Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
04-09-2012, 10:03
Lancaster-to ze w przyszlosci mysle o kupnie jeszcze innych sluchawek nie powinno miec prawa do "skomentowania"przez nikogo mojej osoby, bo to sa jakies smieszne , wymyslone domysly mijajace sie z prawda,wrecz smierdzi to jakas  zadroscia.Odnosnie kolumn do mojego Cary 300SEI to sa takie brylanty ze poczytasz o nich w moim nowym temacie na Audiostereo,bedziesz zaskoczony jakie sa super kolumny do wzm z lampami 300B.

pastwa

• 3828 / 6110
  • Ekspert
04-09-2012, 10:04
Podzielam zdaniem Sima. Mirek ma podobne do Piotra zaciecie do audio, posiada juz dobry sprzet, wiec tylko czekac jego opisow, kiedys przyjda. Moze nawet sprzeda swoj obecny zestaw i kupi inny, wraz z dojrzewaniem i odkrywaniem swoich preferencji, kto wie ;\') Grunt aby kierowal sie wlasnym zmyslem,  nie postrzeganiem innych, bo dla reszty, to przeciez bez znaczenia, slucha sie tylko i wylacznie dla siebie.

lancaster

• Gość
04-09-2012, 10:14
Mirek, ale ja nie mialem na myśli Twoich planow zakupowych, tylko dziwność faktu ze ktoś lubil sluchac muzyki (chyba ze nie lubisz) i obywa sie bez sprzętu jakiegokolwiek oraz plyt latami. A kiedy juz ten sprzet ma odklada na później jego słuchanie, za to ma czas na spłodzenie opasłego wątku na temat zakupu przyszłych kolumn...co do których też nie ma zadnych sprecyzowanych życzeń....no moze poza 1 : mają być topowe (cokolwiek to znaczy i jak bardzo w dana konfigurację sie wstrzelą bądź nie)

To sie nazywa shopping czy jakoś tak :-) Serio tak to wygląda, no bo niby jak ? Oczywiście nic mi do tego jakie masz plany, pisze tylko co z ogólnego obrazu widac.

Pozdrawiam

lancaster

• Gość
04-09-2012, 10:20
Mirek i jeszcze jedno, mnie nie interesuje czytanie o "brylantach". Wiele autentycznych brylantów mialem okazję poslucha (w tym u siebie)...a jak mam ochotę na kolejne to zwyczajnie organizuję sobie odsluch. Prędzej czy później.
Polecam.

lancaster

• Gość
04-09-2012, 10:23
PS. w tej chwili posluchalby np. mniejszych Kondo Nie wiem czy ująłeś je na liscie brylantów ? Może warto ?:-)

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
04-09-2012, 10:24
Sim1-masz racje,mam wieksze problemy teraz z mieszkaniem,zostalo mi dwa miesiace na znalezienie nowego,wlasciciel mieszkania zmarl,rodzina wystawila dom na sprzedaz,mieszkalem w nim od 8lat,dostalem wypowiedzenie sadowe ,tak ze musze sie spinac.Odnosnie mojego sprzetu sa jeszcze male niedociagniecia,potrzebuje  szybkiego internetu stacjonarnego do sciagania plikow, bo obecnie "paluszek"jest za slaby, czesto szwankuje,nowe mieszkanie zalatwi ten problem, wybralem  juz i kupie w ciagu trzech miesiecy  nowy laptop spelniajacy moje wymagania, majacy nowoczesne wejscia USB itd.Dlatego to wszystko ogranicza mnie w odpaleniu mojego systemu,chciabym aby wszystko bylo idealne do pracy.

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
04-09-2012, 10:36
lancaster-brylanty to mam na mysli te kolumny ktore nie kosztyja duzo ,ale za to graja wspaniale z wzm na lampy 300B i chetnie poslucham twoich opini jezeli bedziesz cos o nich wiedzial,wspomne tylko ze zwracam uwage na to aby byly o 8omowej inpedacji,najlepiej bez zwrotnicy,papierowa mebrana(bas),pojedycze gniazda,jezeli bass-reflex to juz  z przodu kolumny(latwosc nustawienia przy scianie),zastosowanie tuby wskazane,mozliwosc wykonania samemu obudowy celem zmieszenia kosztow kupna itd.

