Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6463 / 6363
  • Ekspert
05-11-2009, 19:52
Na swiecie jest wbrez pozorom, kupa bardzo ciekawych sluchawek :))

Jaka Ty wlasciwie juz tak po czasie i przygodach oraz z dystansu a przede wszystkim z perspektywy owego czasu lubisz prezentacje Chrees :) ?

chrees

• 1662 / 6393
  • Ekspert
05-11-2009, 21:39
Dobre pytanie niezależnie od minki.
Myślę sobie, że doceniam różne rodzaje prezentacji o ile są dobrze zaaplikowane (cokolwiek to oznacza). Grado zdobyło mnie szturmem, ale - przynajmniej w konfiguracjach sprzętowych, w których ich słuchałem - było nieuniwersalne względem niektórych gatunków muzycznych i przede wszystkim kiepsko nagranych płyt. Najbliżej ideału były PSy, ale nadal drażnił mnie przełom średnicy i góry. Polubiłem Beyerdynamiki 880pro, mimo, że w ogóle nie uznawałem ich za słuchawki wybitne. Z Audiotechniką (jakąś dziewięćsetką) miałem spotkanie okazjonalne, podobnie jak z Ultrasone 2500 pro. Okazja była, ale dobrze, że nie trwałą za długo ;> Edition 9 nie ujęły mnie w duecie z Yamamoto. K701 były niezłe z Lebenem... CAL ujęły mnie relacją cena/jakość i z uwagi na to pierwsze zostały moimi słuchawkami zastępczymi. Jak dla mnie grają jednostajnie i mało przejrzyście (są porównywane z Gradosami ;>), ale można ich słuchać ze wszystkiego i mają tę niezaprzeczalną zaletę, że pozwalają bez bólu popieścić moje uszy dźwiękami z płyt Dimmu Borgir oraz Mörk Gryning (na to nie pozwala zdecydowana większość tzw "dobrych" słuchawek). Denonów 5000 słuchałem 5 minut, wystarczyło i obiema rękoma podpisuję się pod tym, co napisał o nich Gustaw.
Zwykle jest tak, że coś mi się albo podoba, albo nie podoba. Nie analizuję przyczyn takiego stanu rzeczy, tylko opieram się na własnym całościowym wrażeniu. Inna sprawa, że w tych kwestiach analiza jest niepotrzebna, a przede wszystkim jestem umysłem nieanalitycznym ;>
Może Ty wyciągniesz z tego co napisałem jakiś wspólny mianownik :))

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

krisio06

• 347 / 6222
  • Zaawansowany użytkownik
05-11-2009, 21:45
Cheers

Posłuchasz orthodynamików na porządnym wzmacniaczu i znajdziesz swój ideał. :) Ja też byłem "zaślepiony" przez RS1. Pewnego dnia naszło mnie by spróbować ortho, no i wpasowały się idealnie. Teraz mieszam trochę w DAC\'u, ale dźwięk ma ten charakter który lubię. Nie długo zamawiam wzmacniacz na 6SN7 i 6L6. Mam nadzieję, że on pomoże orthodynamikom "zrobić dobrze". :)

Rolandsinger

• 2894 / 6394
  • Ekspert
05-11-2009, 22:00
>> Polubiłem Beyerdynamiki 880pro, mimo, że w ogóle nie uznawałem ich za słuchawki wybitne<<

A to jest wielki błąd. Myślałem podobnie:  dobre, neutralne, studyjne brzmienie i nic więcej, dopóki nie dobrałem do nich odpowiedniego toru, w następstwie roszad kablowo-sprzętowych wyszło, że one są tak przejrzyste, że nawet IC może bardzo wiele zmienić. Okazało się także, że one nie lubią się z Audionemesisem, a sam cedek, który jest mniej dokładny i ma na jego tle kluskowate pozycjonowanie źródeł na głośnikach, zrobił tym słuchawkom wielką przysługę.

I nastąpił....opad szczęki, gdy te Beyery wreszcie zagrały. To są naprawdę znakomite słuchawki, równe jak stół, dynamiczne, przestrzenne z piękną barwą i gładkością pupy niemowlaka.

Kiedyś ekipa audiostereo zrobiła meeting, na którym Piotr Ryka wespół z Inżynierem, Zbigiem i kilkoma innymi zainteresowanymi chcieli wykazać wyższość Grado RS-1 nad wszelką słuchawkową alternatywą. W rezultacie czego, w opinii większości uczestników DT880 (jeszcze nie Pro) wskazały pozostałym wynalazkom ich stosowne miejsce w szeregu, naturalnie Piotr Ryka pozostał przy swoim zdaniu.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

chrees

• 1662 / 6393
  • Ekspert
05-11-2009, 22:07
Wszystko pięknie, a ja nadal będę czekał na chwilę, gdy powiem jakimś słuchafonom "tak" na dłużej. Póki co najbliżej były tego "zaszczytu" Gradosy... ;>
Wszystko przede mną, czyli w sumie OK :)))
A gusta rzecz bardzo indywidualna: czy ortho, czy Beyery... trzeba posłuchać, nie ma rady...

