Dziękuję za szybką odpowiedź Majkel. AW przypadku lamp sterujących Raytheon nie dziwię się, że przypadły do gustu, bo dają mocne zróżnicowanie faktur dźwięku, odpowiednie nasycenie i drajw przekazowi. Zgadzam się, że OTLe potrzebują trochę czasu na rozgrzanie i na początku dźwięk może nie być zbyt zadowalający, ale tak bywa też z tranzystorami, choć czas bywa w ich przypadku krótszy.
Z tym brakiem naturalności w ukazaniu instrumentów... zależy dużo od preferowanych i posiadanych lamp, z których takie Toshiby, JJe potrafią nadać dużo słodyczy, ale tak duże zmiany (flety odbierane jako fujarki) chyba nie powinny zachodzić w prawidłowo skonstruowanym sprzęcie, nawet przy gorszych triodach. Jednak odpowiednio dobierając poszczególne lampy (szczególnie jak posiada się więcej kompletów i miejsca na lampy mocy, sterujące, prostownicze) można tworzyć bardzo ciekawe kombinacje, których brzmienie będzie odpowiadać danym preferencjom od łagodnego, eufonicznego po bardzo dynamiczne oraz energetyczne. Poza tym zawsze można dokonać w bardzo łatwy zmian charakterze brzmienia swojego toru. Dla wielu osób jest to ciekawa zabawa, która nie wymaga dużo czasu ani wymiany/podpięcia innego klocka :)) Co do zużywalności, to bywa różnie... z tego co czytałem, słyszałem to rzeczywiście jedna z konstrukcji z ChRL potrafiła zakończyć swój żywot dość niespodziewanie, ale popisowo i narazić jej posiadacza na naprawę OTLa, ale wiele starych NOSów wytrzymuje bardzo długie lata i nawet po deklarowanym okresie ponad 10000 godzin nadal brzmienie jest zadowalające, gasnąc bardzo powoli. Poza tym ewentualna naprawa też nie przysparza większych problemów i nie bywa przeważnie zbyt kosztowna, podobnie jak wewnętrzne ulepszenia.
Według mnie ciekawe bywają w torach mieszanki tranzystorowo-lampowe, które nie są tak pradożerne jak olampowanie od źródła po samą końcówkę, a efekt bywa świetny. Oczywiście sporo zależy oczywiście od preferowanych gatunków muzycznych, pożądanych dla nas cech przekazu, które postrzegamy jako naturalne albo za najprzyjemniejsze w odbiorze :)