Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Cypis

• 2479 / 5243
  • Ekspert
13-01-2012, 09:09
>> Robeeert1, 2012-01-12 22:21:59
>> do wzm. staxa nabyłem prawie wszystkie lampy jakie można tam wsadzić,
>> ok. 10 różnych kompletów, kabelków (kultowych) przerobiłem kilkanaście albo i więcej,
>> kupuje, sprzedaje, pożyczam, testuje....itd....
>> (...)
>> dzisiaj np. dostałem silencable symphony konekty, których długo szukałem..... właśnie je testuje.

Podziwiam. Jak Ty znajdujesz jeszcze czas by słuchać muzyki samej w sobie i poznawać jej nowe nieznane obszary?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Mogos

• 382 / 6002
  • Zaawansowany użytkownik
13-01-2012, 09:48
Mój systemik jest dobry ale nie za sprawą jego drogich komponentów (wyjątkiem jest jak dla mnie już leciwy DAC z drugiej ręki). I nie używam drogich kabli (DIY XLO ultra modyfikowany srebrną taśmą). Za to komputer jako napęd jest zoptymalizowany na maxa. Takie różne czary mary :). Potem wysyłka sygnału cyfrowego do DACa dopieszczona- korzystam ze złącza optycznego ST (wygrywa z AES/EBU, BNC czy też RCA). DAC i nterfejs USB taktowane wspólnym zegarem. Na zasilaniu jest jeszcze trochę do zrobienia ale to przyszłość.
A z tym słabszym systemem i HD800 tak jest jak piszę bo próbowałem HD800 w innych konfiguracjach i rzeczywiście magia pryskała. Przykłady różnych rankingów gdzie HD800 były podłączone do takiego np. Apexa to potwierdzają.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
13-01-2012, 10:24
@Wlodek: Przepraszam, obiecuje ze nastepnym razem sie poprawie - jezeli tylko i Ty sie poprawisz i zaczniesz pisac bardziej emocjonalnie :)))

>> Gustaw, 2012-01-12 22:15:58
W porównaniu do CAL-i i tak grają fatalnie :)

Nie no z CALami kazde sluchawki przegrywaja o te kilka cali :)))

@Sim: Mozemy sie umowic, ze co miesiac apel bedzie robil ktos inny :) Bedzie zabawnie :)

@Roland: Ja takze umarlem sluchajac tego albumu. Nie moge sie doczekac kiedy bede mogl "pozyczyc" zawartosc tych plytek od Ciebie :D :) PS. Tak samo uwielbiam ten drugi album -> 4 Hero presents Extensions: http://www.discogs.com/4-Hero-Extensions/release/1970513

@Mogos: Ja tam nie pisalem ze Ty w ten system wladowales sporo kasy. To napisalem u Roberta. :)) Dziwi mnie jednak, skoro sam wiesz ze koledzy z forum nowicjuszami tez nie sa i maja rowniez roznymi sposobami dopieszczane systemy - podobnie z reszta jak i Ty - z gory zakladasz ze u innych audiofilski czar pryska. Potem wyjezdzasz znow z jakims Apexem. Mysle, ze wiekszkosc kolegow ma juz dawno etap "metek" za soba :D Nie moglo po prosu ich nie oczarowac ? :) To, ze cos krytykuja wcale nie musi znaczyc, ze nie trafili z systemem - to wyglada tak jak by to byla jakas prawda objawiona: "Jak nie widzisz magi HD800 to nie trafiles z systemem bo u mnie jest :)" Czesto w pracy koledzy po fachu programisci uzywaja podobnych okreslen kiedy ktos dopieprzy sie ze inny cos zepsul: "Ale u mnie dziala" :))) Z innej perspektywy znow: Ja we wtorek czuje u siebie magie a w czwartek jej nie ma i wkurza mnie konturowosc brzmienia by znow w sobote powiedziec, ze jest za malo smaczkow. Potem w niedziele znow mnie cos zauroczy. Dostaje nowa plyte i nagle zaczynam pieprzyc czy mam czegos za malo czy za duzo. Jak mi sie oslucha, to znow w rozne dni mi system roznie gra. No ale zawsze mozna kupic kolejna plyte :))) a do tej swietnej wrocic za jakis czas.

pastwa

• 3826 / 6104
  • Ekspert
13-01-2012, 10:36
>> fallow, 2012-01-13 10:24:04

"Jak nie widzisz magi HD800 to nie trafiles z systemem bo u mnie jest :)"

