Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Tomek

• 42 / 6102
  • Użytkownik
10-07-2008, 15:24
Witam Panów słuchawkofaniaków! To mój pirwszy wpis w tym temacie i od razu startuję z prośbą o poradę, a mianowicie: mam HD600 i wzmacniacz DIY na BB zasilany akumulatorami żelowymi - aktualnie gra fajnie z meridianem 506/20. Słuchawki te uzytkuję już chyba z 10 lat i już trochę mi zobojętniały. Czytając to forum ostatnio strasznie napaliłem się na GRADO. Chodzi mi po głowie RS-1. Słuchałemm ich w AS i jest b. fajnie (nie tak nudnawo i beznamiętnie jak w HD600). Jest jeden problem - polska cena. Poradźcie proszę jak mogę bezpiecznie kupić te słuchawki poza krajową siecią sprzedaży i oczywiście w atrakcyjnej cenie. A może ktoś już kupował w Kanadzie lub USA (być może znajomy, który jedzie do Wancoover i Seatle zima mógłby mi je przywieźć) to prosiłbym o nazwę konkretnego dealera.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.  
Tomek

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
10-07-2008, 15:29
Nie szkoda Ci słuchu na RS1? Przecież to są tak nierówne słuchawki, że aż strach.

Sprzedam okazyjnie zestaw iPod Classic + wszystkie akcesoria

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=35236

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
10-07-2008, 15:44
Nie jestem fanem HD600, ale beznamiętnymi bym ich nie nazwał. To jest najprawdopodobniej wina tego wzmacniacza, zgaduję że na TPA6120A2, a zasilanie z akumulatorów brzmi dla mnie z lekka absurdalnie. Jeżeli wzmacniaczowi to pomaga, to znaczy, że jest do bani. Z serii RS wolę RS2 od RS1, bo te drugie jak dla mnie uprawiają lekki surrealizm. Słuchałem krótko RS1, więc mogę jeszcze zmienić zdanie, ale na tę chwilę tak to wygląda.

ptx

• 651 / 6107
  • Ekspert
10-07-2008, 16:07
>> Tomek, 2008-07-10 15:24:43
A może ktoś już kupował w Kanadzie lub USA ...

jeżeli chodzi o sam zakup za grania nie stanowi to jakiegoś większego kłopotu (także do tego podchodziłem jak do jeża ) większym problemem możne okazać sie nasz kochany kraj dla przykładu mogę podać to iz ostatnio dzięki uprzejmości fallowa i jego pomocy nabyłem denony d 5000.słuchawki z usa doszły dosłownie w parę dni natomiast zawisły w urzędzie celnym w Bytomiu i trwa to już prawie trzy tygodnie.uzyskanie jakichkolwiek informacji graniczy chyba  z cudem gdyż nie sposób sie tam dodzwonić.jedyne co to możemy śledzić przesyłkę -pocztex- w której ostatnie info z 23.06 dotyczy zatrzymania przesyłki w UC.

czy ktoś z was miał podobne cyrki?byl to moj pierwszy zakup w usa i od razu pechowy.

/choć wydaje się to niemożliwe, nie jestem nieomylny/

Tomek

• 42 / 6102
  • Użytkownik
10-07-2008, 16:07
Może RS-1 nie neutralne, mają swój "charakterek", ale co poradzić - wpadłyb mi w ucho, zajebiście mi się spodobało takie granie, no i zgrały się bardzo z moim wzmakiem.
Co do wzmaka to jest zasilany 2 akumukatorami +/-12V, które w trybie niegrania wzmaka są  ładowane   (buforowo). Sprawuje się to b.dobrze już 2 latka. Gra czysto, szybko, lekko, bardzo czytelnie. W porównaniu do OBH-11, którego uzywam czasami do TV, różnica na na kożyść DIY to lekko z dwie klasy - przy współpracy z HD600.
No dobra. Tochę skrytykowaliście mój sprzęt i wybór słuchawek ale co z moim pytaniem.
Tomek

Tomek

• 42 / 6102
  • Użytkownik
10-07-2008, 16:13
ptx

Ja chciałbym ominąć sprawy związane z UC dziękii temu, że znajomy mógłby przywieźć słuchawki jako rzeczy osobiste, także kwestia cła i inne odpadają. "0" ryzyka. Muszę tylko znać adres/nazwę sklepu w W lub S gdzie RS-1 są i w dobrej cenie.
Tomek

Tomek

• 42 / 6102
  • Użytkownik
10-07-2008, 16:19
----o niedobrze - robię "byki"-------
Tomek

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
10-07-2008, 16:22
To wszysko zalezy. Osatnio 2 paczki z Japoni doszly do mnie doslownie w kilka dni. 5 razem z odprawa celna. W UC spedzily slownie - jeden roboczy dzien.

