Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

chrees

• 1662 / 6401
  • Ekspert
23-03-2010, 11:09
Też jestem zaniepokojony tym przedłużającym się milczeniem ;)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Gustaw

• Gość
23-03-2010, 11:17
>> chrees, 2010-03-23 11:09:01
Też jestem zaniepokojony tym przedłużającym się milczeniem ;)

Może pomdleli z wrażenia ?

Rafaell

• 5033 / 6398
  • Ekspert
23-03-2010, 11:34
Pewnie się Gustawie boją wytoczonych przez miłośników CAL armat.
W sumie tu i tu bio celuloza; czyli jak równy z równym ;)

-Pawel-

• 4835 / 6006
  • Ekspert
23-03-2010, 14:16
Co do wysokich cen Staxa, nie powiedziałbym...

$1 525 za cały system SR4040 to chyba nie jest dużo biorąc pod uwagę ceny GS/PS1000 tym bardziej, że tutaj dostajemy w komplecie bardzo dobry wzmacniacz.

http://cgi.ebay.com/STAX-SRS-4040-Signature-System-II_W0QQitemZ200450392903QQcmdZViewItemQQimsxZ20100317?IMSfp=TL100317133005r12060

Sam myślę o podobnym rozwiązaniu, jeśli kolejne słuchawki dynamiczne okażą się do bani pora przerzucić się na elektrostaty, coś czuję, że moje uszy po prostu nie znoszą dźwięku słuchawek dynamicznych, mam wrażenie, że one zatrzymują się na pewnym poziomie i później tylko wraz z ceną rośnie ilość dB na górze bo jakościowo to one jakoś mocno nie przeskakują, DT880 PRO zostały dosłownie skopane przez malutkie customy i to na wzmacniaczu teoretycznie przystosowanym bardziej do dynamików.

PS Czy ktoś się może orientuje czy w Grobel Audio można się umówić na odsłuch systemów dostępnych w ofercie?

Ged

• 1725 / 6403
  • Ekspert
23-03-2010, 14:48
Pawel
Pan Sebastian z Grobel Audio jest osobą bardzo kontaktową i kulturalną. Oczywiście, że można umówić się na odsłuch. Ja przyjechałem z całym sprzętem, siedziałem 3 godziny z przyjemnością, bez żadnych problemów czy zobowiązań.
Gdyby tak było, że Stax jest ostatecznym rozwiązaniem to byłby w zasadzie bardzo tani. Mam na myśli w tej chwili zestaw topowy ze wzmacniaczem lampowym (4500 Euro, prawie 20 tys PLN, podobno do negocjacji). Moje kilkuletnie poszukiwania i wydanie nie mniejszej ilości pieniędzy nie satysfakcjonują mnie w 100%.
Nie jest to jednak takie proste. Nie wszystkim dźwięk Staxów odpowiada. Poza tym jak się dowiedziałem, że wcześniejsze modele grają jaśniej to już zaczyna się problem, bo ja zdecydowanie chciałbym jaśniejszą wersję.
Po drugie jak poczytasz head hifi to zobaczysz, że goście tam zmieniają wzmaki do Staxów czyli znowu zaczyna się gonienie króliczka.
Zauważ - dlaczego Wiktor robi przejściówki ze różnych słuchawek na różne wzmacniacze - nie ma zatem końca poszukiwań, nawet przy jego budżecie :)
Powodzenia
Włodek

-Pawel-

• 4835 / 6006
  • Ekspert
23-03-2010, 15:05
Włodku dzięki za odpowiedź ;)

