Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rolandsinger

• 2894 / 6339
  • Ekspert
01-03-2009, 13:51
>>To kolejny przyklad ze K701 i wiekszosc Grado jednak nie nadaja sie na jedne jedyne sluchawki.<<

Też mam taką obawę. Wyższe Senki dają przyjemność z większości, nawet stosunkowo tanich napędów, a z AKG i Grado są cyrki w nieskończoność. Zamówiłem wprawdzie lampkę OTL, ale dopiero koło wtorku się dowiem, co w trawie piszczy w porównaniu do krzemu na K701 w moim torze.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

krisio06

• 347 / 6167
  • Zaawansowany użytkownik
01-03-2009, 15:26
majkel- To już w "Amperku" nie można zakupić kabli Conducfila? Co za szkoda..:(

Bandit

• 21 / 5981
  • Użytkownik
01-03-2009, 15:38
Spojrzenie red. Stryjeckiego na dźwięk to raczej poszukiwanie naturalności, co nie zawsze idzie w parze w "robieniem sobie dobrze". Nie wiem czy warto pytać...

Co do Mullarda, jeśli mogę podpytać Piotrze, jakie dokładnie lampki, gdzie, za ile? Swoją drogą zastanawiam się gdzie można kupić nauszniki do K701 i jak się je wymienia, uszkodziłem przypadkiem jeden i nie najlepiej to wygląda. Zapytam u dystrybutora.

ptx

• 651 / 6340
  • Ekspert
01-03-2009, 15:44
_>> kopaczmopa, 2009-03-01 13:38:04

niestety nie mogę się tobą zgodzić co do tego iz akg nie maja wypełnienia.w nieodpowiedniej konfiguracji to ich podstawowa wada.graja raczej liniowo i trzeba tak dobierać resztę aby zagrały  jak tego chcemy, czyli raz mogą być kremowe a raz dosadne i ostre.
co do basu pozwolę sobie zacytować recenzje Piotr Ryki który testował je na chyba jednym z bardziej optymalnych połączeń czyli z lebenem cs 600.

"...średnica 701-nek jest jeszcze bogatsza niż zazwyczaj, a bas, chociaż pozbawiony potężnego wykopu, zachwyca fenomenalną różnorodnością i rozdzielczością. Ale na jego wykopnięcie Leben ma czarodziejski sposób: uruchamiamy bass buster i staje się natychmiast podobny do tego z E9. Zupełnie jakby ten wzmacniacz konstruowano z myślą o AKG K701...!

ja na lebenie słucham bez bass bostera bo jak dla mnie jest w sam raz, z drogiej strony jak podłącze denony md 5000 mam go za dużo (i to sporo ale tor był konfigurowany typowo pod 701).

co do linnarta i akg szukał bym raczej lampek grający ciepło,gęsto np. amperexow itp.

Rafaell

• 5033 / 6335
  • Ekspert
01-03-2009, 15:53
Zapraszam do robienia i ogladania własnych wykresów bo jak życie pokazuje te z innych stron są zawodne

http://audiohobby.pl/topic/10/2834

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kryzysu nie ma, to tylko paru cwaniaczków sięga po naszą własność

Bandit

• 21 / 5981
  • Użytkownik
01-03-2009, 16:57
Dzięki bardzo. Tak sobie myślę, może warto poszukać również interkonektu nowego zamiast Klotza? W co celować, w Tara Labs?

kopaczmopa

• 786 / 6278
  • Ekspert
01-03-2009, 17:03
Ptx

staram sie wyciagac pewna srednia - skoro na wiekszosci sprzetow HDki czy DTki maja wystarczajaco duzo basu badz nawet za duzo to AKG dla mnie maja go za malo. Argumenty ze mozna dla nich znalezc tor pozwalajacy im rozwinac skrzydla mnie do nich nie przekonuja, tak jak napisal Roland, za duzo z tym zabawy. Ja to uwazam za wade, podczas gdy kupuje wysokie bayery albo senki i mam przyjemnosc a i klasa ogolna tych sluchawek nie jest znowu az tak nizsza.

ciekawosc brzmienia

JUREK

• 203 / 6321
  • Aktywny użytkownik
01-03-2009, 17:33
Rolandsinger

...no wiesz, co do wyższych modeli Grado do trafiłeś w sedno.....no ale czy to żle, że one grają tylko z najlepszymi systemami, no w końcu top to top, więc mając Gradosa trzeba mieć sprzęt na możliwie najwyższym poziomie, zatem źródło z topu, kable, wzmacniacz i ewentualnie inne wynalazki jeżeli kogoś stać, kondycjonery, listwy itd, i ...o to właśne chodzi, mnie się wydaje, że w Gradosy od sr 325i i w górę powinni celować ludzie mający zdolość finansową ( lub kredytową ale kto ją w tej chwili ma, he,he)...i tak kolego Rolandsinger można spojzeć Twoim kryterium bo faktycznie są lepsze słuchawki od Gradosów jeżeli chcemy taniej wejść w hi-end, inne marki lepiej znoszą gorszy sprzęt, coś w tym jest.....a któe lepsze???...żadne, kwestia gustu i przyzwyczajenia...zwykle lepsze te co nasze :-)
JUREK

