Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

vide

• 86 / 5949
  • Użytkownik
14-10-2008, 21:07
dc-1 bedzie dopiero w czwartek.A z ta listwą zasilajaca to nie musiałes mi przypominac...:):)juz któraś osoba z kolei mi to mówi.Ja uzywam zwykłego acara na przewodzie omy 2x1 oczywiscie z mostkiem na bolec:)
Zawsze się zastanawiałem jaki ma sens wymiana samego kabla zasilajacego przy cd albo wzmaku skoro reszta drogi przepływu pradu odbywa się w kiepskich przewodach.Chyba ze ten sam koniec jest najważniejszy..

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
14-10-2008, 21:26
Wszystko tez zalezy od tego co jest na koncu. Audionemesis i Tara Air1 oraz jasny wzmacniacz - chocby nawet troszeczke jak Yamamoto czy RudiStor to byloby zabojstwo :) Z cieplejszym wyraznie North Starem niz AudioNemesis i z tymi wzmacniaczami oraz Tara bylo po prostu ...zle :)

Tara Air w moim odczuciu to IC do grajacego b.dobrym wypelnieniem (minimum b.dobrym albo w nadmiarze), dosc gesto, barwnie, nawet ciut ciemno i "mokro" (jak mokry bas) systemu - wtedy efekt bedzie dobry - jezeli to co na koncu lubi neutralnosc, bo takie GS1000 w moim odczuciu czyms takim sie nie zadowolo i potrzebowalyby po tym co zrobi ze zrodla Tara - jeszcze dodatkowej porcji barwy i ciepla ktora da wzmacniacz.

Dlatego u Piotra np. mimo Tary jest dobrze przypuszczam. Wiem, ze ja taki troche anty-Tarowy jestem, no ale kazdy ma z nas inne zdanie - mnie trudno sie doszukac pozytywow w serii Air :)

Oczywiscie kiedy na koncu bylyby np. Denony D5000 - mogloby sie okazac, ze to b.dobry interkonekt. Tudziez np. takie Ultrasone Edition9 lub CAL.

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
14-10-2008, 21:28
myśląc logicznie kabel nie może miec wpływu na dźwięk a jakimś cudem ma .nie jestem jakim kablo maniakiem ale zmiany  sa słyszalne .oczywiście ceny niektórych sa z wzięte z kosmosu.
u mnie największy wpływ na dźwięk w pozytywnym znaczeniu ze wszystkich tych ustrojstw miała ta listw gigawatta.pożyczyłem na odsłuch i już została.jak nie masz zamiaru kupować czegoś takiego to lepiej nie słuchaj :).

vide

• 86 / 5949
  • Użytkownik
14-10-2008, 22:11
To pewnie wezmę ją na odsłuch,od producenta można zapewne uzyskać ją do posłuchania??ale najpierw niech dojdzie żródło bo jakoś zaczynam wszystko od końca.
Swoją drogą to akg się ładnie wygrzewają,gra to już wszystko jakieś 100godzi prawie..róznica jest duża,myslałem ze to tylko zasluga wzmacniacza,ale jak wpiołem je do yamamoto to wiedziałem że i słuchawki poprawiły znacząco swoje granie.
Potwierdzam ze yamamoto gra jaśniej niż leben,w yamamoto jest wszystko jak by wyżej nad głową,w lebenie bardziej rozciągnięte na boki i nie tak jasne.Przejżyście jest w obu wzmacniaczach z lekką przewagą yamamoto.
A co do smrodu to jak gra on całymi dniami i nocami to śmierdzi już w całym pokoju:)

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
14-10-2008, 22:17
Do mnie przyszly lampy Sylvania Gold 408A. Potwierdza sie to co pisali o nich ludzie, sa ciemniejsze niz Western Electric i troche cieplejsze - specjalnie porownujac do drugiej nowej pary WE 408A ktora kupilem na zapas.
Wokale sa gladsze - jest to okupione mniejsza przejzystoscia -  na WE jest przejzysciej.
Jezeli na Philpsach jest jeszze bardziej niz na WE - to one do mnie nie beda pasowac. Ta paczka jeszcze do mnie nie dotarla. Jeszcze do sprobowania sa Westinghouse\'y.

vide

• 86 / 5949
  • Użytkownik
14-10-2008, 22:37
we408a są bardzo porównywalne do philipsów,chociaż teraz jak zamieniłem wygrzane philipsy na wygrzane WE408 to zdecydowanie przyjemniejszymi sa philipsy,WE jakies ostrawe bardziej się wydają..ale to kwestia odsłuchu i przyzwyczajenia do dzwieku chyba.Mnie teraz nie za łatwo jest przyzwycaić sie do lebena,dzwięk jest zupelnie inny,bardzo duza róznica.Cięzko wyłapac który lepszy...głosy ludzkie lepiej brzmią na yamamoto,może dlatego że wychodzą nad resztę pasma, są wysoko nad głową i blizej nas..Pewnie do miesiaca się określe którego sobie zostawic,chociaż leben będzie bardziej uzyteczny bo głosniki do niego podłącze a i system też do niego dobieram.

