Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Max

• 2204 / 5607
  • Ekspert
03-09-2012, 17:25
W tych pięciu parach muszą się znaleźć T5p ! Ja na nich ostatecznie tez słuchać nie musze, wystarczy, ze je sobie od czasu do czasu pooglądam.
;-)

OMG Mirek, tyle było ostatnio pochwał i gratulacji... Ale Ty nas sam prowokujesz. No, niereformowalny czlek z Ciebie.
;-)

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
03-09-2012, 18:33
Kochani!!!słowo na miejscu to DOCELOWO w moim życiu chcem je nabyć,chciałbym abyście mnie dobrze zrozumieli,te 4-par słuchawek mam zamiar kupić tylko kiedy trafi sie niesamowita okazja cenowa,może jej nie być przez np.piec lat,to wyjątkowe eksponaty jak np.Sony MDR R-10,Sony Qalia itp.Jak wiecie już mam swój referencyny zestaw i na długi czas mi wystarczy.Obecnie jestem na etapie czytania profesjonalnych tematów dotyczących pasujacych  super kolumn do wzm lapowych na lampy 300B,ale to już na Audiostereo.

lancaster

• Gość
03-09-2012, 21:27
Mirek, weź chłopie sprawdx u siebie te "superkolumny". Jak Tobie któreś zagrają podobnie lub ogólnie lepiej od słuchawek to będziesz wiedział że "tojeto" :-) Z tego co czytuję ludzie potrafią niezłe woły polecac do 300B.
Znajomy ma system dCS + AN Neiro + Sogon i  z Neiro pod wieloma wzgledami lepiej zagrały Klipsch Heresy, które mozesz kupic ponizej 3Kzł, czyli za ponad połowę ceny detal (tak jak lubisz). Fajny system słuchawkowy skompletowałeś, pozostaje pogratulować i życzyc zeby zabrzmiał równie dobrze jak sie zapowiada !

lancaster

• Gość
03-09-2012, 21:35
PS. Klipscha polecam nie dlatego że "tani i dobry" bo z wieloma konfiguracjami sie nie sprawdza, albo jesli ktoś lubi niski bas tez nie bedzie 100% albo nawet 90 zadowolony. A i średnica potrafi narozrabiac, ale z 300B raczej nie powinna. Ot przykład kolumny która była pod reką do porównan na 7W wzmacniacz. Nowe Heresy kosztują ponizej 10Kzł (bardziej H-E ?:-)), ale nie do końca polecam bo nowa seria Heritage jest pod jednym uwazam istotnym wzgledem oskubana budzetowo. za to używki z wczesniejszych generacji (1 i 2) są zbudowane jak należy.....no i balans tonalny z tego co ludzie piszą o K1000 moze byc podobny - stad propozycja.

magus

• 20990 / 6113
  • Ekspert
03-09-2012, 21:46
Oszalałeś Marek?

Klipsche jako "superkolumny" porównywalne z "5 najlepszymi słuchawkami na świecie"?

Chyba nie wiesz z kim pijesz?
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
03-09-2012, 22:53
Ostatnio niemal w ogóle nie piję, a jeśli już to konkretnie !

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
03-09-2012, 23:51
lankaster-wiesz, dlatego kupilem Cary 300SEI z wyloczna mysla, ze beda podlaczone do sluchawek i kolumn,spelnily sie moje marzenia,wzm ten nie ogranicza audiofila,moge odsluchiwac wiele sluchawek i kolumn wysokoskutecznych,wielka frajda ze nie bede zaszuflatkowany np.(elektrostaty),szanuje oczywiscie specjalizacje kolegow,ale czulbym sie jak w wiezieniu, nie mogac podyskutowac o tylu wspanialych starych legendach i nowych pojawiajacych sie sluchawkach na rynku i kolumnach wyjatkowo grajacych z  moim np. wzm ( lapami 300B).Na dniach na Audiostereo zakladam nowy temat poswiecony kolumnom wyjatkowym do wzm z lampami 300B,mam juz obszerny temat przygotowany,tylko musze to wszystko ogarnac,tyle jest tych kolumn ,ale wybijaja sie pierwsze brylanty i nie tak bardzo drogie,ktore mozna kupic jako kit i tylko dac do wykonania obudowe i wiele pieniedzy bedzie zaoszczedzonych,tyle jeszcze mam do zrobienia,uruchomic moj tor z K-1000 i nowe kolumny,ale to wszystko zaraz kiedy zmienie mieszkanie.

folab

• 297 / 6110
  • Zaawansowany użytkownik
04-09-2012, 07:23
Tak postępują ludzie niedowartościowani ,gromadzą wartościowe przedmioty i chwalą się tym na forum,mi to nie przeszkadza ,ale to się powinno jakoś leczyć .

Cypis

• 2479 / 5249
  • Ekspert
04-09-2012, 07:44
>> folab, 2012-09-04 07:23:20
>> to się powinno jakoś leczyć .

Mecenasów sztuki, kolekcjonerów obrazów, rzeźb, płyt z muzyką klasyczną, zbieraczy znaczków, itd... też byś wysłał na leczenie? Bo ja osobiście wysyłałbym na leczenie tych którzy nie mają w życiu żadnej pasji. Bo tacy kończą najczęściej jako frustraci na kibolskich ustawkach po meczach piłki kopanej, w kolejce po zasiłek albo w najgorszym przypadku tworzą działa na miarę Marksa i Engelsa - wszystkim równo i wg. potrzeb.

