Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

zdezintegrowany

• 1278 / 4905
  • Ekspert
04-09-2012, 16:32
Mirek jeśli chodzi o kolumny do wokalistyki nie znajdziesz nic lepszego niż Harbeth SHL5!
Z 300b zgrywają się przyzwoicie ... tyle, że nie da się na nich słuchać mocnego rocka.

zdezintegrowany

zdezintegrowany

• 1278 / 4905
  • Ekspert
04-09-2012, 16:33
lan -- > bzdury piszesz, ile grałeś na tych kolumnach? godzinę w Korisie?

zdezintegrowany

lancaster

• Gość
04-09-2012, 16:39
zdezi sam bzdury piszesz. Postaw sobie raz herbatniki obok horna...albo nawet obok przyzwoitych paczek na Focalu to bedziesz wiedział ile one mają dynamiki i swobody w bezposrednim porównaniu.

W Korisie nie bywam :-)

lancaster

• Gość
04-09-2012, 16:43
....zresztą zdezi ciekawa filozofia. Z jednej strony piszesz ze na herbanikach nie posłucha się mocnego rocka (dynamika/skala/swoboda dźwięku) a z drugiej, że to bzdura jakoby herbatniki te aspekty miały takie sobie.
Tez jestem za a nawet przeciw ! :-)

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
04-09-2012, 16:47
Lancaster-widzę ze będzie przeprawa z tymi kolumnami,musisz pamiętać ze słucham wokalu i inne gatunki muzyki nie są tak istotne,a co myslisz o tych kolumnach co podalem link, zachwalanym tak przez recenzenta Dybe ,tubowe z wielkim
glosnikiem basowym i do których można wykonać samemu obudowe np. przez stolarza ,za niewielkie pieniądze,bo płyta tania i obudowa widzę prosta.Firma ta sprzedaje tez kit za 1800eur, z cała dokumentacja, łączenia jak i wykonania obudowy oczywiście,jezeli nie to za nowe cale 4400eur trzeba zaplacic  a to już dużo!bo za ta sumę jest pare kolumn bardzo drogich i świetnych używanych ,lub calkiem nowych i tez dobrych,problem dobrych jest tu znak?dopóki nie uslyszysz to nie wiesz,wszystkiego nie damy rady sprawdzic i będzie trzeba poszukać jakie kolumny,kto i gdzie na świecie podpinal je  z Cary 300SEI .

zdezintegrowany

• 1278 / 4905
  • Ekspert
04-09-2012, 16:48
lan -->
Mirek szuka kolumn do wokalistyki a ty cproponujesz mu focale? ... i to jest dla Ciebie wzorzec?
W wokalistyce nie chodzi wcale o nadmierną dynamikę ale o "dopieszczenie" średnicy!
Wielką zaletą Harbetha jest zszycie pasma a największą wadą brak spekatkularnego zejścia i misiowaty charekter niskich tonów ... I to dlatego właśnie nie nadają się one do łomotu.

horny w wokalistyce też wychodzą specyficznie ... no ale kto co lubi :)

zdezintegrowany

zdezintegrowany

• 1278 / 4905
  • Ekspert
04-09-2012, 16:52
Mirek ... jeśli Ci pociągnie Cary to sprawdź Spendora SP100!
Chociaż ciekawszą średnicę ma moim zdaniem Harbeth SHL5.

zdezintegrowany

lancaster

• Gość
04-09-2012, 16:57
zdezi, bardzo łądne wokale mają zaproponowane przeze mnie Tannoy SRM. Do tego maja zgrabny, szybki choc niezbyt nisko schodzący bas. Niezła dynamikę, przejrzystość i świetną przestrzeń. Nie słuchałem w prawdzie K1000, ale na czuja to bedzie sposób grania po tej samej stronie audio. horny dobrze zgrane w wokalistyce wychodzą super - przykladem niech będzie wymieniony Tannoy:-) Doradzam człowiekowi na podstawie toru ktróy posiada zakladajac ze takie sa jego preferencje.

Wokal to tez ekspresja i dynamika, to one stanowią o emocjach, do tego rzecz jasna wazne sa wrazenia estetyczne a więc np. ujmująca barwa, której herbatnikom nie odmawiam.

lancaster

• Gość
04-09-2012, 17:36
"a co myslisz o tych kolumnach co podalem link, zachwalanym tak przez recenzenta Dybe ,tubowe z wielkim
glosnikiem basowym"

Myślę ze tubowa jest tam tylko góra pasma, srodek odtwarza Lowther, a na basie tak jak piszesz duzy, dobrze rokujacy bas. Nie sluchałem, ale myśle ze nadrobisz to niedopatrzenie i dasz znać w jaki stopniu Twoje wrażenia pokryly sie z tymi z recenzji.

"dopóki nie uslyszysz to nie wiesz,wszystkiego"

Tego sie trzymaj Mirek ! Powodzenia w poszukiwaniach.

lancaster

• Gość
04-09-2012, 18:18
Sorry Mirek ! Zmylilo mnie zdjecie na którym widac Lowthera i Fostexa zdaje sie. W kolumnach o których myślisz jest z tego co czytam 15 cali bas ciągnacy do 6KHz i dipolowy tweeter. Budowa ciekawa ale tez nieco ryzykowna.
W każdym razie Pozostaje posłuchać.

Max

• 2204 / 5607
  • Ekspert
04-09-2012, 18:27
W kwestii formalnej.
Czy ten wątek jest o kolumnach, ewentualnie, czy dotyczy dylematów Mirka ?
:)
Sugeruję wyeksportować stąd ostatnią stronę.

magus

• 20990 / 6113
  • Ekspert
04-09-2012, 18:50
>> lancaster, 2012-09-04 18:18:02
> W kolumnach o których myślisz

o ile pamiętam, to już interesowałes się tymi kolumnami kilka miesięcy temu w wątku o hornach chyba?
nie trafił ci się nigdzie odsłuch?
Odszedł 13.10.2016r.

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
04-09-2012, 19:24
Tak panowie to jest wątek o sluchawkach, dlatego jutro zapraszam na Hi-end -Audiostereo.pl, tam zakladam wątek na temat kolumn do wzm na lampy 300B i tam przeczytacie cała listę jaka przygotowałem to podyskutujemy!!!!

lancaster

• Gość
04-09-2012, 20:45
Mirek, jak otworzysz watek tu to pogadamy, tam praktycznie nie bywam....ew. w celach w jakich AS zostało przejęte.
Tak czy inaczej owocnej dyskusji.

Gustaw

• Gość
04-09-2012, 20:46
Umówmy się Mirku, że Ty będziesz zapraszał i pisał na audiostero a ja będę Tobie, odpowiadał na wpisy na audiohobby. Kiedy już założysz wątek na audiostero to zaproś też wszystkich na audiohobby. Ja postaram się potem zaprosić wszystkich na audiogon i forum computeraudiophile a potem wszyscy zgodnie będziemy się wesoło bujać na żyrandolu.