Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
03-01-2013, 08:29
W moim pokoju, moje kolumny grają diametralnie różnie w zależności od lekkiego przekręcenia ich w osi.

- ustawienie osi głośnika dokładnie na ucho - punktowy, energetyczny bas, bardzo punktowe dzwięki
- leciutkie rozsunięcie w osi, bas robi się bardzie 3-wymiarowy (potrafi być nadal energetyczny), pojawia się przestrzeń

Kiedyś myślałem,że ze słuchawkami jest łatwiej ale to nieprawda. Słuchawki opierajace się na głowie (w których uszy się chowają całkowicie) inaczej leżą na głowie A a inaczej na głowie B. Kształt głowy, kształt małżowiny, bujne włosy, brak włosów ... W zależności od człowieka oś tych słuchawek może być inaczej położona.

Kiedyś wysłałem na tuning AKG ... K26p :) do osoby z Krakowa oferującej tuning słuchawek. Tak mu się spodobały, że je odkupił i zwrócił moją uwagę na ten aspekt. Zwłaszcza mocno widoczny w tych słuchawkach.
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
03-01-2013, 11:46

Robilem bardzo roznie w roznych okresach uzytkowania. Nie wiem czy w ogole mozna na tyle generalizowac, zeby wyrozniac zmiany wprowadzone przez konwerter badz jego brak jako ogolnik. Zakladam, ze chodzi Ci w ogole o konwerter z USB do SPDIF/I2S.
Bardzo trudno wyroznic takie zmiany poniewaz taka knowersja odbywa sie w wielu DACach w samym urzadzeniu i taki konwerter jest integralna czescia DACa. Mysle, ze rozmowa o tym co moze zmienic takie urzadzenia ma jedynie sens w przypadku omawiania konkretnego urzadzenia i konkretnego zrodla oraz konkretnego DACa.

Kiedy mialem DACa na AD1865 najczesciej transportem byla stara (pierwsza) wersja EMU 1010. Nigdy nie uzywalem wtedy USB i nie bylo zadnego konwertera. W wypadku tego polaczenia uzycie konwertera uwazam jako zbedne w kontekscie logicznym.

Kolega, ktorego HE6 byly uzywa napedu CD i DACa Metronome Technologie oraz osobno DACa z USB - Lavry - rowniez bez zenwnetrznych konwerterow sygnalu cyfrowego.

Rowniez upatruje roznic w indywidualnej budowie ucha oraz w nabytej skali odniesienia, ktora wiadomo kazdy ma inna. Rowniez inddywidualne preferencje bywaja diametralnie rozne wiec...

Jednakze... z drugiej strony patrzec na ch-ke przenoszenia DT1350 trudno nie zauwazyc tej "telefonicznej" srednicy.

zdezintegrowany

• 1278 / 4904
  • Ekspert
03-01-2013, 12:13
Panowie,
Czy ktoś z Was miał na uszach Sennheiser Momentum?
Czy macie jakieś przemyślenia/ uwagi o tym modelu?

pozdrawiam,

zdezintegrowany

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
03-01-2013, 12:56
Ja nie mialem ich na glowie ale po przeczytaniu pozytywnej recenzji na Innerfidelity chetnie bym kiedys sprobowal.

Ciekawe jest ich porownanie do HD25-1  (Dla mnie jedne z najciekawszych sluchawek Senna).

Rolandsinger

• 2894 / 6110
  • Ekspert
03-01-2013, 13:38
Ja nie widzę podobieństw Momentum do HD25II. Te pierwsze to słuchawki grające w starym, dobrym sennheiserowskim stylu. W necie można poczytać o dużym podobieństwie do HD650. Dla mnie bomba. Z tego, co się orientuję, to Ty wolisz raczej ofensywne i wyeksponowane soprany. K550 mają ich sporo, choć są zrównoważone, nie natarczywe, a mimo to napisałeś niedawno, że sopranów jest za mało, nie mają "powietrza" i są monotonne (popraw mnie, jeśli coś źle zapamiętałem i nieświadomie przekręcam).  Nie sądzę by ciemne jak d węża Momentum mogły Cię zadowolić. Poza tym K5%0 na pewno mają więcej przestrzeni, a środek jest znacznie mniej dobarwiony niż w tych Sennach, basu też jest w AKG na pewno mniej.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
03-01-2013, 13:54
>> Rolandsinger, 2013-01-03 13:38:32
Ja nie widze podobienstw Momentum do HD25II. Te pierwsze to sluchawki grajace w starym, dobrym sennheiserowskim stylu. W necie mozna poczytac o duzym podobienstwie do HD650. Dla mnie bomba. Z tego, co sie orientuje, to Ty wolisz raczej ofensywne i wyeksponowane soprany. K550 maja ich sporo, choc sa zrównowazone, nie natarczywe, a mimo to napisales niedawno, ze sopranów jest za malo, nie maja "powietrza" i sa monotonne (popraw mnie, jesli cos zle zapamietalem i nieswiadomie przekrecam). Nie sadze by ciemne jak d weza Momentum mogly Cie zadowolic. Poza tym K5%0 na pewno maja wiecej przestrzeni, a srodek jest znacznie mniej dobarwiony niz w tych Sennach, basu tez jest w AKG na pewno mniej.