Rolandsinger

• 2894 / 6339
  • Ekspert
01-03-2009, 18:26
Należy tu wszelako postawić pytanie, czy nasze zainteresowanie polega na:

a) słuchaniu muzyki w jej nawierniejszej postaci z przyjemnością i bez specjalnej fatygi

b) mastrurbowaniu się wokół sprzętu audio, który wymaga nieustannych nakładów czasowych i finansowych, a przyjemność ze słuchania muzyki schodzi na dalszy plan - tzn. jej "poszukiwanie" jest celem per se

Pierwszy przypadek to ktoś interesujący się muzyką i lubiący ją odbierać w wysokiej jakości.

Druga sytuacja ma miejsce wtedy gdy ktoś jest audiofilem, czyli osobą odpowiadającą na pytanie: czego słucha? w następujący sposób: - Nowych lamp Mullarda, nowego Accuphase DP700, nowych kabli nowego wzmacniacza xyz itp. itd. Podczas gdy zdrowy człowiek sformułował by raczej taką odpowiedź: - Nowej płyty x-a, ostatniego koncertu y-ka, etc.

Stąd potrzeba posiadania przez tego ostatniego słuchawek nie grających z czymkolwiek na poziomie przynajmniej porównywalnym z tanimi modelami słuchawek Philipsa. Taki osobnik podchodzi do kwestii nieznośności tych słuchawek z dowolnym torem jak do wyzwania, przeto zamiast słuchać muzyki, nieustannie poszukuje, bada, kupuje-sprzedaje i tak w nieskończoność.

Tymczasem słuchawki Sennheisera grają znośnie z większości sprzętów, a z niektórych potrafią zagrać wybitnie. Nalezy też podreślić, że ceniona przez tych drugich kapryśność topowych Grado czy AKG NIE jest wcale wskaźnikiem ich wprost oszałamiających możliwości sonicznych przewyższających bardziej tolerancyjne słuchawki, jakie oferuje Sennheiser.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

krisio06

• 347 / 6167
01-03-2009, 19:57
Możliwe, że Sennheiser oferuje słuchawki do wszystkiego ( i muzyki i sprzętu ) ale z pewnością nie są najlepsze we wszystkim.  I takie gadanie, że do Gradosów powyzej SR325i ( teraz SR325is ) potrzeba systemu high-endowego za kilka(naście) tysięcy złotych nie ma żadnego sensu.
Cena mojego toru do RS1 i HD580 nie przekracza 2 tyś złotych a Grado wcale tak źle w nim nie grają.
Zdaje sobie sprawę, że mogą zagrać o wiele lepiej ale nie przejmuję się tym, ponieważ gra to przynajmniej dobrze.

stogdan

• 305 / 6313
02-03-2009, 00:42
Myślę że te słuchawki pogodzą wszystkich i spełnią wszystkie ,nawet kosmiczne oczekiwania :-) http://www.head-fi.org/forums/f4/grado-ps3000-kryptonite-410888/

-----------------------------------------------------------
"A może-co było najbardziej prawdopodobne -podpadł po prostu dlatego ,że czystki i ewaporacje okazały się niezbędnym składnikiem mechanizmu sprawowania władzy"
G Orwell "Rok 1984"
"A może-co było najbardziej prawdopodobn

violett

• 786 / 6329
  • Ekspert
03-03-2009, 14:11
W najnowszym marcowym numerze Audio Video recenzja porównawcza Słuchawek Denon AH-D7000 & AH-D5000. V-tt

kopaczmopa

• 786 / 6278
  • Ekspert
03-03-2009, 15:38
hehe gdyby Senki 800 byly za 3 tys zl to moze sie okazac ze sa znacznie bardziej oplacalne od GSow nie mowiac o PSach a jeszcze jak sie okaze ze sa lepsze...
ciekawosc brzmienia

aasat

• 2385 / 6321
  • Ekspert
03-03-2009, 16:22
>> Piotr Ryka, 2009-03-03 14:22:07

HD800 za 3099 to niespodziewanie nisko jezeli przeliczalo sie ich cene w dolarach na zlotowki
Mam nadzieje, ze okaza sie przelomowe i beda warte tej ceny, panie Piotrze czekamy na recenzje

kopaczmopa

• 786 / 6278
  • Ekspert
03-03-2009, 16:45
ale Piotr chyba nie kupuje Senkow ale chce Grado, wiec chyba kto inny bedzie musial skrobnac recke:)
ciekawosc brzmienia