Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Corvus5

• 2596 / 5851
  • Ekspert
15-10-2009, 16:04
>> fallow, 2009-10-15 15:39:37

Nie zamierzam na podstawie tego odsłuchu kupować słuchawek, ale uważam, że niektóre specyficzne cechy słuchawek można wyciągnąć jak choćby zmiękczenie i detaliczność kontra surowość przy tym samym źródle. Ale to ciągle może być mylące.

Mówisz, że taki przegląd może pokazać kilka ciekawych słuchawek, a inne równie dobre schować. Nie będę ich wtedy przekreślał, ale będę je kiedyś porównywał do tych pierwszych.

Ten pogląd może być dobry. Nie słuchałem nic powyżej HD595/CAL. Moje obecne CALe są przeciwnością oryginalnych i od kilku dni grają surowo, że musiałem aż źródło zmiękczyć. Wyszedł przy tym bardzo dziwny efekt przestrzenny, którego jeszcze nie próbowałem wytłumaczyć. Po modzie trzeba słuchać cicho. Wokal jest daleko z przodu. Podgłaśnianie przybliża wokal. W pewnym się powiększa. Osiąga nienaturalną wielkość głowy. Ostatecznie stoi przed nami i wielkością przypomina ogromną piłkę plażową. To, że muszę do tego dźwięk zmiękczyć pasuje to moich teorii. Kształt i położenie przetwornika oraz rodzajów padów ma tu największe znaczenie.

Co ciekawe, składam się do teorii, że sterylność przekazu można ubarwić. Jak coś jest zabarwione i detaliczne, to jest problem ze sterylnością. Chcę to wszystko zweryfikować i posłuchać pewnych skrajności w możliwym do uzyskania przekazie.

Poza tym w Polsce przeważają produkty Grado, Sennheiser i AKG. Potem o wiele dalej jest seria BT. Będę mógł to odnieść do np. AT i innych producentów.

Kilka Staxów z ich wzmacniaczami znajdziesz w Q21.

majkel

• 7477 / 6384
  • Ekspert
15-10-2009, 16:05
TLE2142 robi w pierwszej chwili wrażenie dużej precyzji i przejrzystości, ale serwowana przez niego wizja świata jest niemal jak w czarno-białej telewizji. Wychodzi na to, że Brimar skutecznie koloruje to co wychodzi z op-ampa, ale to raczej nie będą barwy natury. NE5532 jest pod tym względem lepszy, ale to też żaden cud. Taki LME49860 lub jakiś jego krewniak powinien go skasować w każdym aspekcie. Ja pamiętam, że w kompletnie niegrzebanej Lampucerze mini najlepiej grał OPA2228 z tego, co miałem pod ręką i było to blisko poziomu mojego grzebanego CD. Żeby ten poziom przeskoczyć trzeba było już trochę powalczyć z płytką DACa i zasilaczem.

Gustaw

• Gość
15-10-2009, 16:08
>> w.luczynski, 2009-10-15 15:53:55
Bardziej efektywne wydaje się namówienie dealera do wysłania Staxów do Poznania. Po tej wizycie ich cena z pewnością spadnie do poziomu dla mnie akceptowalnego.

No to ustalmy, że stałą stawkę w wysokości 40% od wartości upustu otrzymuje "drużyna Poznańska". Uważam, że tak będzie uczciwie i bez niedomówień.
Zamówienia na negatywne recenzje proszę wysyłać do mnie na priva, na hasło " Jedyni sprawiedliwi". Tylko proszę z pewnym wyprzedzeniem, bo mamy już dużą kolejkę zainteresowanych.

P.S. Negatywne recenzje Grado załatwiamy od ręki (stawka: 25% upustu) na zasadzie "kopiuj-wklej". Zmieniamy tylko nazwę modelu. Reszta pozostaje bez zmian.

Max

• 2204 / 5881
  • Ekspert
15-10-2009, 20:05
Ultrasony maja nowy, bardziej interesujacy cennik, w zwiazku z czym zamowilem sobie Pro 900 na odsluch w Korisie. Fallow, zdaje sie, ze sluchales juz 900-tek. Jak sie one maja do HD 800 i czy roznica miedzy nimi a E8 jest na miare roznicy w cenie ? :) Spotkalem sie z opiniami, ze E9 sa slabsze niz Pro900. Jesli brzmienie jest porownywale, ceny E8 czy E9 to iscie kolekcjonerski kosmos.

violett

• 786 / 6375
  • Ekspert
15-10-2009, 21:43
No i co z tymi Beyerdynamic T-1? Ma to już ktoś?

Tu porównanie z HD800:
http://www.gizmag.com/sennheiser-hd-800-vs-beyerdynamic-t1-headphones/12866/

Ciekawe...

majkel

• 7477 / 6384
  • Ekspert
15-10-2009, 22:03
Nie słuchałem Pro 900, ale w bezpośrednim porównaniu Pro 750 względem Edition 8 brzmią jak produkt wyraźnie niedorobiony, a te ostatnie są nieziemsko dobre.

chrees

• 1662 / 6384
  • Ekspert
15-10-2009, 22:23
A czy Edition8 mają tyle samo miejsca na uszy wewnątrz muszli co CALe, bądź więcej/mniej?

