Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

vide

• 86 / 5948
  • Użytkownik
12-10-2008, 19:12
W piatkową noc leben grał że tak powem normalnie,troszke surowo nie bał bym sie powiedzieć że porównywalnie do dziurki z xa50es,no ale mineło juz prawie 50godz nie sutannego wygrzewania i teraz jest zdecydowanie lepiej,zupełnie nie ten wzmacniacz,ale tego się tez spodziewałem bo w yamamoto tez tak było.
Wzmacniacz gra bardzo przejzyscie,to co da mu żrodło to on odtworzy to sumiennie i naturalnie..gra bardzo przyjemnie,w porównaniu do yamamoto tez z AKG K701 jest inaczej oba graja inną klasą.
Yamamoto jest bardziej przejzysty,gra blizszym dzwiekiem i scena jest bardziej głeboka.No ale to po wygrzaniu ok150odz.Leben gra szersza sceną, jest bardziej dynamiczny i ma lepsze zejście basu.
Po tych 50godz naprawdę sie poprawiło w stosunku sklepowego grania,mysle ze bedzie jeszcze lepiej.

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
12-10-2008, 19:37
wygrzewania ma duży wplyw takze jezeli chodzi o same lampe ktore powinny osiagnac swoje parametry po 100h.
ciekawostką jest tez to ze podczas pierwszych godzin grania z lebena wydobywa sie specyficzny zapach.

vide

• 86 / 5948
  • Użytkownik
14-10-2008, 08:52
Gdzie istnieje możliwośc zakupienia w formie kaucji paru kabelków i wybrania sobie jakiegoś??
cos mi się wydaje ze ten moj argentum jest za ostrawy,więc pora na zamiane.
Szukać będe coś do 1000zł,no chyba że za 1500 będzie o niebo lepszy.
Macie jakieś pomysły?

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
14-10-2008, 10:41
Jasne, ze istnieje - nie wiem skad jestes dokladnie Vide ale o ile np. w katowickiem MegaHZ mozesz wypozyczac Fadele od najtanszych do najdrozszych to takze niektore Acrolinki, Tary i inne. Zostawiasz kaucje - umawiasz sie na ilosc dni, dostajesz potwierdzenie wypozyczenia i pozniej albo kupujesz albo oddajesz :)

Podobnie zrobilem z Harmonixem tyle, ze odbylo sie to przez katowicki Audio Styl.

W wiekszosci dobrych sklepow audio nie ma z tym zadnego problemu.

Ja przerobilem teraz wiele IC w poszukiwaniu wlasnie takiego, ktory bedzie w okolicy neutralnosci z lekkim tylko wskazaniem w strone ciepla ewentualnie i bedzie kulturalny, nie stawial na robienie show oraz nie tracil szczegolowosci (ultra szczegolowosci nie chce). Taki ktory dobrze oddaje barwe, plastycznie buduje scene i nie wychyla sie z ekspozycja zadnego elementu przekazu.

Podstawowe pytanie - chcesz kupic w Polsce czy zza granicy.

W Polsce cene trzeba pomnozyc srednio x 2 :)

Np. Za Acrolinka 6N-2400II za ktorego z Japonii zaplacilem 1.200 PLN u nas trzeba dac 2.000.
Harmonix CI-230mkII ktory u nas kosztuje 1.200 PLN z Japoni kupuje sie za 700 PLN.

vide

• 86 / 5948
  • Użytkownik
14-10-2008, 11:06
oczywiscie że wolałbym kupić taniej,tylko ściagać z Japonii w ciemno?? najpierw musiał bym wiedzieć który mi odpowiada.Może masz jakieś u siebie?? odkupię za kaucją:)

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
14-10-2008, 12:20
U siebie mam juz tylko wypozyczonego od kolegi z naszego forum Audio Note Lexusa - moim zdaniem swietny IC, ktory spokojnie moze konkurowac ze znacznie drozszymi, Majkelowy kabel na Conducfilu oraz jutro/pojutrze Furukawe Vivaldi.

Z kabli ktore moglby pasowac to wlasnie moglby byc Audio Note Lexus, Furutech uP2.1, niektore Furukawy, wyzsze Cardasy (moze nawet bardziej Neutral niz Gold), Acrolink 6N-2400II lub 21000, Nirvana S-L, Oyaide PA-02 - ale nie do konca, Harmonix CI-230mkII - takze.
Podobno taki tez jest wystawiony na allegro Precide MDM 1403. Jest na allegro za ....300 PLN (Nowy kosztuje 1.200 PLN w RCM) - podobno jest troche przetarty ale w koncu liczy sie jak gra.

