwarty i ma w sobie to coś, co wyraźnie zanika po wymianie Amperexa na inną 12AU7. Brak mi nieco basu i chciałbym kręcić volume bardzo daleko, a nie zawsze się da. Niektóre płyty brzmią nadal nieco za twardo na średnicy. Z kolei Tesla to zdecydowanie nie moja bajka jeśli chodzi o brzmienie, zbyt tranzystorowo. Siemens gra już fajnie ale wyraźnie odstaje od Amperexa.
Jeśli chodzi o inne lampy, sporo osób (w tym Pan Piotr) poleca Mullarda. Niestety nie miałem jeszcze przyjemności „ich słuchać” ale jeśli trafi się okazja nie omieszkam podzielić się wrażeniami. Może ktoś z Państwa pożyczy Mullardy? Nie wiem czy warto je ściągać.
Oczywiście poza tym można wymienić EL84, które przyznam bez bicia do tej pory traktowałem nieco po macoszemu. Wymieniłem je tylko raz, na EL84 Tesla. W dźwięku na moje ucho zmieniło się niewiele i to na gorsze. Dlatego wróciłem do EL84 EH, lecz gdy będę miał coś odpowiedniego pod ręką nie omieszkam sprawdzić. Panowie, jakieś własne doświadczenia z EL84?
Jeśli chodzi o źródła sygnału testowałem kilka opcji:
Shanling PCD3000A (Burr-Brown PCM1738) – kiepsko, dźwięk zbyt twardy, zbyt ostry i za bardzo się zlewał, badziewie urządzenie.
Shanling + Beresford TC-7520 B (przez srebrny coax) – dźwięk się otworzył, stał się bardziej miękki i przestał się zlewać. Bardzo fajna konfiguracja.
Primare CD31 – zdecydowanie najlepsza opcja ze wszystkich. Niestety CD31potrzebny mi jest on do „dużego” sprzętu grającego. Ach gdybym tak wygrał w lotto…
Tascam CD-160 MK2 z lampką tuningowany w DECWARE – sprzęt kolegi, zdecydowanie najlepszy odtwarzacz CD w cenie (w przeliczeniu) około 3000PLN z jakim miałem w życiu do czynienia. Obok Primare dźwięk najbardziej otwarty, rozdzielczy, przy tym szalenie przyjemny dla ucha. Przy odpowiednich płytach można prawie oszukać uszy, że nie mamy na głowie słuchawek tylko słuchamy kolumn. Oczywiście nie ma róży bez kolców, ponieważ odtwarzacz nie jest do końca naturalny. Idzie w stronę muzykalności, ze wszystkiego chce zrobić miodzik. W efekcie Nightwish wypadł nieco słodko, brakowało drive. Wokale, instrumenty – rewelacja, dynamika jakby tylko na dodatek w tle. Dobre do Jełopkowej, nie dobre do Nightwisha. Czy nie ma odtwarzacza idealnego? Chyba trzeba mieć dwa w zależności od tego, czego chcemy słuchać.
Co jeszcze? Bardzo ważny jest interkonekt. Do dyspozycji mieliśmy GLD kolegi i mój Cardas Quadlink. Różnica była bardzo duża na korzyść Cardasa, szczególnie jeśli chodzi o przestrzeń i wysokie tony. Tego na GLD wyraźnie brakowało.
Na koniec ciekawostka, mimo usilnych starań i zabawy lampami nie udało mi się z Cayina wycisnąć takiego dużego basu, jaki daje wzmacniacz słuchawkowy wbudowany w… Beresforda. Niestety poza tym do Cayina mu daleko pod każdym względem. Jeśli szczegółowo miałbym opisać wzmacniacz słuchawkowy w nowym Beresfordzie to przyznam mimo wszystko, że jest niezły. Świetny bas, dźwięk przyjemny dla ucha, nieco ocieplony. Największa wada to zbyt mała otwartość i przejrzystość dźwięku. Często wszystko za bardzo się zlewa i po prostu nie sposób wykorzystać potencjału słuchawek.
Pozdrawiam i zapraszam do dzielenia się doświadczeniami.