Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

nigi

• 151 / 6341
  • Aktywny użytkownik
03-03-2009, 17:30
 Ale chyba nie przepusci okazji i chociaz wypozyczy 800tki. Nie bylby soba, by nie posluchac jak graja nowe flagowce Senna, zwlaszcza na tle nowych grado i edition8...

Panie Piotrze czekamy na jakies recki/porownania.
.....................................................................................
Pozdrawiam - nigi.

alghar

• 639 / 6050
  • Ekspert
03-03-2009, 18:44
"Natomiast dystrybutorzy Sennheisera wręcz z oburzeniem przyjęli moją sugestię wypożyczenia słuchawek dla napisania recenzji."  i  niby  jesteśmy w  UE :(

fallow

• 6463 / 6308
  • Ekspert
03-03-2009, 19:43
Ja juz znam odpowiedz - bedzie PS-1000 ;)

Rafaell

• 5033 / 6335
  • Ekspert
03-03-2009, 20:01
No to świetnie, dwóch kolegów Piotr Ryka I fallow będzie znów na bieżąco, czekamy na opinię.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kryzysu nie ma, to tylko paru cwaniaczków sięga po naszą własność

kopaczmopa

• 786 / 6278
  • Ekspert
03-03-2009, 22:05
chyba nie znaczy ze Fallow kupuje PS tylko mial na mysli ze Piotr je kupi (mam racje?)

firmy wola dawac sluchawki do recenzji gazetom niestety, nie ma co sie dziwic, na forum jest wielu ludzi ale jeszcze wiecej kupuje gazetki i nie ma pojecia o istnieniu forum tym bardziej w sumie nowego audiohobby.
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6338
  • Ekspert
03-03-2009, 22:21
Recenzja płatna "zobowiązuje" recenzenta do napisania opinii zgodnie z wytycznymi, podczas gdy darmowa nikogo do niczego nie zobowiązuje, a takich opinii dystrybutorzy i producenci się obawiają, bo czasem sami dobrze wiedzą, że przedmiot recenzji nie błyszczy, a trzeba go wypromować. Ja bym z chęcią posłuchał HD800, bo coś czuję, że szału nie będzie, no i nie musiałbym o nich więcej myśleć. ;) Ciekawe kiedy HeadRoom pomierzy PS1000? To by dało jakiś wstępny obraz. Wykres HD800 nie jest imponujący. Pogięta średnica i odpowiedź impulsowa niezbyt piękna - przynajmniej wizualnie.

piter z

• 375 / 6341
  • Zaawansowany użytkownik
03-03-2009, 23:17
jezeli postawil bym sie na miejscu Jude to tez wolalbym unikac takich porownan - niejest on osoba bezstronna i jest oczywiste ze poprostu niechce napisac czy lepsze sa gs-1000 czy hd-800 - ze wzgledu na interes - niewidze w tym nic niewlasciwego - gorzej jakby poprostu sklamal poniewaz mialby korzyc z promocji jednej ze stron ( a brak odzewu swiadczy o tym ze niema )

a co do opinii gs-1000 vs. ps-1000  to .... tu tez poczekalbym poprostu na opinie kilku osob w roznych systemach ale dziwic niepowinno ze ps-1000 bedzie lepszy w koncu to krok w gore i grado raczej sobie gwozdzia niewbilo

fallow

• 6463 / 6308
  • Ekspert
03-03-2009, 23:48
Tak, chodzilo mi o to, ze Piotr kupi PS-1000 ;) Ja poki co wymieniam wzmacniacz a kurs dolara dzisiaj nie jest zbyt dobry. Zmian GS1000 w bliskim czasie nie planuje.

Ja tam do nowych flagowcow podchodze raczej bez emocji, z czasem sie zobaczy :) Senki HD 800 jakie by o nich nie byly plotki sa dla mnie niezwykle ciekawe. PS1000 mniej z racji ceny.

kopaczmopa

• 786 / 6278
  • Ekspert
04-03-2009, 00:26
jak na razie to Majkel HD800 maja lepsze opinie od GSow, takze czy szal jest czy nie ma poczekajmy do odsluchow wlasnych bo opinie innych i wykresy to zdecydowanie za malo.

Poza tym co da komus opinia ze Senki sa lepsze od Grado czy na odwrot jak tu czesto dyskutujemy w kontekscie innych sluchawek i naszego gustu.

Tak czy siak wypuszczenie PSow wydaje sie dziwnie nerwowym ruchem ze strony Grado, tak jakby doszli do wniosku ze musza miec cos lepszego od HDkow a GSy tym czyms nie sa.
ciekawosc brzmienia

fallow

• 6463 / 6308
  • Ekspert
04-03-2009, 00:38
Mam podobne odczucia. Modyfikacje PS1000 wzgledem GS1000 to moze byc kwestia gustu a nie wyraznym krokiem w gore. Tak mi to wlasnie brzmi czytajac opis i biorac go lekko z dystansem. To takie GS1000 wzbogacone o sposob grania PS1 do pewnego stopnia z opisu.

