Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Radical

• 721 / 5412
  • Ekspert
07-01-2013, 19:11
Obecne trendy to niestety Beats Audio

Corvus5

• 2596 / 5576
  • Ekspert
07-01-2013, 19:40
Czyli słuchawki monolityczne z widocznym logo?

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
07-01-2013, 20:01

Sluchawki dla ludzi nie za bardzo zainteresowanych sluchawkami ciagle sie zmieniaja i ewoluuja - w koncu czyms tych ludzi trzeba zainteresowac skoro nie interesuja sie sluchawkami a chca je kupic. Urbanears etc. czy Monster jako kolejny gadzet.

W sluchawkach bardziej audiofilskich design raczej sie nie zmienia, kazda firma ma jakis tam swoj styl i tak Senn robi te plasticzany czy weglowce od lat, Grado robi prosto ciosane drewniaki, Beyer ma konstrukcje jak czolg...ale zeby jakies nowosci czy diametralne zmiany lub trendy ?

Jest jeden trend, kazda firma teraz musi miec w ofercie przynajmniej tysiacdolarowca.

calluna

• 54 / 5650
  • Użytkownik
09-01-2013, 10:34
Podobno w tym roku JVC ha-dx2000. Sadząc z googlowskiego tłumaczenia bedą różnić się od dx1000.

http://www.jvc.com.cn/headphone/ha-dx2000/index.html

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
09-01-2013, 11:11
Po tym, co usłyszeliśmy z tych słuchafonów w Poznaniu... bardzo dobrze, że będą się różnić :>

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
09-01-2013, 11:19
2000 USD czy 1500 ? USD :)

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
09-01-2013, 14:10
Podobno DX2000 to będzie to samo co DX1000 tylko z dźwiękiem stereo. :)

Corvus5

• 2596 / 5576
  • Ekspert
09-01-2013, 14:54
Czy znacie coś lepszego od Philips Fidelio L1 w podobnej cenie i dlaczego lepszego? :)

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
09-01-2013, 15:18
Tak znam troche lepszych w roznych aspektach sluchawek w podobnej cenie. Dlatego, bo tak uwazam :))

Radical

• 721 / 5412
  • Ekspert
09-01-2013, 16:55
>> fallow, 2013-01-09 15:18:21
Tak znam troche lepszych w roznych aspektach sluchawek w podobnej cenie. Dlatego, bo tak uwazam :))

Człowiek enigma ;)

misiekkb

• 92 / 4634
  • Użytkownik
09-01-2013, 16:59
Sam szukam słuchawek coś w stylu akg k550 tylko że z lepszą wygodą i żeby góra była lepsza, za jakąś rozsądną cenę. Shurki 940 trochę zamało basu dla mnie w nich jest.

Corvus5

• 2596 / 5576
  • Ekspert
09-01-2013, 18:01
K550 mi w ogóle nie pasują za tą cenę, tak samo 601 i 701. Jak na semi-pro, to nie ten typ brzmienia, co by mógł mnie zainteresować. Fallow, co polecasz, co warto szukać do odsłuchu? Najlepiej z jakimś mega-hiper przetwornikiem, jak tesla.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
09-01-2013, 18:38
@Corvus:

Sluchawki pro w cenie K550, K601/K701 to juz studyjny hi-end albo wyzej. Tobie chyba raczej chodzi o audiophile-entry bo okolica 1K to taki audiofilski entry level hehe :))

Jak by to mialo grac i ile kosztowac ? :) poki co to wiem, ze brzmienia AKG raczej nie lubisz.

Corvus5

• 2596 / 5576
  • Ekspert
09-01-2013, 19:10
Z AKG może bym lubił K1000, bo to była szkoła budowy, którą kiedyś przerabiałem, ale to było dawno. Z DT880/990 też chyba wyrosłem, ciężko się też sterowały. Ogólnie większość słuchawek się ciężko steruje przy dużym DF ze względu na jakość kabla, budowę wtyczek, itp, który to są elementem ograniczającym. Z ATH słuchałem kiedyś kilka modeli, ale niestety grały wtedy wg mnie podobnie i zbyt jasno, a źródło było mi nieznane. AKG 601/701 tragicznie się sterują i dzwonią/długo wygasają.

D7000 wydaje się ok, ale nie kupiłbym słuchawek za taką cenę. Niższych modeli nie słuchałem.

Moje obecne DIY byłyby ok, ale zastosowanie przetworników z CAL po wielu modyfikacjach spowodowało, że jeden jest na emeryturze. Kilka własnych przetworników DIY przerobiłem i fajnie grają przetworniki na miękkim zawieszeniu typu polipropylen i sztywnej membranie, np. papierowej. Na miękkiej membranie wysokie są szybsze. Tylko większość idzie na folii czy czymś podobnym. Mała szerokość szczeliny w magnesie, dobre materiały, to by było fajne. Jakiś hi-endowy driver.