Jezeli chcesz solidnego spokoju to chyba raczej Furutech uP2.1 lub Cardasy :)

Pasujacy wydaje sie tez byc Furutech Audio Evolution, z Japoni za trohe ponad 1K sie kupi, u nas ponad 2K.

majkel

• 7477 / 6106
  • Ekspert
14-10-2008, 13:05

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
14-10-2008, 13:19
Czyli startujemy z ofertami od 35K PLN, tak :) ? I jeszcze trzeba goscia naklonic by laskawie wyslal do PL :)

majkel

• 7477 / 6106
  • Ekspert
14-10-2008, 14:04
Ja bym to widział jako zestaw redakcyjny audiohobby.pl :)

lancaster

• Gość
14-10-2008, 14:14
majkel, ja tez:)....ale sprawy redakcyjne ostatnimi czasy zostaly mocno odpuszczone. Adam gdzieś wsiąkl. Moze za jakis czas wemiemy się jednak i wydamy magazyn ?
Do tej pory udalo się pozyskac kilku dystrybutorow do wsólpracy, mamy wsparcie od strony technicznej gdyby mial to byc magazyn internetowy, oraz wycenę druku gdyby pismo mialo się ukazac w formie drukowanej.
Obecnie nie ma czego czytać w krajowej prasie a sponsoowane recenzje jozwy na audiostereo to juz przegiecie totalne :)
...nawet mi sie nie chce ostatnio tego komentowac.

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
14-10-2008, 14:20
Ten kto polskiej prasy nie czyta - temu nic w systemie nie zgrzyta :)

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
14-10-2008, 15:53
>> vide, 2008-10-14 11:06:39
oczywiscie że wolałbym kupić taniej,tylko ściagać z Japonii w ciemno?? najpierw musiał bym wiedzieć który mi odpowiada.Może masz jakieś u siebie?? odkupię za kaucją:)

Vide jeżeli nie masz jeszcze skompletowanego systemu to kabelki zostaw na koniec. z tego co sie orientuje szukałeś cd lub dac-a.myślę ze dobór kabli pozostawił bym już po ich zakupie  (gdyż każdy kabel wypada inaczej w danym systemie).leben ze względu na swoja przejzystosc jest dosyc wrażliwy na kable, do niego także powinieneś poszukac jakas  sieciowke (w sposób słyszalny sieciowkami można  korygować jego brzmienie moge to potwierdzic z wlasnych doswiadzczen a nie jestem jakimś kablo-maniakiem).u mnie to co robi akg 701 z dźwiękiem, zrobiła listwa gigawatta pf2 .

vide

• 86 / 5948
  • Użytkownik
14-10-2008, 20:35
ptx,
w sumie to mam ten sam zestaw co Ty masz,czyli  dac-1 up-greade+leben+akg,kabel jaki mam teraz to tylko jeden argentum scg,żadnych innych nie porównywałem bo nie myslałem ze tak daleko bede z tym brnoł..:)
właściciel nautiliusa słuchał go i powiedział ze strasznie sypię gora...więcej nic nie powiedział.Ja szczerze to nie myslałem że kabelek może miec jakis wpływ na dzwięk a już na pewno na to że może go jakościowo obniżyc.
Jeśli masz jakis sprawdzony do twojego zestawu to podaj prosze jaki,sprobuje gdzieś go dorwać i przesłuchac u siebie.DAC 1 będzie dopiero w czwartek.

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
14-10-2008, 20:50
tez szukałem kabelka wybór padł na tare air1 i tak zostało. polecał mi go do tego zestawu W.Pacuła (myślę w kwestii kabelków warto sięgnąć po jego rade ),podobno air1 używa także sam twórca audionemesisa Fabio.
jak podoba ci sie dc1?oddajesz czy zostaje :).

majkel

• 7477 / 6106
  • Ekspert
14-10-2008, 21:00
Jeśli leben rzeczywiście gra dosadnie, to bym w acrolinka poszedł - dużo powietrza i szczegółów, ale bez przycinania górą i ostrości.