Audiohobby.pl

2a3 300B SETamp

pawcio

• 167 / 6092
  • Aktywny użytkownik
16-02-2009, 08:14
rys.

lancaster

• Gość
16-02-2009, 08:16
pawcio, hehe mialem kiedyś E180F Mullarda u siebie i opchnąlem  braku pomyslu....mams ie gryxc?:))))

Chcialbym to machnac bez zmian ukladowych. Być oze odpowiada z to charakterystyka potencjometru.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
16-02-2009, 09:34
też miałem takie wrażenie że to sprawka potencjometrów. Potrzebujesz coś co na napoczątku łagodniejszy spadek rezystancji.
A na pewno masz dobrze te potencjometry podłączone? Chociaż z drugiej strony w Krystianowym też nie najlepiej się pogłaśniało (ale mimo wszytko trochę lepiej).
No i jeszcze rozwiązanie mechaniczne, większa gałka precyzyjniej trafić. W ostateczności jak u mnie, czyli drabinka, wtedy charakterystykę sam sobie dobierzesz. Całość gra dobrze, kwestia jedynie w komforcie pogłaśniania, po co psuć dobry układ?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

pawcio

• 167 / 6092
  • Aktywny użytkownik
16-02-2009, 09:44
Potek potkiem a z E180F gra lepiej :)
Mam Mullarda i Telefunkena ale zostałem przy 12GN7A GE bo para 300B potrzebuje więcej prądu (driver "chodzi" teraz na 40mA).

lancaster

• Gość
17-02-2009, 18:41
Bacek, podlączone jest 100% dobrze :)
...jedno co mi przychodzi do glowy to charakterystyki potencjometrów...ale to tak jak piszesz oryginalny SunAudio tez tak ma.
Ostatno na 6 galek czekalem kilka miesiecy....nic mi nie mow....nie podchodzą do tokarki chlopaki wogóle.

grip

• 18 / 6077
  • Nowy użytkownik
17-02-2009, 21:00
Słuchajcie, czy jest  sens podejmować próbę zrobienia regulacji wzmocnienia na potku stereo, czy raczej koniecznie szukać dwóch niezależnych. W czym tak naprawdę tkwi problem? W tym, że jest duży rozrzut parametrów lamp i trzeba to niezależnie regulować w obu kanałach, czy dlatego że w początkowej fazie regulacji potka stereo jest spory rozrzut parametrów obu ścieżek potencjometru? Jeśli to drugie, to może powinno się pomyśleć o jakiejś drabince?
Szczerze mówiąc nie bardzo mi sie uśmiecha kręcenie dwiema gałami.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
17-02-2009, 21:55
Kręcenie dwoma galami jest idiotyczne.
Trzeba tak dobrać punkty pracy lamp i wzmocnienie aby w obu kanałach były identyczne, wtedy problemu nie będzie. Ewentualnie dzielnikiem rezytorowym skorygować sygnał dla jednego kanału tak by uzyskać poprawne zrównoważenie kanałów. Dwie osobne gały nie mają takiej powtarzalności jak jedna podwójna.

"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
18-02-2009, 15:27
>grip

Oryginał ma dwie więc Marka też. A problem jest z tym że z paczkami którymi się on ostatnio bawi bardzo głośno jest już po minimalnym przekręceniu gałek i w tym momencie ciężko trafić w takie same wychylenie gałek.

>Marek
Te gałki które masz urodą zbytnio nie też grzeszą, kup zwykłe przykręcane, czarne, plastikowe, grube, gałki i już będzie trochę lepiej, ale to i tak chyba tylko plaster na złamanie. Jak to są logarytmiczne to można spróbować z liniowymi, będzie się dziwnie pogłaśniało ale przy takich paczkach powinno być w miarę ok. Miałem kiedyś taki w słuchawkowcu i trzeba się było trochę nakręcić żeby było słychać.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

grip

• 18 / 6077
  • Nowy użytkownik
18-02-2009, 19:42
Będzie trzeba pokombinować z tą regulacją. Odpowiednio dobrana drabinka - to jest chyba to!

Fajne gałki, choć może troszkę małe, to gały od gitary elektrycznej, takie metalowe, radełkowane.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
18-02-2009, 21:29
Albo dzielnik na wejście tak 1:1 do 1:4 żeby zmniejszyć sygnał 2-5x.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

lancaster

• Gość
15-03-2010, 17:47
Monobloki PSE 2a3

__kot__

• 724 / 6106
  • Ekspert
15-03-2010, 19:53
lan,
bardzo ładne - gratulacje !
A jak grają ?

http://stereo-underground.pl

lancaster

• Gość
15-03-2010, 20:10
Mocniej od pojedynczej 2A3. Trochę tak jakby złapały powera PP bez usztuczniania dźwięku.
Nie chodzi tu o max poziom głośności bo ten jest podobny(nieco później zaczynają się słyszalne limitacje) ale o power i sok od pierwszego ruchu potencjometrem.

reactor

• 1649 / 5545
  • Ekspert
15-03-2010, 20:16
>> lancaster, 2010-03-15 17:47:12
Monobloki PSE 2a3

Klasa! :)

..d_b..

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
15-03-2010, 20:59