-------------------------------------------------------------------------------
.

krisio06

• 347 / 6222
  • Zaawansowany użytkownik
05-11-2009, 22:12
>> chrees, 2009-11-05 22:07:08

Tylko może wystąpić taki dysonans jak z Grado. Ucho mówi "tak", portfel mówi...... :) Sam wiesz :)

majkel

• 7477 / 6393
  • Ekspert
05-11-2009, 22:50
Mnie się wydaje właśnie, że po przygodach z hi-endem, który pozostawiał i tak jakiś niedosyt, wraca się do znanego dobrze modelu z niższej półki, który się lubiło. DT880 mogą być jednymi z takich słuchawek, zwłaszcza, że opcja manufakturowa z inną impedancją kusi dla samej ciekawości. Inne słuchawki, których brzmienia czasem mi brakuje, to Grado RS2. Wczoraj słuchałem Orbitala, czyli elektroniki w nowszym stylu, i to co wyprawiały RS2 z taką muzą, albo z Prodigy, to GS1000 nawet w nieco lepszym torze nie chcą. Słucha się bez ujmy, ale nie ma tego odlotu. One dają odlot w operze, klasyce, no i powiedzmy w rocku.
Wracając do tematu toru Rolanda, to ja pamiętam, że jego wzmacniacz mi się dobrze zgrywał z DT880 Pro, które wtedy miałem, i był to dźwięk przyjemny nawet z iRivera ifp i plików mp3 128kb/s. Przy tym zdolności analityczne DT880 Pro były wystarczające, bym słyszał wszystkie niuanse nagrania łącznie z przejściami przestrzennymi we wszystkich trzech wymiarach - to już oczywiście z CD stacjonarnego. Interkonekt jednak miał sporo do powiedzenia w kwestii np. jasności dźwięku. Sprawdzaliśmy to z Rafaellem u Wiktora, bo tam miałem wtedy swój tor stacjonarny sprzed półtora roku.

fallow

• 6463 / 6363
  • Ekspert
06-11-2009, 08:06
Chrees: Mysle, ze wyciaganie wniosku o D5000 po 5 minutach a jeszcze na uogolniajac lampowym wzmaku to moim zdaniem nie jest zbyt dobry pomysl. One potrzebuja jak najbardziej przejzystego toru i trzymajacego za morde wzmaka. Latwiej z tranzystorem. Uwazam je za dobre sluchawki ale mialem u siebie i probowalem na roznym sprzecie. No chyba, ze podpinaliscie je tez pod Holdegrona Dual Mono - to powinno byc lepiej dla nich :)) EMU1212m i taki tranzystor powinien robic im calkiem "dobrze" :)

A odnosnie DT 880 Pro i szukania toru...czyz nie mozna tak napisac o zdecydowanej wiekszosci sluchawek ? :) K701, HD800 czy nawet GS1000 kiedy dobierze sie im system potrafia zagrac rowniez swietnie a w przypadku HD800 i GS1000 - bardzo odmiennie w odniesieniu do roznych systemow.

K701 i Leben to chyba jest jeden z najlepszych setow do owych AKG. HD800 graly zupelnie inaczej z EMU1212m niz teraz z moja lampucera a jeszcze inaczej na Metronomie C1A. Przypuszczam, ze rowniez nie polubilyby sie z Audionemesisem i podobnie jak K701 i GS1000 na nim by sybilizowaly.

fallow

• 6463 / 6363
  • Ekspert
06-11-2009, 08:08
(*) swietnie - oczywiscie jezeli ktos lubi, ale chodzilo mi o zobrazowanie tego, jak roznie moga zagrac te same sluchawki, jezeli dobierze sie pod nie tor. DT 880 nie sa tutaj wyjatkiem.

kopaczmopa

• 786 / 6333
  • Ekspert
06-11-2009, 08:47
ja mialem ostatnio pozyczone 880Pro i faktycznie one w zaleznosci od toru moga zagrac - jasno, ciemno.
Ja i tak wole swoje Senki i nawet sr325i ale 880tki to bardzo rowne, gladkie granie. Brakuje im moze ciut dynamiki i co dziwne 990Pro sa wygodniejsze ale ogolnie rzecz biorac jak ktos lubi studyjne brzmienie ale z nuta audiofilska to moze spokojnie po nie siegac.
ciekawosc brzmienia

kopaczmopa

• 786 / 6333
  • Ekspert
06-11-2009, 08:48
a tak w ogole - to ja wole recablowane CAL! od Denonow D2000...wg mnie graja lepiej. Z tym ze racje ma Fallow i tych i tych raczej nie podpinac pod lampe.

ciekawosc brzmienia

Rafaell

• 5033 / 6390
  • Ekspert
07-11-2009, 23:47
Ktoś widział , słyszał jakieś ciekawe słuchawki ,wzmacniacze słuchawkowe na aktualnym  Audio Show ?

Ged

• 1725 / 6395
  • Ekspert
08-11-2009, 10:21
Rafaell
W tym roku było jeszcze lepiej niż w zeszłym :)
1. Ultrasone Edition 8 - na dole powiedzieli, że są na górze (pokój 307), na górze powiedzieli, że są na dole, na dole powiedzieli, że chyba jednak nie ma nigdzie.
2. Byłem umówiony z Panem Sebastianem z Grobel Audio na Staxa 4040, ale non-stop był full w sali, więc chyba nawet tego nie włączył.

Koniec.  
Ale widziałem dwa ładne gramofony.

fallow

• 6463 / 6363
  • Ekspert
08-11-2009, 16:21
BTW. Beyerdyamic T1 mozna kupic z Headphonesolutions (wersja dobrze znanego starego i dobrego sklupu dla duzych sluchawek) za 995 USD. Wychodzi to wiec taniej niz placic 880 EURO. Co do odpowiedniej deklaracji wartosci towaru z Earphonesolutions/Headphonesolutions nigdy nie bylo problemu z dogadaniem sie.

Wychodzi wiec 2.9-3K + shipping, ktory od nich jest tani nawet via FedEX.

fallow

• 6463 / 6363
  • Ekspert
08-11-2009, 16:21
2.9 - 3K PLN przy obecnym kursie USD = ~2.94