W moim wypadku akurat czym ciemniej(a właściwie bardziej liniowo, bo są słuchawki jasne ale liniowe i wówczas nie ma cięcia uszu i sybilantów) tym lepiej(aby tylko nie zamulały) ale na omegę jeszcze mnie nie stać, to raczej plany na dalszą przyszłość :) Właśnie strasznie mnie ciekawi czy Stax to dla mnie dobra droga i czy taki dźwięk bym polubił, a mam już podstawy sądzić, że tak tylko pasowałoby w końcu rozwiać wszelkie wątpliwości, a w sumie do Grobel Audio nie mam tak daleko chciałem się tylko upewnić, że mają wszystko na miejscu i przyjmą spragnionego elektrostatycznego dźwięku wędrowca :)))

Arek_50

• 1130 / 6404
  • Ekspert
23-03-2010, 15:41
Staxy to nie sa sluchawki do kazdej muzyki, oj nie , zwlaszcza do rocka...maja ograniczona dynamike a bas jest zbyt lekki bez energii....maja takie same wady i zalety jak kolumny elektrostatyczne...

fallow

• 6463 / 6371
  • Ekspert
23-03-2010, 15:58
Mysle, ze zadowolenie i gonienie kroliczka zalezy wprost proporcjonalnie do mozliwosci naszego portfela.

Proponowalbym nawet ujac to tak.

Zadowolenie (w %) = (Wydane_Pieniadze * Budzet_Domowy ) / 100;

Tym samym z tego prostego wzoru wynika, ze im bardziej zblizymy sie do granic swojego budzetu tym wieksze bedzie zadowolenie. Oczywiscie mozemy go przekroczyc, wtedy uzyskamy "nadsatysfakcje" ;)

Mozna jeszcze wzor rozbudowac o zaleznosc ile minelo dni od kupienie danego sprzetu ;) Oczywiscie uplyw czasu zmniejszalby koncowy wynik zadowolenia.

cypher1121

• 9 / 5891
  • Nowy użytkownik
23-03-2010, 15:59
Zgadzam się z Toba Arek_50. Ogólnie pojęty rock jest u mnie podstawą w muzyce i z elektrostatami tutaj nie za bardzo pod tym względem.

Mam podobne odczucia -Pawel-. Jakiś czas temu słuchałem systemu SR4040. Było to jednak zbyt dawno, żeby dokonać jakichś miarodajnych i sensownych porównań, ale dla moich uszu, moje 3-way Reference wypadły lepiej. Nie wiem jak z 2-way, ale to chyba podobny standard w przypadku tych customów.

Podejrzewam, że można wycisnąć z tych custmów jeszcze więcej dobierając bardziej odpowiedni wzmacniacz. Jestem w trakcie poszukiwań i testów, ale chyba bardziej dla zabawy :). Moje grają świetnie ze studyjnego sprzętu i zwykły: MacBook Pro/Presonus Firepod i kilka innych zewnętrznych kart dźwiękowych, jakie przetestowałem, dają rade je napędzić. Nie mam teraz dostępu do żadnych lamp. Myślę, że też możnaby się pobawić po przeczytaniu Twojej opinii z 2-way, Pawel. Cóż, ja króliczka już złapałem i słuchawek w każdym razie dalej nie szukam :).

Aha. Nie polecam do tego typu słuchawek wzmacniaczy dedykowanych nausznym słuchawkom dynamicznym. Wynalazki typu MxM w moim odczuciu zupełnie się do nich nie nadają.

Dokładnie. Również umawiałem się na odsłuch w Grobel Audio.

szwagiero

• 2240 / 6403
  • Ekspert
23-03-2010, 16:25
>> fallow, 2010-03-23 15:58:27

Fallow ale Twój przykład nie musi się odnosić do ogółu ;)

szwagiero

• 2240 / 6403
  • Ekspert
23-03-2010, 16:28
Koledze Pawłowi proponuję spotkać się w pół drogi pomiędzy dynamikami, a elektrostatami, czyli...? :) Może to będzie właśnie TO? Problemem może tutaj być tylko odsłuch w jakimkolwiek salonie audio ;(

szwagiero

• 2240 / 6403
  • Ekspert
23-03-2010, 16:30
>Co do wysokich cen Staxa, nie powiedziałbym...

