Audiohobby.pl

Sprzęt słuchawkowy - wątek dla początkujących

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
17-02-2009, 16:32
No tak ale porownywales go brzmieniowo? Bo moim zdaniem jest i tak calkiem niezle, zwlaszcza po poprawkach Majkela.
W zalozeniu mial to byc wzmacniacz na tymczasem ale sie jakos ostal.
A ze nie dal rady K701, nie placze - daje rade DT990pro a to juz dla mnie wazne.

Przypuszczam ze Twoj Forum jest sporo lepszy ale juz nieraz obserwowalem jak biedne konstrukcyjnie Rotele wymiataly napakowane sprzetem Yamahy itp.

ciekawosc brzmienia

microb1987

• 131 / 6017
  • Aktywny użytkownik
24-02-2009, 22:08
Witam wszystkich.
Do niedawna byłem szczęśliwym posiadaczem recablowanych CAL!, jednak stwierdziłem, że nadeszła pora na małe zmiany... tzn. sprzedałem CAL!, by móc dołożyć parę zł i kupić coś innego za kwotę 500-550zł (być może to nie dużo, ale dopiero zaczynam przygodę ze słuchawkami;) ).
Moja prośba do was jest następująca, poszukuję słuchawek o otwartej konstrukcji, wygodnych, by wzgledem CAL! charakteryzowały się wiekszą przestrzenią i może nieco mniejszym podbiciem na basie (bo ten w CAL! jest wręcz powalający). Słuchawki mają służyć w domu do podłączone (tymczasowo) do irivera e10, przez wzmacniacz mxm i do integry laptopa lenovo r61.
Jeśli chodzi o samą prezentację dźwięku to za dużo nie mogę powiedzieć, na czym mi zależy ;) , chcę by po prostu mogły zagrać dobrze jazz, loung, ambient, jak i przywalić na prodigy, metalice, czy goodsmack... czyli słuchawki dość uniwersalne.

Do wspomnianej kwoty moimi faworytami sa sennheiser hd 595, jednak pochlebne opinie zbieraja również akg k 530, czy akg k 242hd. Z wymienionej 3 słuchalem tylko hd 595 i ich dźwięk bardzo mi odpowiada, ale może jmoglibyście pomóc mi odinieść ich dźwięk do pozostałych2 par, i może jest jeszcze coś godnego uwagi w tym pzedziale cenowym.
Z góry dziękuję za pomoc.

Początkujący - poszukujący ;)

violett

• 786 / 6073
  • Ekspert
24-02-2009, 22:15
Zaryzykowałbym jednak zdecydowanie HD595. Miłe naprawdę słuchawki, choć nie ukrywam, że wolę HD650 :)  Pozdrawiam.

inabstracto

• 25 / 5751
  • Użytkownik
27-02-2009, 19:07
A jakie słuchawki polecilibyście do słuchania przede wszystkim muzyki elektronicznej? Mam tu na myśli twórczość bardzo zróżnicowaną, lecz raczej opartą o bardziej lub mniej wyrazisty bit niż zapychające dech pady. Zatem bardziej do standardowego 4/4 czy zupełnie niepokornych dźwięków od Shpongle.

Obecnie używam Beyerów DT990 Pro, Holdegrona i EMU 0404. Zastanawiam się jednak, czy w przyszłości połączenie to można by w jakiś sposób usprawnić, np. czy trzymać się Beyerdynamików i ew. zmienić na refernecyjne DT880 Pro bądź starszy, 600 Ohmowy model 990, czy może pójść w stronę Sennheiserów HD580.

Rafaell

• 5033 / 6079
  • Ekspert
27-02-2009, 19:17
>> inabstracto, 2009-02-27 19:07:09
Zacznij może od posłuchania innego wzmacniacza, jeśli tu jest ok to porozmawiaj o starszych DT990PRO z josefem

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kryzysu nie ma, to tylko paru cwaniaczków sięga po naszą własność

josef

• 536 / 6085
  • Ekspert
27-02-2009, 19:24
heh - muszę zregenerować poduszki bo już się placki zrobiły :)

odnośnie beyerów - do miłośników cieżkiego brzmienia 990 Pro i 770 Pro na pewno godne polecenia!