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

Rolandsinger

• 2894 / 6385
  • Ekspert
15-10-2009, 22:51
" Nie słuchałem nic powyżej HD595/CAL\'\'.

Dalej jest już tylko gorzej, z baaardzo nielicznymi wyjątkami. Np. dobrze napędzone HD595 są bliskie mojemu ideałowi, do pełni szczęścia brakuje tylko lepiej wyartykułowanego basu z lepszą fakturą. Uczciwie zaznaczę, że scena na słuchawkach mnie nie kręci, bo dobre głośniki z każdych słuchawek robią pod tym względem marmoladę, więc wynalazki typu GS1000 czy HD800 nie robią na mnie specjalnego wrażenia.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6384
  • Ekspert
15-10-2009, 22:56
Do Edition 8 nieco łatwiej jest wpuścić uszy. Właściwie nie da się tego nie zrobić, podczas gdy CAL mogłyby robić za słuchawki nauszne również, przynajmniej w moim przypadku.

Max

• 2204 / 5881
  • Ekspert
15-10-2009, 23:26
"Nie słuchałem Pro 900, ale w bezpośrednim porównaniu Pro 750 względem Edition 8 brzmią jak produkt wyraźnie niedorobiony, a te ostatnie są nieziemsko dobre."

Miedzy 750 a 900 sa dwa poziomy roznicy w drabince Ultrasone.
Pro 900 to tak naprawde flagowiec...

chrees

• 1662 / 6384
  • Ekspert
15-10-2009, 23:27
Z dalszymi poważnymi ruchami poczekam zatem na premierę Beyerów T1. Sensauris z pewnością je napędzi, a wtedy pokażą, czy warto je pędzić, czy też lepiej zaatakować temat Edition 8 (a może U pro900?) :>

-------------------------------------------------------------------------------
.

Max

• 2204 / 5881
  • Ekspert
15-10-2009, 23:35
A słuchales HD 800 ? Graja naprawde dobrze. Juz wiem, ze u mnie zostana. Przestalem porownywac z DT 880 Pro, bo Sennki maja wszystko na swoim miejscu i sa calosciowo duzo lepsze.  

fallow

• 6463 / 6354
  • Ekspert
15-10-2009, 23:50
Max, nie wiem jak graja Edition8 bo nigdy ich nie sluchalem, bylem natomiast posiadaczem Edition9 a Pro 900 sluchalem. Pro 900 podobaly mi sie pamieciowo bardziej niz Edition9. Przede wszystkim jak dla mnie byly bardziej wyrownane i spojne, chyba tez graly bardziej przestrzennie.

Co do Twojego pytania HD800 a Pro 900 - to kompletnie inne sposoby prezentacji. HD800 graja znacznie bardziej przestrzennie, lzej, bardziej powsciagliwie, mniej zywiolowo, z mniejsza iloscia basu/basowej podstawy.

Ultrasone Pro 900 to moim zdaniem rewelacyjne sluchawki do pary z HD800 :)) moim zdaniem to sa takie bardziej hi-endowe, lepsze CAL.

Generalnie gdy znudzi sie sposob grania HD800 - Pro 900 moga byc swietna odskocznia. Nie wiem jak by musialy grac Edition8 zeby mnie przekonac by zaplacic za nie te 5K. Edition9 na pewno mnie do tego nie przekonaly, jednak Pro 900 w cenie 1.7K jak dla mnie sa tysiac razy ciekawsza propozycja niz Edition* :)

Ja po prostu od sluchawek za ponad 3K++ wymagm juz aby byly proteza przestrzennosci glosnikow, jak tego nie ma to moim zdaniem nie sa warte tych pieniedzy. Sluchawek ktore graja po prostu dobrze moim zdaniem oczywiscie, jest duza za znacznie mniejsze pieniadze.

Ultrasone Pro 900 to sluchawki wlasnie tak grajace pod tym aspektem, tyle ze sa bardzo dobre, dodatkowo graja z duzym impaktem, masa, dociazeniem, bezposrednio.

Gdybym byl glosnikowcem, wlasnie takich sluchawek jak Pro 900 bym szukal :))

fallow

• 6463 / 6354
  • Ekspert
15-10-2009, 23:57
>> majkel, 2009-10-15 16:05:21

Brimar jest mniej wiecej na takim poziomie koloryzacji jak Western Electric w Yamamoto. Nie jest tak obiektywny jak Sylvania ani znow nie jest takim cukierkiem jak Westinghouse :) Przyjemnie mi sie tego slucha, to czy jest to kilka czy kilkanascie procent blizej lub dalej natury nie robi mi roznicy :) Dzieki za tipsy co do op-ampow, wkrotce zglosze sie do Ciebie po jakies :) do lampizacji lampucery jakos poki co mnie nie ciagnie. Mozna by troche grzebnac najwyzej :)

Max

• 2204 / 5881
  • Ekspert
16-10-2009, 00:06
Napisales o Pro 900 wszystko to co chcialem przeczytac. No to zaczynam juz przebierac nogami w niecierpliwym oczekiwaniu :))