Mnie pozostaje jedynie zazdrościć koledze z forum, że może sobie pozwolić finansowo na realizację takiego ambitnego planu.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
04-09-2012, 08:40
folab-za pochopnie oceniasz ludzi ktorych nie znasz!wiekszosc audiofili ma w swojej kolekcji wiecej niz jedna pare sluchawek, a smiem twierdzic ze wiecej,to znaczy ze Wiktor,Wlodek,Doktus i cala reszta to cala banda niedowartosciowanych ludzi?chyba cos sie tobie pokrecilo.

lancaster

• Gość
04-09-2012, 09:05
oj Mirek, Mirek .... w każdym razie powodzenia. Rzuć na to uchem kiedyś.

mirek10

• 1221 / 4610
  • Ekspert
04-09-2012, 09:15
Nowy Denon AH-D7100 do kupna po dobrej cenie,wlasciciel pisze o nich,ciekawy opis!
http://www.head-fi.org/t/625806/denon-ah-d7100-mint-condition

chrees

• 1657 / 6110
  • Ekspert
04-09-2012, 09:23
mirek10 ---> Czy w czasie gdy klepiesz swoje posty nie chciałbyś rzucić uchem na swoje nowe przetwornikowo-wzmacniaczowo-słuchafonowe nabytki? Dałbyś nam znać jak się sprawują, czy zapewniają Ci przyjemność obcowania z muzyką?

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

lancaster

• Gość
04-09-2012, 09:28
Mirek, najkrócej rzecz ujmując różnica miedzy wymienionymi przez Ciebie (i nie tylko nimi) i Tobą jest taka ze każdy sprawdza jak dany sprzecior brzmi i czy trafia w jego upodobania.
Ciebie z kolei interesuje zakup PRZEDMIOTÓW. Dla mnie nie jesteś miłośnikiem muzyki tylko kolekcjonerem/zbieraczem (bez pejoratywnego wydxwięku). Jeśli kupisz płyty to jak sie domyślam też nie te które Tobie się podobają, tylko te które ktoś poleci jako najlepsze (co nie oznacza, ze wśród nich nie znajdziesz ulubionych).  W kazdym razie moim zdaniem  jest w tym coś z tego co napisał folab...a w przynajmniej dziwnie to wygląda (jak dla mnie)....być moze jest to kolekcjonerstwo, choc w sumie na nie też mi to nie wygląda....może inwestujesz...nie mam pojęcia. Takie wrażenie odnoszę. Pierwszy raz chyba skomentowałem Twoja osobę. Mam nadzieję ze nie odbierzesz tego jak nic innego jak tylko mojego spojrzenia na Twoje zachowanie w sprawach zwiazanych z audio. Poza tym Cię nie znam, ale wyglądasz na całkiem spoko gościa. chcesz kieć wszystko "co najlepsze", OK, rozumiem :-) Tylko wex poprawke na to, ze wytworna dama z lekką nadwagę niekoniecznie bedzie sie dobrze prezentować w najlepszej na świecie małej czarnej, a z kolei piękna młoda dziewczyna niekoniecznie zyskuje na odzianiu sie w również zapewne topowy kostium Angeli Merkel.

PS. Kolumn do 300B jesli nie masz duzego pomieszczenia (do 25m2), w wzmacniacz ma odpowiednio duże wzmocnienie możesz szukać nawet sród mniej skutecznych. Już powiedzmy 87-8dB/8ohm wystarczy. Dla przykladu Sun Audio SV2A3 (3,5W nie zadne rozpasane 9 :-)) prezentowany byl kiedyś ponoć przez producenta z B&W 1NT. Nie wiem czy nie madrzej będzie po prostu zacząć realna przygodę z dxwiękiem s sprzętem, zabrać Calyxa i Cary do bagażnika i pojexdzic posłuchać różnych kolumn osobiście.

Z nowych przychodza mi do glowy np. Tannoy Glenair....ale też kto wie czy nie zagra dobrze z nowymi Bowersami 805 i wiele wiele innych niekoniecznie "dedykowanych". Dedykowana to jest dobra szerokopasmówka, albo horn, bo pod takie zestawy byly projektowane wzmacniacze na 300B....zresztą dla mnie prywatnie te 2 ostatnie rozwiazania są najlepsze tak ogólnie. Pierwsze za spójnosć i chęc słuchania mimo pewnych niedociągnieć (o ktoych zapominamy jesli słuchamy zamiast analizować), drugie za niedoscignioną w klasycznych kolumnach dynamikę, swobodę i bezposredniosć.

Pozdrawiam

Sim1

• 1829 / 6074
  • Ekspert
04-09-2012, 09:57
Ja tam sugeruję dać Mirkowi spokój ;).
Parę lat zbierał się do zakupu to teraz nie może nagle rzucić się na sprzęt i zacząć słuchać. To wymaga czasu, może już nie następnych parę lat ale tydzień czy miesiąc będzie ok :).
Poza tym widzę, że nadaje się dobrze by pociągnąć schedę po Piotrze w postaci tego wątku ;). Czekam z niecierpliwością na pierwszą poważną recenzję, taką zrobioną z sercem, kolorowym opisem i kolorowymi zdjęciami.