Rafaell

• 5033 / 6079
  • Ekspert
27-02-2009, 19:27
ale i z elektronicznym basem sobie dzielnie poradzą

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

inabstracto

• 25 / 5751
  • Użytkownik
27-02-2009, 19:38
>> josef, 2009-02-27 19:24:47
heh - muszę zregenerować poduszki bo już się placki zrobiły :)
-------

Ja raczej też. Kupiłem używane i poduchy okazały się spłaszczone, czego nie dało się jednoznacznie stwierdzić po zdjęciach z profilu. O to, czy warto wymienić, pytałem jakiś czas temu w innym temacie, ale wciąż jestem rozważam inne opcje i zwlekam z zakupem. Josef, czyli twierdzisz, że wymiana spłaszczonych poduszek jest pożądana? Z jednej strony słyszałem, że im bliżej ucha, tym lepsza średnica (ale na tej w końcu mi aż tak nie zależy), z drugiej - im bardziej spłaszczone poduszki, tym mniejsza scena.

josef

• 536 / 6085
  • Ekspert
27-02-2009, 20:21
Odpowiadasz na wpis

>czyli twierdzisz, że wymiana spłaszczonych poduszek jest pożądana? Z jednej strony słyszałem, że im bliżej
>ucha, tym lepsza średnica (ale na tej w końcu mi aż tak nie zależy), z drugiej - im bardziej spłaszczone
>poduszki, tym mniejsza scena.  

na 100% różnica pomiędzy nowymi a spłaszczonymi padami to bas - o ile w nówych nausznikach jest go sporo to potem jego ilość maleje im gorzej przylegają do głowy, może staje się kapkę szybszy, faktycznie średnica jest bardziej dobitna (akurat mnie to denerwuje) - no i pomijam same walory estetyczne

inabstracto

• 25 / 5751
  • Użytkownik
27-02-2009, 21:20
OK, dzięki. Czuję, że kupię te nowe nauszniki choćby po to, by samemu sprawdzić, jaka jest różnica ;).

Rafaell, chętnie posłuchałbym innych wzmacniaczy w mojej konfiguracji, ale poza Holdegronem wybór bardzo ograniczony w tej półce cenowej, a znajomi raczej nic ciekawego nie mają. Na Moonlighta jest już długa kolejka chętnych, a Rotela 930/931, który był polecany do tych Beyerów, nie mógłbym zwrócić. Czekam na opinie odnośnie nowych wzmaków od WBA.

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
27-02-2009, 22:26
Tzn cudu nie oczekuj bo sluchalem Bayerow na Holdku i graly przyzwoicie. A i 880 to nie jest dla mnie wyzsza klasa ale inne granie (lzejsze - 880 03\' - jasniejsze, 880Pro fajne, rowne ale mniej do rocka).
Z tych wszystkich dla mnie najlepsze sa HD580 z kablem od HD650.;
ciekawosc brzmienia

inabstracto

• 25 / 5751
  • Użytkownik
27-02-2009, 22:34
No właśnie. Czasem zastanawiam się, czy to przez niektóre bardzo ekspresywne recenzje nie wymagam za dużo od sprzętu, chcąc usłyszeć czegoś, czego w rzeczywistości po prostu nie ma :). Tych HD580, o których wspomniałeś, jestem właśnie najbardziej ciekaw i pewnie prędzej czy później kupię je, a potem najwyżej sprzedam z małą stratą. Znajomy, który słucha podobnej muzyki, bardzo je zachwalał, choć niekoniecznie w połaczeniu z Holdegronem, a z DAC-iem Zhaolu.

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
28-02-2009, 00:12
Jedyną miarodajną oceną jest własny słuch, bo każdy posiada inny gust - mi w tym momencie raczej ciężko byłoby słuchać takich np. DT-770 Pro czy DT-150 na holdegronie i w dodatku z EMU0404 - znam wszystkie te elementy i jak dla mnie to by mi wiało chłodem i cięło bębenki górą :)

---------------------------------------
wyprzedaż kolekcji rosyjskich słuchawek orthodynamicznych - Echo TDS-16, Echo H16 oraz Elektronika TDS-5.

Rafaell

• 5033 / 6079
  • Ekspert
28-02-2009, 00:20
DT770 Pro są po prostu 2 klasy słabsze od takich np DT880Pro

Rafaell

krisio06

• 347 / 5911
  • Zaawansowany użytkownik
28-02-2009, 00:21
O kopacz, zaadoptowałeś kabel od HD650 do HD580?
I jak wrażenia? :) Wg mnie jest o wiele lepiej niż z tym kablem co Sennheiser dodawał do nich gdy sorzedawał HD580..