lancaster

• Gość
04-09-2012, 10:49
Mirek celuj w Tannoy. Zwląszcza starsze SRM mozesz wyjąć grubo poniżej 10Kzl, jak dla mnie pólka wyzej od nowych Glenair, choć te drugie tez ładnie grają. Podpytaj Lutka (pisuje tez na AS).
Kolumny spelniaja wszystkie Twoje postulaty (moze poza brakiem zwrotnicy)  i brzmią świetnie. Jedyny minus jaki widze to wygląd, choc jesli ktoś lubi oldschool bedzie w 7 niebie. 91-3dB/8ohm, papier, coax, compression driver.
Jesli mas zaciecie majsterkowiczoskie to moze warto kupic w Voxativ szerokopsmówki i samemu zlecic do nich obudowy ? Tu z kolei bez zwrotnic, b. fajne glośniki.
Powodzenia w poszukiwaniach. Zrób mi tylko 1 przyjemnosć : posłuchaj ich ze swoim torem przed zakupem :-)

Z 300B pieknie grały tez dipole na Sabach greencone.

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
04-09-2012, 11:01
Lankaster-najbardziej przypadly mi do gustu te kolumny,mozliwosc kupna kitu i wydatek tylko 50% !!!
http://www.highfidelity.pl/@main-1327&lang=

Gustaw

• Gość
04-09-2012, 12:05
Jak grają, że tak przypadły do gustu?

walkman6

• 333 / 5991
  • Zaawansowany użytkownik
04-09-2012, 12:06
>> mirek10, 2012-09-04 11:01:37
Lankaster-najbardziej przypadly mi do gustu te kolumny,mozliwosc kupna kitu i wydatek tylko 50% !!!
http://www.highfidelity.pl/@main-1327&lang=

Dla mnie wyglądają jakby w wolnej chwili zrobili je cieśle z resztek sklejki budowlanej ;)

Oczywiście to tylko moja opinia. Być może grają świetnie.

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
04-09-2012, 12:18
Gustaw-spelniaja  teoretycznie wszystkie kryteria  dobrego grania z wzm na lampy 300B,czy sie sprawdza to zobaczymy,mam kontakt z wlascicielem i jadac do rodziny w Niemczech bede mial mozliwosc zabrania ze saba mojego sprzetu i odsluchania,jezeli chodzi o gust to mi sie jako retro kolumny(do wzm lampowego) akurat podobaja ,a mam swietny pomysl na ich wykonczenie, beda piekne, nie tak istotny wyglad  przeciez ,ale jak graja,wedlug pana Dyby graja z lampa fenomenalnie,najlepij z tego co slyszal,czy mi przypadna do gustu zobaczymy.

Gustaw

• Gość
04-09-2012, 12:27
>> mirek10, 2012-09-04 12:18:52
mam kontakt z wlascicielem i jadac do rodziny w Niemczech bede mial mozliwosc zabrania ze saba mojego sprzetu i odsluchania,

i to zdanie jest najważniejsze. Poszukaj jeszcze możliwości odsłuchu tych stary Heresy o których wspomina Lan. Wiem, że jak mantrę powtarzamy opinię o tych kolumnach na forum ale w mojej opinii stosunek jakości dźwięku do ceny używanych  egzemplarzy jest wyjątkowy.

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
04-09-2012, 13:59
Dziękuje za wskazówki wszystkim,temat będzie pewnie miał powodzenie na Audiostereo , bo widzę wielu posiadaczy wzm lampowych i szukających kolumn grających w tym połączeniu,moj akurat Cary 300SEI potrafi napedzic  mniej wymagajace kolumny, ponizej 90db, ale ja szukam takich ktore powiedzmy dzwiek bedzie frowal z
lekkoscia piorka, bo to przecież do mojego ulubionego wokalu maja byc i
srednica ma byc bajeczna,bo tak jak wiadomo robia to najlepiej lampy 300B.

lancaster

• Gość
04-09-2012, 16:10
Mirek, mo  ebyc  dobry wybór. Pamietaj ze kolumny powinny byc szybkie i dynamiczne. Piękna barwę masz we wzmacniaczu i wystarczy jesli potencjał sie nie zmarnuje. Natomiast bardzo sie zmarnuje potencjał szybkosci i uderzenia z kolumnami typu wymienionego wyżej przez brodacza (sorry stary...). Zamiast realizmu otrzymasz wtedy lądny ale skompresowany dźwięk.