>$1 525 za cały system SR4040 to chyba nie jest dużo biorąc pod uwagę ceny GS/PS1000 tym bardziej, że tutaj >dostajemy w komplecie bardzo dobry wzmacniacz.

Jeszcze apropo tej wypowiedzi, chodzi o to, że ceny Staxa są dość wysokie, a ceny GS/PS1000 absurdalnie wysokie ;)

fallow

• 6463 / 6371
  • Ekspert
23-03-2010, 17:17
>> szwagiero, 2010-03-23 16:25:42

Fallow ale Twój przykład nie musi się odnosić do ogółu ;)

Oczywiscie, do ogolu sie nie odnosi :) Jak juz sie przejdzie ten etap "Price is product" to bynajmniej sie nie odnosi.
U niektorych trwa wiecznie u niektorych jakis czas a u innych nigdy sie nie zaczyna. Jest tez wiele innych mozliwosci oprocz "Price is product" :)) Tak poza tym to wszystko jest wzgledne a jest spory procent osob z "choroba audiofilska" do ktorych jednak ten przyklad sie odnosi hehe :P :)))

>> szwagiero, 2010-03-23 16:30:34
Jeszcze apropo tej wypowiedzi, chodzi o to, że ceny Staxa są dość wysokie, a ceny GS/PS1000 absurdalnie wysokie ;)

Haha. Dobrze ujete :))

-Pawel-

• 4835 / 6006
  • Ekspert
23-03-2010, 18:37
>> Arek_50, 2010-03-23 15:41:56
Staxy to nie sa sluchawki do kazdej muzyki, oj nie , zwlaszcza do rocka...maja ograniczona dynamike a bas jest zbyt lekki bez energii....maja takie same wady i zalety jak kolumny elektrostatyczne...

Bardziej mi zależy na wypełnieniu i spójności czego często brakuje w basie dynamików więc może nie będzie tak źle..

>> cypher1121, 2010-03-23 15:59:25

"Mam podobne odczucia -Pawel-. Jakiś czas temu słuchałem systemu SR4040. Było to jednak zbyt dawno, żeby dokonać jakichś miarodajnych i sensownych porównań, ale dla moich uszu, moje 3-way Reference wypadły lepiej. Nie wiem jak z 2-way, ale to chyba podobny standard w przypadku tych customów."

W razie czego pozostaję przy customach 2-way i nie mam nic do stracenia, one już wielu słuchawkom skopały tyłki :) 3-way Reference to jak się okazało podobny standard jakościowy plus bardziej liniowa charakterystyka, myślę że w przyszłości też je sobie sprawie ale z przeróbki 2-way już się raczej wycofam ponieważ mają w sobie jeszcze takie to coś czego nie ma w 3-way Reference, bardziej to coś służy uprzyjemnianiu odsłuchów niż monitoringowi ale bardzo się już do nich przyzwyczaiłem :)

"Podejrzewam, że można wycisnąć z tych custmów jeszcze więcej dobierając bardziej odpowiedni wzmacniacz. Jestem w trakcie poszukiwań i testów, ale chyba bardziej dla zabawy :). Moje grają świetnie ze studyjnego sprzętu i zwykły: MacBook Pro/Presonus Firepod i kilka innych zewnętrznych kart dźwiękowych, jakie przetestowałem, dają rade je napędzić. Nie mam teraz dostępu do żadnych lamp. Myślę, że też możnaby się pobawić po przeczytaniu Twojej opinii z 2-way, Pawel. Cóż, ja króliczka już złapałem i słuchawek w każdym razie dalej nie szukam :).

Aha. Nie polecam do tego typu słuchawek wzmacniaczy dedykowanych nausznym słuchawkom dynamicznym. Wynalazki typu MxM w moim odczuciu zupełnie się do nich nie nadają."

