Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
11-10-2008, 09:25
>> vide, 2008-10-11 09:16:04
Dokładnie o ten kawałek:)
Extra to grało na akg1000,jedyne co mnie w nich niepokoiło to że dziwnie sie je trzyma na głowie.
Chociąż chciałbym jeszcze ich posłuchać na spokojnie w domu,najlepeij wieczorem i przez parę dni,oewnie bym tylko umocnił swoje przekonanie do tych nausznych głosników.
Ale nie ma żle bo mam narazie 701 a te graja naprawde fajnie,we wtorek przyjdzie AUDIONEMESIS DC-1 UP-GRADE to powinno byc jeszcze ciekawiej.Chociaz niech sie troszkę zblizy dzwiękiem do tego ACCUPHASE DP-78:)

zacytuje W.Pacule ktory porownywal dc 1 do:
"Jeśli miałbym do czegoś porównać DC-1 Up-grade, to byłby to wspomniany już CEC i urządzenia Accuphase: DP-78 i DP-700. A w dalszym planie CD3 MkII Audio Research i odtwarzacz EMM Labs (obydwa testowałem w „Audio”). To oczywiście inna liga, ale jak napisałem na początku, przejście między tymi urządzeniami nie sprawia bólu, nie pogrąża nas w rozpaczy, że nas nie stać na drogie zabawki..."

:)

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
11-10-2008, 09:26
>> fallow, 2008-10-11 09:21:17
No Ptx, ja bym sie dlugo na Twoim miejscu nie zastanawial :)

jak sie jakieś trafia na rynku to powalczę :).może ktoś chętny na md 5k :).

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
11-10-2008, 09:44
Ten wspomniany CEC to byl DX1N ? On zostal nazwany DA1N :) I wcale nie jest jak sie okazalo taki drogi. Z Japonii mozna go kupic za okolo 7K PLN. Jest oparty na Current-Injection i L.E.F. podobnie jak DA53.

Ja sie takze podpisze, ze DC1-Upgrade 2 ktorego sluchalem juz wiele razy u Rolanda to swietny DAC. Gdyby nie poszukiwania odpowiedniego DACa dla GS-1000 i Yamamoto - na 100% wzialbym wlasnie ten przetwornik.

Powalcz powalcz, tym bardziej ze jestes juz w zasadzie tak blisko :)

Wiem, ze troche marudze...ale czy AudioNemesis Upgrade-2 i Leben (czysta teorie bo nie slyszalem Lebena) nie bedzie za jasny i ostry dla K1000 ? W moim odczuciu K1000 byly jeszcze ciut jasniejsze niz GS1000 - ale moze pamietam zle.

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
11-10-2008, 09:46
No to wzmacniaczowo sytuacja się klaruje wiemy co trzeba dla AKG K701 co jest dobre dla Grado GS1000 a co wymagają AKG K1000, zostały jeszcze Ultrasone E9 nie do końca rozgryzione i kapryśne tak że polecam zbierać już pieniążki :)
Osobiście zauważyłem że poza DAC-em bardzo ważny jest jednak napęd bez niego ani rusz do przodu i nasza zabawa się nie będzie dalej rozwijać. Rozmawiałem na Targach Eurotool ze specem od maszyn pomiarowych i konkluzja była jedna; bez dokładnej (czytaj dalej drogiej) mechaniki mimo wielu układów kompensacji elektronicznej nie będziemy mieli dokładnego pomiaru. Przenosząc to na nasze podwórko odczyt laserem to też pomiar. Mechanika odczytu laserem płyty dalej jest wąskim gardłem na drodze do uzyskania dobrego dźwięku. Konkluzja jest taka warto stare ciężkie masywne wysezonowane-dotarte napędy przywracać do stanu świetności wymieniąjąc ten głupi laser nawet za 600 złotych!  Dokładna mechanika zawsze była trwała i droga a w nowych urządzeniach CD jest robiona jak najtaniej i ma się szybko zużyć-ma być sprzedaż oczko w głowie księgowych a według mnie to dalej puszczanie pary w gwizdek przyspieszone zużywanie surowców naturalnych,niszczenie środowiska naturalnego i przyczynek przyszłych poważnych globalnych krachów

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
11-10-2008, 10:11
>> fallow, 2008-10-11 09:44:31
>Wiem, ze troche marudze...ale czy AudioNemesis Upgrade-2 i Leben (czysta teorie bo nie slyszalem Lebena) nie >bedzie za jasny i ostry dla K1000 ? W moim odczuciu K1000 byly jeszcze ciut jasniejsze niz GS1000 - ale moze >pamietam zle.

