Max, nie wiem jak graja Edition8 bo nigdy ich nie sluchalem, bylem natomiast posiadaczem Edition9 a Pro 900 sluchalem. Pro 900 podobaly mi sie pamieciowo bardziej niz Edition9. Przede wszystkim jak dla mnie byly bardziej wyrownane i spojne, chyba tez graly bardziej przestrzennie.
Co do Twojego pytania HD800 a Pro 900 - to kompletnie inne sposoby prezentacji. HD800 graja znacznie bardziej przestrzennie, lzej, bardziej powsciagliwie, mniej zywiolowo, z mniejsza iloscia basu/basowej podstawy.
Ultrasone Pro 900 to moim zdaniem rewelacyjne sluchawki do pary z HD800 :)) moim zdaniem to sa takie bardziej hi-endowe, lepsze CAL.
Generalnie gdy znudzi sie sposob grania HD800 - Pro 900 moga byc swietna odskocznia. Nie wiem jak by musialy grac Edition8 zeby mnie przekonac by zaplacic za nie te 5K. Edition9 na pewno mnie do tego nie przekonaly, jednak Pro 900 w cenie 1.7K jak dla mnie sa tysiac razy ciekawsza propozycja niz Edition* :)
Ja po prostu od sluchawek za ponad 3K++ wymagm juz aby byly proteza przestrzennosci glosnikow, jak tego nie ma to moim zdaniem nie sa warte tych pieniedzy. Sluchawek ktore graja po prostu dobrze moim zdaniem oczywiscie, jest duza za znacznie mniejsze pieniadze.
Ultrasone Pro 900 to sluchawki wlasnie tak grajace pod tym aspektem, tyle ze sa bardzo dobre, dodatkowo graja z duzym impaktem, masa, dociazeniem, bezposrednio.
Gdybym byl glosnikowcem, wlasnie takich sluchawek jak Pro 900 bym szukal :))