Lancaster, jeszcze jedna ciekawa rzecz....Kiedyś, może z 3 lata temu zaprojektowałem sobie układ wzmacniacza pod słuchawy. Teraz od kilku miesięcy pracuje u mnie już na nowej płytce z dobranymi tranzystorami. Całość w klasie A. Zasilany przez staba. Moje MDRy mają 24omy. Próbowałem też na 32. Gra bajecznie.I tutaj w momencie, gdy kilka miesięcy temu montowałem DAC na TDA1543A - pojawił się problem. Sam wzmak jest bezszumny. JMyślałem nawet że coś mi się w DACu "posypało", wejście wzmaka odpiąłem od potka i spiąłem do masy przez foliowy 1mikro, tak aby nie wyciszyć wzmaka na siłę masą.
Wzmak był absolutnie czysty.Myk w tym, że pojawiły się szumy- szumiał potencjometr wstawiony właśnie "roboczo" :) po wymianie potka na lepszy - szumiały rezystory konwersji przy TDA - a ja się zastanawiałem dlaczego pomiar pokazał podejżane wyniki... Jak znajdę odrobinę czasu to już czekają nowe rezystorki, tym razem precyzyjne SMDPiszę całkiem poważnie - popróbuj różne potki, bo z uchem przy wysokotonówce może być całkiem zabawnie :) ^..^ ^..^ ^..^