===

@Roland: Ja nie napisalem, ze widze podobienstwa a ze ciekawie jest zestawic te dwa wykresy razem.
Nie napisalem tez, ze K550 ma za malo ilosciowo gory - tylko, ze ta gora jest dla mnie zbyt malo rozdzielcza, za malo zroznicowana i mowiac audiofilsko "nie ma blasku". Z monotonia sie zgadza - ale to nie bylo okreslenie gory tylko ich brzmienia calosciowo.

Analizujesz te sluchawki tak jak bym chcial je kupic - one po prostu mnie ciekawia, nie jestem "na kupnie". Sam umiem sobie zinterpretowac taki wykres vs wlasne upodobania. Wizualnie kompletnie mi sie nie podobaja i uwazam je za brzydkie co juz je w zasadzie skresla. Taka ch-ka pasma przenoszenia mnie nie odstrasza ale tez mnie nie przekonuje, jednak nie odpycha mnie tak jak DT1350 ;)

zdezintegrowany

• 1278 / 4904
  • Ekspert
03-01-2013, 14:16
Rollandsinger --> z Twojej wypowiedzi wynika, że Momentum są ciemne :( ... niedobrze, oj niedobrze :(

zdezintegrowany

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
03-01-2013, 14:22
Z wykresow headphone.com wynika, ze one sa ciemniejsze niz HD650. Od 10 do 20kHz sa jednak glosniejsze niz HD650 co powoduje uczucie "oddechu" (jak dla mnie). Tak czy siak - zamknieta konstrukcja powinna jeszcze bardziej potegowac ciemny charakter bo niskie czestotliwosci nie straca energii tak szybko jak przy konstrukcji otwartej jaka jest HD650.

Na pewno nie pokrywaja sie z moimi preferencjami, jednak mimo to - chetnie bym posluchal :)

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
03-01-2013, 14:26
Pomiary Inner Fidelity:
http://www.innerfidelity.com/images/SennheiserMomentum.pdf

Maja za to bardzo dobra odpowiedz na fale prostokatna.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
03-01-2013, 14:32
>> fallow, 2013-01-03 14:22:53
Z wykresow headphone.com wynika, ze one sa ciemniejsze niz HD650. Od 10 do 20kHz sa jednak glosniejsze niz HD650 (...)

---

Zle spojrzalem. Momentum i tam sa ciemniejsze niz HD650. Czyli sa po prostu totalnie ciemne, jak powiedzial Roland, jak d weza.

patrykvel

• 282 / 4909
  • Zaawansowany użytkownik
03-01-2013, 15:29
Ta dziura w pasmie gdzies przy czestotliwosci 3800Hz wyglada strasznie, membrana wpada w jakis rezonans czy jak?

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
03-01-2013, 16:54
To jest raczej rezonans na zasadzie węzła fali - dźwięk wypromieniowany z membrany kasuje się z odbitym np. od tylnej części obudowy przetwornika.

Radical

• 721 / 5412
  • Ekspert
03-01-2013, 21:07

mirek10

• 1221 / 4609
  • Ekspert
03-01-2013, 23:53
Jak ktos sluchal i mu sie podobaja z grania to jest rewelacyjna cena do kupna !!! za nowe -50% to panowie super,szkoda ze nie moglem wczesniej ich przetestowac i zobaczyc jak graja ,bo za ta cene mozna  brac w dym!!!

Corvus5

• 2596 / 5576
  • Ekspert
07-01-2013, 18:01
Jakie są obecnie trendy w kolorach słuchawek? Czarny lub biały plastik gładki lub chropowaty? Chrom? Skórzane obszycie? Drewno? Inne kolory, np. czerwony, niebieski, brązowy?