3-way Reference plus lampa u mnie okazało się tragicznym połączeniem, jakby wyciąć całą górę z pasma, do tych słuchawek trzeba dobrego tranzystora i to najlepiej takiego żeby dobrze się wpasował w ich impedancję, w przeciwnym wypadku mogą dostawać takiej "kłujki" pomiędzy 14-15kHz, 2-way natomiast mają bardziej loudness\'ową charakterystykę lecz wszystkie tranzystory, z którymi je odsłuchiwałem powodowały ogromne podbicia charakterystyki w 8,7kHz oraz 14,5kHz(jakieś +15dB) co powodowało, że były niesłuchalne bez użycia korektora(wyjątkiem jest laptop gdzie nie było takich tragicznych podbić i nawet nie sybilowały ale za to jakość nie adekwatna do możliwości słuchawek), dopiero na lampowym Grand Twinie zagrały pięknie i spokojnie, mają jeszcze taki lekki akcent na 8,5-8,7kHz ale to już nie przeszkadza w odbiorze.

Co do mxm itp zgadzam się, nic to nie daje ;))

>> szwagiero, 2010-03-23 16:28:36
Koledze Pawłowi proponuję spotkać się w pół drogi pomiędzy dynamikami, a elektrostatami, czyli...? :) Może to będzie właśnie TO? Problemem może tutaj być tylko odsłuch w jakimkolwiek salonie audio ;(

Byłem już bliski zakupu YH100 ale w ostatniej chwili się rozmyśliłem, mam jeszcze kilka innych pomysłów do przerobienia i wolę zachować jakąś kolejność i nie skakać raz tu, a później się znów wracać ale na pewno spróbuję ortho, powiedzmy, że to taki smakołyk na koniec :))

"Jeszcze apropo tej wypowiedzi, chodzi o to, że ceny Staxa są dość wysokie, a ceny GS/PS1000 absurdalnie wysokie ;)"

A to fakt, nie pomyślałem w ten sposób :)

>> fallow, 2010-03-23 15:58:27
Mysle, ze zadowolenie i gonienie kroliczka zalezy wprost proporcjonalnie do mozliwosci naszego portfela.

Proponowalbym nawet ujac to tak.

Zadowolenie (w %) = (Wydane_Pieniadze * Budzet_Domowy ) / 100;

Tym samym z tego prostego wzoru wynika, ze im bardziej zblizymy sie do granic swojego budzetu tym wieksze bedzie zadowolenie. Oczywiscie mozemy go przekroczyc, wtedy uzyskamy "nadsatysfakcje" ;)

Mozna jeszcze wzor rozbudowac o zaleznosc ile minelo dni od kupienie danego sprzetu ;) Oczywiscie uplyw czasu zmniejszalby koncowy wynik zadowolenia.

Tak fajny kalkulatorek :D Ja tam już swojego króliczka już niby mam i wcale zawzięcie czegoś nie szukam, po prostu jestem jeszcze strasznie ciekawski i napędza mnie czysta pasja, w razie gdybym coś po drodze odkrył ciekawego zawsze można dorobić się dodatkowego urządzenia ale gonić za jakimś niespełnionym widzimisię nie zamierzam :) Powiedzmy, że jestem bardzo zadowolony ze stanu obecnego, a mnóstwo frajdy dostarcza mi poznawanie nowości, jeśli natknę się na coś szczególnego to oczywiście zostanie i może kiedyś tam jakaś drobna kolekcja powstanie :)

• Gość
23-03-2010, 20:26
>> Rafaell, 2010-03-23 10:54:07
Widzę że cisza na forum już 11 dni minęło od pojawienia się Sony MDR R-10 u Wiktora.

<

Czasami warto poczekać :)  Tak samo, jak wygrzanie hd 800 około 250-300h i napisanie recenzji:)
Na sonego warto czekać, bo mogą się okazać lepsze od Orpheusa! Alle potrzebują wybitnego toru!