Mysle, ze za te magie (co tak naprawde oznacza ze da rade sluchac muzyki nie myslac o sprzecie) w 50% my sami jestesmy odpowiedzialni (pozostale mozna przyznac klockom audio), czyli nasze oczekiwania brzmieniowe oraz w najwiekszym stopniu przyzwyczajenie lub jak kto woli, zzycie naszego umyslu z danym zestawem badz nausznikami.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
13-01-2012, 10:38
>> Rolandsinger, 2012-01-12 22:56:19
No dobra i na koniec wyznanie najcięższego grzechu: kupiłem dla brata, początkującego gitarzysty wzmaczek poprawiający brzmienie pieca Line 6 na słuchawkach (kiepskie było) - Black Pearla od Majkela, jednak z powodu swego skrywanego od jakiegoś czasu audiofilskiego pierdolca, wolałem dołożyć mu się do Marshalla na lampach i zabrać BP by się móc onanizować...mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa...choć jemu i tak wszystko jedno, bo i tak nie słyszy różnicy, jak wielu normalnych ludzi.

-> Dlatego wrzuciłem tam potencjometr Vishay zamiast Alps - jest trwalszy i lepiej wyrównoważony, ale dźwiękowo preferuję Alpsa - jakby choroba nawracała. ;) Chociaż Vishay ma jedną zaletę - "bezsybilantowość".

@Robeeert1, K1000 dla mnie mają taką holografię, jaką wiele systemów głośnikowych potrafi nie mieć. Wszystko wpinałem do tego samego wzmacniacza, Staxów nie mam jak. Tu mam odniesienie z pamięci, ale z racji zasady działania nie bardzo widzę możliwość przeskoczenia AKG K1000. One wykorzystują słyszenie pewnych częstotliwości z każdego przetwornika w obydwu uszach.

@aallen - przepalona średnica to taki skrót myślowy. Opisałem to szczegółowo w recenzji AKG K1000. Jest na nich efekt rezonansu między przetwornikiem a głową, częstotliwość zależy od kąta ustawienia przetworników. Zwróciłem na to uwagę, gdy słuchałem Metalliki. Głos wokalisty był podbarwiony. Ubocznym efektem tego rezonansu jest dodanie muzyce energii i wrażenia szybkości, a przynajmniej ja to tak odbieram.

pastwa

• 3826 / 6104
  • Ekspert
13-01-2012, 10:41
>> Robeeert1, 2012-01-12 22:21:59
Długo by opowiadać, w skrócie: do wzm. staxa nabyłem prawie wszystkie lampy jakie można tam wsadzić,
ok. 10 różnych kompletów, kabelków (kultowych) przerobiłem kilkanaście albo i więcej, kupuje, sprzedaje, pożyczam, testuje....itd....

To ja juz wiem w czym sie najlepiej sprawdzaja zestawy Staxa, w zonglowaniu akcesoriami ;\'D

Mogos

• 382 / 6002
13-01-2012, 10:45
Jak to jest z tymi systemami u kolegów to nie wiem i nic nie zakładam oni sami piszą że nie jest lub nie było fajnie. Wielu potwierdza wyjątkowość HD800 reszta nie może ich słuchać. Napisałem, że czar pryskał w tych systemach do których Ja je podłączałem. Jak mniemam u kolegów tego czaru w ogóle nie było od początku ale też sądzę, że nie było z czym porównywać. A stwierdzenie : "Jak nie widzisz magi HD800 to nie trafiles z systemem bo u mnie jest :)" jest jak najbardziej prawdziwe. Bo np u mnie jest a u kogoś innego z HD800 nie ma ale jest np. magia z innymi słuchawkami. Także stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe. A czy to że dany system nie gra z HD800 obnaża jego słabość czy też jest to taka specyfika tych słuchawek to tylko porównania bezpośrednie mogłyby odpowiedzieć na to pytanie. Apex Pinnacle to nie metka to już legenda.
W 100% zgadzam się z Pastwą odnośnie nas samych jako "elementu" toru audio.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
13-01-2012, 11:03
>Apex Pinnacle to nie metka to już legenda.