Przy paczce PTXa po prostu jest pech. Deklaracja celna jest wypelniona blednie i musialem wyslac potwierdzenie zakupy, dowody wplaty etc. Blednie wypelniona - to nie znaczy, ze tylko wartosc sie nie zgadza - wtedy sprawa idzie o wiele szybciej a jak sami wiemy, wartosc jest zanizona na 95% paczek.

Jesli chcemy miec pewnosc - zawsze mozna zamowic FedEXem - jaka wartosc wpiszemy - taka przejdzie.
Zamowione sluchawki Shure SE420 - wyslane w poniedzialek - dzisiaj juz byly u mnie o 12 po odprawie celnej.

Jesli ktos nie wierzy - look -> FedEX -> http://www.fedex.com/Tracking?ascend_header=1&clienttype=dotcomreg&cntry_code=pl&language=polish&tracknumbers=724072839475+

Paczka z Japoni -> EI463815422JP

Wiekszosc rzeczy kupuje w ten sposob a kupilem juz duzo. Niestety taka sytuacja zdarzyla sie pierwszy raz - i do przy pechowej paczce PTXa.

Oczywiscie, mozna tam pojechac i zalatwic sprawe od reki - czasem tak robilem by bylo szybciej.
Ale ja mam teraz w pracy Deadline na wazny projekt i nie moge sie wyrwac.

Jesli PTX mozesz wziascc dzien urlopu - z moim upowaznieniem na pismie - zalatwisz to od reki w jeden dzien.

Jestes jesli dobrze pamietam z Opola, Ja z okolic Krakowa tez za blisko do Bytomia nie mam a nie dysponuje obecnie samochodem.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
10-07-2008, 16:24
Przesylke z Japoni mozna zobaczyc na www.pocztex.pl -> sledzenie tak btw. ;)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
10-07-2008, 16:28
Odpowiem więc na pytanie: skontaktuj się z GRADO__Fanem, przez to forum, Allegro, czy jak tam Tobie pasuje. Handluje słuchawkami Grado w cenach lepszych niż oficjalni dystrybutorzy, i sprzedaje je gotowe do słuchania, wygrzane. Możesz też wziąć za kaucją, a potem oddać, jeśli się nie spodobają. Kwestia finansowo-formalna tej operacji to już z GRADO__Fanem. Inna droga, to przemyt z USA przez znajomego w bagażu. Jakbyś miał napisane skąd jesteś, to by wiadomo było do kogo ewentualnie możesz się udać na odsłuch. Przykładowo, do GRADO__Fana mam 10 minut pieszo.

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
13-07-2008, 17:29
Witam kolegów z wątku o słuchawkach

Chciałbym prosić Was o pomoc w zakupie słuchawek - chodzi mi o dobre słuchawki, najlepiej używane, głównie do słuchania muzyki z gniazd słuchawkowych magnetofonów. Producent nieważny, ale chciałbym, aby nakładki nauszne lekko spoczywały na uszach, a nie przyciskały do nich tak, że nie wpuszczją powietrza. Chciałbym też, aby dźwiękowo były to słuchawki podobne do tych technicsów ze zdjęcia. Proszę o poradę najlepiej powklejajcie aukcje :)

Innero

• 6 / 6074
  • Nowy użytkownik
14-07-2008, 01:30
Ależ te technicsy z obrazka to zupełna katastrofa. Kup CAL-e, nawet bez zmieniania kabelka będą nieporównywalnie lepsze.

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
14-07-2008, 14:44
Innero czy możesz podać jakiś konkretny model?

TBolt

• 190 / 6108
  • Aktywny użytkownik
14-07-2008, 15:25
sam przymierzam się do kupna słuchawek,i będą to Creative Aurvana co prawda troche cisną w uszy no ale ja mam odstające.Oprócz oczywistych zalet maja 32 Ohm i 104dB a takie parametry pozwalają słuchac z wiekszości "dziurek".Ze słuchawek "wysokich lotów" niewiele da się znaleźć które by zagrały bez wzm. słuchawkowego.Dobrymi i tanimi słuchawkami które długo miałem były Creative HQ-1700 ale wtedy nich ich nie doceniał bo jeszcze nie było boom jaki zrobił model Aurvana.AKG K 240 też miałem ale nie nadają się do słuchania z dziurek bo ma 55Ohm i jedynie 92 dB efektywności.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
14-07-2008, 16:48
Jak dla mnie (to oczywiscie moja subiektywna opinia) CAL wcale nie graja za dobrze z przenosnych zrodel bez wzmacniacza. Wrecz trzeba do nich dobrac porzadnie tor by pokazaly swoje mozliwosci. Czesto znacznie przekraczajacy wartoscia (krotnosci) same sluchawki.

Sluchawki ktore nie potrzebuja w zasadzie dedykowanego toru lub wzmacniacza a trzymaja b.dobry poziom to np. Sennheiser HD 25-1 lub Audio-Technika ESW9. Oba modele sa bardzo efektywne i latwo napedzalne. HD 25-1 to sluchawki z segmentu "Engineering" a ESW9 to flagowiec portable Audio-Techniki.