Brak elementu "nowosci" :)

Jak juz pisalem, znacznie bardziej by mnie przekobywal model GS2000 :)

Oczywiscie wcale nie znaczy to, ze nie chcilabym ich potestowac :) a w przyszlosci kupic. Cena wydaje mi sie jednak bardziej adekwatna do sluchawek ktore mialyby robic _WYRAZNY_ krok w gore ponad GS1000 a nie w bok.

majkel

• 7477 / 6338
  • Ekspert
04-03-2009, 13:25
Widzę, że komplekshead-fi nadal unosi się nad co poniektórymi. :) Na head-fi statystycznie RS1 to słuchawki lepsze od GS1000. Nawet głosowanie z wykresami było. Niejeden by się dał pociąć, że HD600 to absolutny hi-end i ideał do klasyki. O ile mogę zrozumieć pierwszy pogląd, zwłaszcza iż zdarza się zmieniać w nich kable niektórym użytkownikom, o tyle do klasyki znam lepsze modele za te same pieniądze, chociażby DT880 Pro. RS1 w odniesieniu do GS1000 to są słuchawki lekko niekompletne - w nieco innych obszarach niż RS2, ale GS1000 to jest powiedzmy jedne i drugie i jeszcze coś. Nie mam żadnego zdania na temat HD800, bo ich nie słuchałem, oceniłem dane czysto techniczne. Mogę jeszcze się zastanowić jak one grają, skoro potrafią cuda z dziurki półprofesjonalnego DACa.

kopaczmopa

• 786 / 6278
  • Ekspert
04-03-2009, 14:25
Majkel wiem ze jestes zwolennikiem DT880Pro wzgledem HD600 ale moim zdaniem te sluchawki nie sa lepsze (jedne czy drugie) to ta sama polka i kwestia gustu kto ktore do czego woli. Mi sie podobaja jedne i drugie ale ze mam 990Pro i HD580 nie widze potrzeby kupna  880.
Tak wiec nie widze nic dziwnego ze ktos woli HDki od DT czy RSow do symfoniki.

Co do Jude - mysle tez Piotrze ze nie do konca ladna i sprawiedliwa jest ocena Twoja wzgledem Jude - moim zdaniem pewna poprawnosc polityczna w tym wypadku jest zachowana. Jest to porownanie dosc bezstronne, Sennheiserow do Sennheiserow a kto bedzie chcial cos sobie z tego wyciagnie. Na jego miejscu tez nie ferowalbym wyrokow Grado vs Sennheiser mimo ze mialbym swoje preferencje, bo poszedlbym szybko z torbami.
ciekawosc brzmienia

kopaczmopa

• 786 / 6278
  • Ekspert
04-03-2009, 14:54
Gdybym byl wlascicielem forum na ktorym trzepie niezla kase to sam bym zapewne zachowal sie jak pan Jude. Zgadzam sie natomiast ze moglby sie nie odzywac w ogole.
Co do  Grado vs Sennheiser zapowiadaja sie swoiste szachy - dla klienteli to teoretycznie lepiej, dziwne ze wczesniej tego nie bylo, jedni i drudzy maja swoich fanow wiec chyba kazdy ma swoja "nisze".
Z drugiej strony to Grado zareagowalo histerycznie, stare wersje z literka "i", niedawno wypuszczone GSy a tu juz PSy, cos tu nie gra.
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6338
  • Ekspert
04-03-2009, 15:01
Hehe, skoro ludzie wstrzymują rezerwacje na HD800 to pewnikiem PS1000 zamąciły im w głowie. Właściwie to sytuacja dla Sennheisera zrobiła się na head-fi nieco trudna, bo PS1000 zostały ocenione przez bądź co bądź wieloletniego znawcę słuchawek i fana marki, ale odniósł się on do wyrobów różnych producentów i póki co, nie ma kto i jak podwarzyć jego tez. Z drugiej strony opinia o HD800 mimo iż bardzo pozytywna, nie jest tak mocno osadzona konkretnymi porównaniami i co się nie podoba. Miganie się od bezpośredniego porównania do GS1000 jest błędne strategicznie mimo iż można się domyślić, czemu się go unika - a no dlatego, że pierwsze słuchawki z głęboką komorą, które niewątpliwie były jedną z inspiracji HD800, wciąż mogą królować w tym "segmencie" słuchawek. Tymczasem na podorędziu Grado ma jeszcze PS1000.

Rafaell

• 5033 / 6335
  • Ekspert
04-03-2009, 15:57
HD800 Sennheisera załatwił ich wykres z odpowiedzią impulsową na headroomie .

Po prostu nawet do "starych" Grado GS-1000 nie maja z czym podskakiwać.

Dżwięk nazwijmy to wygląda tak jakbyśmy nagle  w radio zamiast wywiadu  z  panem Miodkiem usłyszeli rozmowę z naszym panem Prezydentem

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kryzysu nie ma, to tylko paru cwaniaczków sięga po naszą własność