W końcu powoli będę chciał zabrać się za klona sunaudio na bańkach 2a3. Mam parę pytań i wątpliwości, które wolałbym rozwiać na etapie planowania :)
Lampy mocy
Jako że lampy 2a3 są drogie chcę użyć tańszych ruskich 6s4s, z tym że zamontuje je w podstawkach tego samego typu co popularne podstawki czteropinowe. Dam odzielne trafo na żarzenie żebym mógł je ewentualnie zmienić z 2X6,3V na 2X2,5V.
Chyba że ktoś zna jakieś tanie źródło lamp 2a3? Bo na dzień dzisiejszy 6s4s to ok 120zł/para, a 2a3 najtaniej widziałem za 150szt., dodatkowo 6s4s mają szansę być trwalsze.
Lampy wejściowe
Będzie albo 6n1p, bo główny parametr którym różni się od 6sn7 to większe wzmocnienie, albo 12sn7. Na ile czasu powinny wystarczyć 12sn7? Nie znalazłem tego w datasheetach. Nie podoba mi się że ceny 12sn7 rosną no i jak każde nos\'y kiedyś się skończą.
Zasilacz
Transformator toroidalny, diody półprzewodnikowe. Jakie są wasze doświadczenia z dławikami? Ludzie piszą że rezystory w zasilaczach "zamulają". Warto stosować dławik przy przy półprzewodnikach.
Inne
Jako potek będzie pewnie drabinka rezystorowa, jeden potencjometr na jeden kanał to "trochę" niewygodne. Trafa głośnikowe- L.Ogonowski.
Czekam na uwagi...