Poza tym sennki: HD555/595 odpada: słabe sterowanie robi kluchy, nie słyszałem ich nigdy dobrze wysterowanych. Superluxy HD330 już lepiej, ale celuję wyżej. HD600/650 nie słyszałem nigdy.

Philipsy L1 są pod tym kątem ciekawe: mają przestrzeń i znośny lub bardzo dobry impuls. Nie oceniam, gdyż mam podejrzenia, że wzmacniacz, z którego słuchałem, nie dawał zbyt dokładnego sygnału i go zniekształcał.

Czyli co potrzeba? Przestrzeń do przodu, wymiarowana, niskie zejście, brak podbicia na wysokim basie, do wysterowania (zmiana okablowania może wchodzić w grę, mam zaplecze do tego), szybkie, by 10k-20kHz czysto szło. Ma być klarownie, swobodnie. Szerokie pasmo w obie strony i czysto. Pochylone do przodu przetworniki mogą się tu sprawdzać w konstrukcji wokółusznej, ale to już wyższa sztuka zgrania kierunkowości przetwornika z odbiciami, więc zdaję się tu w pełni na producenta. Materiał padów do dyskusji. Skóra daje czysty, wyraźny impuls, ale robi pogłos. Welur zniekształca odbicia i osłabia impuls, ale daje to więcej pogłosów pod może HRTF czy inne ustrojstwa.

Niby super amp by mi się przydał, ale nie mam w tej chwili zbytniej konstrukcji. Ujarzmiłem drivery z SHP2500 i da się tego słuchać bez nalotów słuchawek za 20zł, ale dużo rozdzielczości to nie dało.

Słuchawki mają dawać przyjemność i zabawę: 3D + barwa. Nie jest to łatwe w jednym. Możliwe tylko przy czystym przekazie i mądrej konstrukcji. Często przy słuchawkach 3D barwa ostro kuleje, a impuls jest zabrudzony. Podnoszenie DF pomaga tylko do mementu, gdy okablowanie ograniczy. Potem zniekształca lub leje zależnie od przekompensowania lub niedokompensowania.

Większość słuchawek wg mnie jest martwa i jest nieczysto sterowana. Zabija to frajdę, jaką jest słuchanie muzyki.

Jeżeli coś się fajnego znajdzie, to jak posłucham na własnym sprzęcie, jest szansa, że od razu kupię. Niestety, brakuje mi pomysłu czego szukać. Ostatnie niskie ceny za L1 w ilości nieco ponad 700zł wydają się bardzo dobre, szczególnie gdy porównać do ceny 900zł z kawałkiem czy podobno początkowej 1200zł z hakiem.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
09-01-2013, 19:38
Ja dalej nie wiem o co Ci wlasciwie chodzi Corvus :))

Piszesz, ze "Przestrzeń do przodu" a potem "3D + barwa". Jak ja to rozumiem, to albo mamy zalozmy 3D jak w Sennheiserach HD800 ale wtedy nie mamy przestrzeni do przodu/na twarz. Jedno albo drugie zamiennie ewentualnie srodek. Pewnie zle Cie rozumiem bo takie to sa te audiofilskie gadki. Co to znaczy "wymiarowa" przestrzen - no zabij mnie Corvus ale nawet moje audiofilskie zmysly nie wiedza o co kaman.

Niskie zejscie kumam :D :) Brak podbicia na wysokim basie tez kumam - rowniez nie przepadam. Szybkie - ale wiedz tu co se kto rozumie przez szybkie. Chodzi Ci o poprawna odpowiedz na impuls ? Szybkie pozbywaie sie energii widoczne na CSD ? Eksponowanie transientow ? Czy np. bardziej audiofilskie zabiegi z gora pasma ?

Klarownee: napisz jak odbierasz klarownosc K1000, K550 i K701 to bedzie jakis wspolny punkt odniesienia :) Swobodnie...to juz jedziemy audiofilsko...Ja sie juz przekonalem ze moja swoboda moze dla kogos znaczyc "swidrujaca po uszach analitycznosc" dla przykladu :)

"3D + barwa" - a glosny sustain wystarczy ? :)

"Większość słuchawek wg mnie jest martwa i jest nieczysto sterowana. Zabija to frajdę, jaką jest słuchanie muzyki."

Panie, to ja raczej nie pomoge i cudow nie wynajde. Ja nie chytam tego juz w ogole :)) O co chodzi z ta martwica wiekszosci sluchawek ?

Ja sluchalem tych L1 dwa razy, dla mnie nie do przejscia, graja na modle HD650.