Pawel: Ja natomiast mam inne zdanie nt. customowych IEMow. Przez jakis czas bylem posiadaczem customowej wersji UE 10 i wcale nie powiedzialbym, ze byla miedzy nimi a dowolnymi uniwersalnymi IEMami jakas duza roznica. Fakt faktem bylo lepiej, ale dla mnie byly to roznice mniej niz sredniego rzedu wielkosci (subiektywnie oczywiscie).
Byc moze customy Themadcuba, ktorych uzywasz zjadaja customy UE 10 na sniadanie, no ale tego pewnie ani Ty ani ja szybko sie nie dowiemy :))
Mysle, ze Corvusowi nie chodzilo tutaj w wypadku IEMow o zewnetrzne equalizacje tylko naturalna w postaci malzowiny naszego ucha. Kazde dokanalowe sluchawki omijaja malzowine uszna przez co musza byc equalizowane za pomoca filtrow i komory inaczej niz sluchawki nauszne.
Ciekawe jak to sie ma do przestrzeni i lokalizacji zrodel.
---
Odpowiadasz na wpis
>> hasos, 2010-03-11 17:38:00
>> hasos, 2010-03-11 17:38:00
Od niedawna śledzę ten wątek, ale ostatnie kilkadziesiąt postów wskazuje na to, że w gruncie rzeczy to nie ma dobrych słuchawek: są albo Grado - niewarte zachody, albo Beyery T1 - o których nie wiele wiadomo póki co, albo CAL - tylko jakoś takie tanie i mało wygodne, albo - ... no właśnie, co? Co warto Panowie kupić, żeby ładnie grało, nawet z playerem marki sony, co by nie trzeba domu zastawiać, żeby zestaw kupić, żeby nie było kłucia w ucho, żeby średnica ładnie brzmiała, żeby bas był głęboki, bez końca brzmiący, z impaktem jak się patrzy, no i żeby nie kosztowało fortuny.
Jakieś propozycje?
---
Witamy Hasos. Trafiles w "wir" :))
Zapytales w taki sposob, jakbysmy mieli odgandac Twoje indywidualne preferencje i wybrac dla Ciebie sluchawki na ich podstawie. Skad mamy wiedziec co dla Ciebie "ladnie" gra, co to znaczy "ladna" srednica, bez konca brzmiacy bas - pewnie chodzi o to zeby wygaszanie nastepowalo pozno.
Nawet jak nam to wyjasnisz - jakie sa Twoje indywidualne preferencje - to i tak kazdy czytajacy zinterpretuje je sobie na swoj wlasny sposob i odniesie (bo nie da sie inaczej) do wlasnych gustow.
Mysle, ze za wiele zadajac takie pytanie sie nie dowiesz. Proponuje wybrac sie do jakiegos salonu, posluchac roznych sluchawek i wtedy bedziesz wiedzial jakie mniej wiecej brzmienie Ci odpowiada.