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
14-10-2008, 22:47
Tez mi sie tak wydaje. Skoro masz i glosniki i sluchawki to chyba lepiej zostawic lebena a pieniadze z Yamamoto przeznaczyc na jakies ciekawe dodatki :)

Mowiles, ze masz jeszcze jakies wolne Philipsy w rekawie. Ta paczka z Philipsami chyba do mnie nie dojdzie - z UK powinna przyjsc w okolo 5 dni roboczych a to juz ponad 2 tyg, bylaby szansa na odkupienie od Ciebie jednej pary ? :) Bo prawdopodobnie kupiles karton 10 PCS ?

Ja chetnie bym je jeszcze porownal do juz posiadanych. Wpialem znow swieze Wester Electric i faktycznie - wokale wydaje sie byc ostrzejsze - do GS1000 wole Sylvanie, ale np. do CAL lub K701 pewnie lepsze by byly wlasnie bardziej przejzyste WE lub Philipsy.

Sylvanie jakby mialy balans tonalny przesuniety troche w dol wzgledem WE.

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
14-10-2008, 22:52
A moze jakies kolejne fotki Lebena :)) w nowym domu ?

Ja ide popisac - to co mialem napisac :)

vide

• 86 / 5949
  • Użytkownik
14-10-2008, 23:05
Philipsy mam 2 pary,jedne mogę odsprzedać czy użyczyć.
Co do tych nowych lampek to przesłuchaj parę dni,wszystko przesunie się ku górze...yamamoto już taki jst że gra pięknie wysokim wokalem:) tylko lampeczki muszą się dogrzac jedne pewnie mniej a drugie więcej.
porobię zdięcia jak już wszystko pokompletuje,narazie to jeszcze jakoś nie swojo się czuje u mnie w domu:)
chodzi o sprzęt..

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
14-10-2008, 23:11
Ale jak pisze  - porownuje do drugiej pary nowych WE - nie do tych juz wygrzanych. Te sa wyraznie ciemniejsze niz WE. :)  Ciekawia mnie jezcze bardzo te Westinghouse\'y.

Dzieki, w sprawie Philipsow odezwe sie via PM.

szwagiero

• 2240 / 6108
  • Ekspert
15-10-2008, 09:54
W związku z tym, że dyskusja trochę wybiega poza temat (wzmacniacze i kable), to mam do Was pytanie... ktokolwiek widział, ktokolwiek słyszał, ktokolwiek coś wie?

majkel

• 7477 / 6106
  • Ekspert
15-10-2008, 12:07
Hehe, już widać skąd Ultrasone czerpie wzorce. ;)

Dudeck

• 5101 / 6075
  • Ekspert
15-10-2008, 12:30
A mnie zaskoczył taki producent słuchawek ( jako słuchawek ) .

lancaster

• Gość
15-10-2008, 12:33
Panowie, jak sobie tak poczytac to przetestowaliście chyba wszystkie mozliwe słuchawy wysokiego lotu ?:)))
Zostało coś jeszcze na liscie ?
Audio Technica ?  Mieliscie kontakt ?

Ze swoje strony bardzo sie cieszę ze udalo sie dzieki majkelowi doprowadzić CAL! do poziomu zadowalajacego nawet dla wyrobionego sluchawkowca :)
Nigdy nie pisalem ze to najlepsze sluchawy na swiecie, ale tez jakos nei mam potrzeby mic sluchawek naj - wystarczą wystarczjaco dobre :)
....no bo w sumie czy są jakieś "naj" ?

majkel

• 7477 / 6106
  • Ekspert
15-10-2008, 12:41
Miałem do czynienia z ATH-AD2000. Nie trafiają do mnie, grają wykarykaturzoną średnicą. L3000 lub W5000 to na pewno bardziej udane produkt, choć niejeden guru z head-fi dałby się pociąć za genialność AD2000. Niewątpliwie wyszły im przenośne ATH-ESW9.