Minęło ponad 10 lat od założenia ww. wątku i sporo w tym czasie się zmieniło na rynku audio. Z mojej aktualnej analizy forów internetowych i asortymentu oferowanego w polskich sklepach wynika, że za nowy, przeciętny, podstawowy i polecany zestaw stereo tj. 2 kolumny głośnikowe, wzmacniacz zintegrowany i kable (bez urządzenia źródłowego i DACa/karty dźwiękowej) należy się liczyć z wydatkiem min. 4000 zł. Nie dziwi mnie zatem, że przeciętny konsument woli iść w kierunku zakupu nowych, polecanych, dobrych słuchawek+DAC/AMP, których zakup będzie kosztował połowę ww. ceny a zaoferuje co najmniej porównywalną jakość dźwięku. Na dodatek taki zestaw, w przeciwieństwie do klasycznego zestawu stereo, jest często mobilny, bezprzewodowy, zajmuje mnie miejsca w pomieszczeniu, łatwiej go sprzedać jako towar używany, jest mniejsze prawdopodobieństwo jego uszkodzenia w trakcie dostawy i jego odsłuch nie przeszkadza osobom trzecim np. innym domownikom. Nie dziwi mnie zatem konkluzja jednego ze sprzedawców, że aktualnie posiadanie dobrego stacjonarnego zastawu stereo należy rozpatrywać w kategorii prestiżu, jak posiadanie luksusowego samochodu, drogiego zegarka czy pięknej kobiety