Można by złośliwie zapytać - a co nie było legendą na Head-Fi przynajmniej przez miesiąc? :) W stosunku do nas to forum ma nieraz spóźniony refleks. Tyll się zaczął podniecać CALami w zeszłym roku, i "odkrył" to, co my wiemy od ponad 3 lat. Kolejnym wielkim odkryciem w 2011 było użycie lamp DHT z serii 2A3 przez firmę Eddie Current, i że to to dopiero gra ze słuchawkami, a Piotr Ryka ma taki sprzęt od lat bodajże pięciu, i ci co u niego słuchali, też już są uświadomieni.
Wyjątkowość Apexa skrywa się w użytych lampach. Nie sądzę, aby to była jedyna słuszna droga do audio-nirwany. Mam w domu Woo Audio 6 SE i dużo różnych lamp. Z tego multum znalazłem tylko jedną parę do wzmacniacza lepszą od całej reszty, a do zasilacza też jest prosty wybór - Sophia 274B. Niektóre lampy potrafią grać beznadziejnie, można spokojnie spakować w woreczek i wynieść na śmietnik, albo odsprzedać dalej jako NOS-rarytas prawie nie śmigany. Był u mnie kolega z Łodzi z aplikacją TPA6120A2 na drabince cyfrowej do sterowania głośności i z zasilaniem akumulatorami żelowymi w środku, i ten sprzęt poradził sobie z odpicowanym Woo. A na head-fi cud miód ten Woo. Oczywiście - nie te lampy, zły tor, złe słuchawki, zły biomet i prąd w gniazdku nie taki. Żeby nie było - on jest dobry, tylko że można czasem lepiej zupełnie niespodziewaną drogą.
Myślę, że nie mamy powodów mieć kompleksy w stosunku do kolegów z head-fi, no może poza zasobnością portfela i możliwością zakupów czegoś pokroju Sony MDR-R10, ale to nie ta kwestia. Ja na to forum nie wchodzę od paru miesięcy. O jego istnieniu przypominają mi maile o nowych PW. Wrócę tam, jak skompletuję ofertę eksportową. ;)

nsk

• 549 / 5074
  • Ekspert
13-01-2012, 12:03
Raczej chciałeś powiedzieć "to nie tylko metka..." ;).

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-01-2012, 12:07

A króliczek pędzi nim się obejrzymy i mamy pełen pokój w króliczkach :)

Potem zaczyna się pakowanie króliczków i jeżdżenie z nimi na targ brr boję się pomyśleć jaki pasztet z nich wyjdzie:)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Mogos

• 382 / 6002
13-01-2012, 12:38
Nareszcie jakieś nieskrywane emocje.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
16-01-2012, 11:00
Nowosci na CES 2012:

Sony zaprezentowalo 11 sluchawek opartych na driverach BA. W tym "flagowa" konstrukcje na 4 przetwornikach.
http://www.innerfidelity.com/content/ces-2012-sony
http://store.sony.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&productId=8198552921666412413

Sennheiser wyskoczyl z HD700 i Amperiorem (W linku na drugim filmiku mozna je zobaczyc)
http://www.innerfidelity.com/content/ces-2012-sennheiser

I nie liczac Skukkcandy i pokrewnych, pojawilo sie cos ciekawego -> California Headphone Company
http://www.innerfidelity.com/content/ces-2012-california-headphone-company

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
16-01-2012, 11:19
Sony już nie ufam. Im wyższy model tym gorsze brzmienie, co potwierdzają wykresy.

Np. Z1000 to prawie to samo co ZX700 (poza ceną):

http://graphs.headphone.com/graphCompare.php?graphType=0&graphID[]=3391&graphID[]=3381

http://graphs.headphone.com/graphCompare.php?graphType=0&graphID[]=3381&graphID[]=2931

http://graphs.headphone.com/graphCompare.php?graphType=0&graphID[]=3391&graphID[]=2931

brak dolnego basu, dziury i doliny w średnicy, a na górce ostry pik, aż strach się bać. w tle normalne słuchawki - AKG Q701.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

aasat

• 2265 / 6087
  • Ekspert
16-01-2012, 12:22
>> Rolandsinger, 2012-01-16 11:19:08
Sony już nie ufam. Im wyższy model tym gorsze brzmienie, co potwierdzają wykresy.

Np. Z1000 to prawie to samo co ZX700 (poza ceną):

Dokładnie, wykresy z innerfidelity niemal indentyczne

http://www.innerfidelity.com/images/SonyMDRZX700.pdf
http://www.innerfidelity.com/images/SonyMDRZX1000.pdf