Dobrze słyszysz popatrz fragment powiększonej charakterystyki
AKGK1000
Grado GS1000

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
11-10-2008, 10:15

powiekszenie

Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
11-10-2008, 10:17
Miedzy poziomymi czerwonymi kreskami jest różnica poziomu głośnosci 20dB

Rafaell

Dawindyk

• 140 / 6095
  • Aktywny użytkownik
11-10-2008, 10:19
Jak dla mnie to na lebenie K1000 nie byly jasniejsze od GS1000 - ale oba polaczenia byly za jasne jak dla mnie. Najgorzej wypadly E9 - z Cayin\'em jak dla mnie zgrywaja sie o niebo lepiej (jest wiecej przestrzeni i mniej ostrosci). D5000 wypadly przyzwoice ale z moim Rotelem brzmia IMHO sporo lepiej. Nie wiem na ile niewygrzanie moze wplynac na dzwiek w wypadku Lebena (Piotr twierdzi ze nie bardzo) ale ze sluchawkami to on generalnie mi sie nie podobal (lacznie z K701 - chociaz brzmial z nimi lepiej niz inne lampiaki ktore slyszalem). Za to z monitorami reference 3A bylo swietnie - moze po wymianie lamp w obu aspektach byloby dobrze

vide

• 86 / 5948
  • Użytkownik
11-10-2008, 10:23
Ten wspomniany CEC to byl DX1N ? On zostal nazwany DA1N :)

Tak mi się wydaje że go wczoraj widziałem i kosztuje on tam ok 9tys,był bardzo zachwalany przez własciciela nautilusa,nie słuchałem chociaz mogłem bo była propozycja,ale niestety było już pózno a bylismy zmęczeni.

vide

• 86 / 5948
  • Użytkownik
11-10-2008, 10:34
Chyba pomyliło mi sie z cd-1 ayon.

lancaster

• Gość
11-10-2008, 15:55
Dzieki Piotr, brakowalo mi od jakiegoś czasu takiej lektury.
Tak apropos projektu magazynuu w ktorym moznaby się w ten oraz wiele innych sposobów wykazać....widzial ktoś Adama ???

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

majkel

• 7477 / 6106
  • Ekspert
11-10-2008, 16:56
Bardzo cenna relacja, dziękuję Piotrze! Do tej pory nie znałem takiego producenta głośników jak Reference 3A, bo też mało się ostatnio głośnikami interesowałem, ale widzę, że ciekawe konstrukcje w ofercie mają. :)

Ja wczoraj zarżnąłem drugą, i obecnie ostatnią u mnie w domu płytkę DACa. Pierwsza padła wskutek nieostrożności, druga to już była lekka nonszalancja - lutowanie we włączonym DACu. :D Znów więc poszło zamówienie na ebay\'a i tydzień o chlebie i wodzie, czyli mp3 i grzebany Technics jako źródła analogowe. A czekam właśnie na szklanego Toslinka, szlag by trafił te zabawy. No ale muszę przyznać, że żonglerka komponentami w DACu i wzmacniaczu, choć w tym ostatnim to już tylko tryby pracy testowałem, przyniosło trochę dźwiękowego materiału do przemyślenia. Okazuje się, że źródło, które mi fajnie grało w standardowym ustawieniu wzmacniacza, nie klei się w klasie A, i tu poszło kilka dni i jedna awaria DACa na znalezienie czegoś, co zagra w klasie A dobrze. Okazuje się, że źródło trzeba było odmulić i odciążyć dźwięk, bo klasa A gra gęsto. Koniec końców zagrało najlepiej na 2x LT1028, czyli kościach zalecanych przez Cirrusa w nocie aplikacyjnej, a z AD8599 nie dałem rady porównać, bo też ubiłem ostatnią sztukę wczoraj. ;) One jako jedyne mi znane nie tolerują wtykania do podstawki przy włączonym zasilaniu. Na pewno LT dobrze rysują instrumenty ze wszystkich stron i potrafią rozegrać wokół nich powietrze. To już dużo.
Wczoraj zaskoczyły mnie Grado RS2 po raz kolejny, gdy słuchałem z nich muzyki elektronicznej. To się może wydawać śmieszne, ale one pasują do takiej muzyki jak Prodigy lub Massive Attack jak mało co, i wcale zejścia basu nie brakuje.

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
11-10-2008, 20:27
/choć wydaje się to niemożliwe, nie jestem nieomylny/

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
11-10-2008, 20:31
dziękujemy za dobra recenzje.mogę jedynie dodać ze akg 701 wymagają pewnej adaptacji (przyzwyczajenia) słuchu wtedy graja lepiej niż w bezpośrednich porównaniach.co do kolumn to z pewnych względów nie miałem możliwości posłuchać jak leben wypada w tej kwestii ale widzę ze  zbyt dużo tracę i czas to zmienić :)

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
12-10-2008, 17:23
vide

jak twoim zdaniem wypada leben?może jakiś mały opis co do brzmienia ;).