Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

mirhon

• 438 / 6356
  • Zaawansowany użytkownik
10-05-2010, 14:40
@chrees

Co u Ciebie robo za źródło?
Jaką masz sieciówkę?

Ja się strasznie zdziwiłem jak czuły jest komplet staxa w kwesti zasilania. Musiałem się trochę przemeblowac z okazji rozmiaru wzmacniacza staxowego :-) i podpiąłem po zwykłej listwie 3 gniazdowej (jakość carrefour) staxa, daca i squeezeboxa. Dżwięk stał się wyraźnie gorszy w stos. do tego co miałem gdy stax był wpięty bezpośrednio do gniazdka. Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale zaczęły mnie męczyć niektóre płyty z powodu wyostrzenia środka. Wszystko minęło jak stax został wpięty z powrotem bezpośrednio do gniazdka.
Czuję, że rozglądnę się za jakąś listwą lub zaszaleję i pomyślę nad kondycjonerem - jedno jest pewno, będę eksperymentował w tym zakresie bo są faktycznie słyszalne efekty.

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
10-05-2010, 14:44
Moc w Tobie silna czuje Gustawie.

O wzmacniaczu i sluchawkach z kompletu pisal juz Darth Chreeser. Ciemnej strony sciezka latwa jest. Pamietaj czego o wykwincie nauczyles sie. Ocalic Cie to moze. Aby do celu dotrzec, nie podaza sciezka prosta Jedi.

PS. Link jest kapitalny :)))))

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
10-05-2010, 14:47
>> aasat, 2010-05-10 12:25:01
>> majkel, 2010-05-10 11:47:58
W sumie to kibicuję tym LCD-2

A czego od nich oczekujesz? Czy akceptowalny jest dla Ciebie dzwięk który ma inną charakterystykę częstotliwościowa od Grado?

HD438 mają inną, HD650 przekablowane też inną, DT880 Pro jeszcze inną i wszystkie mi leżą w odpowiednich okolicznościach. Nie doszukuję się sensu w charakterystyce częstotliwościowej, bo nie tam go widzę.

chrees

• 1662 / 6468
  • Ekspert
10-05-2010, 14:49
Mirhon, u mnie znajdziesz jedynie Extreme High-End :)
Sieciówka --> Staxa dołączana do wzmacniacza;
Źródło --> E-MU1212m;
Gniazdko --> Taka listwa komputerowa, do której podłączone jest wszystko co możliwe łącznie z pompą obiegową przetaczającą ciecz w moim chłodzeniu wodnym (od kompa) ;D
Z pewnością Staxy są czułe na wszelkie placebo, ale trzeba do tego podejść z wyrozumiałością, są "słuchalne" tak czy owak :)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

mirhon

• 438 / 6356
10-05-2010, 14:56
@chrees

To nie było placebo. Ja te płyty znam bardzo dobrze.
Czy kabel od staxa jest jakiś lepszy od tych chińskich do zasilaczy do PC?
Pytam bo nie dostałem kabla od poprzedniego właściciela i nie wiem czy jest sens się dopominać.

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
10-05-2010, 15:11
Nie trzeba elektrostatów, żeby się przekonać, iż wymiana listwy zasilającej, wrzucenie kondycjonera bądź zmiana kabla zasilającego daje słyszalne efekty, i nie powiedziałbym, że wyraźnie mniejsze niż wymiana łączówki sygnałowej.

chrees

• 1662 / 6468
  • Ekspert
10-05-2010, 15:14
mirhon --> Z placebo oczywiście żartowałem, ale takie rzeczy zostawiam sobie na koniec, a teraz i tak muszę "troszkę" odczekać,  i zastanowić się nad jakimś DOBRYM źródłem do zestawiku, który posiadłem. Dodatkowo źródłem dedykowanym pod PCta, więc specyficznym. Do tego czasu takimi pierdołkami jak kablologia wszelkiej maści zajmował się nie będę :)

-------------------------------------------------------------------------------
.

mirhon

• 438 / 6356
10-05-2010, 15:25
>> majkel, 2010-05-10 15:11:17
Nie trzeba elektrostatów, żeby się przekonać, iż wymiana listwy zasilającej, wrzucenie kondycjonera bądź zmiana kabla zasilającego daje słyszalne efekty, i nie powiedziałbym, że wyraźnie mniejsze niż wymiana łączówki sygnałowej.

Być może i nie trzeba. Jednak ja do tej pory tego nie doświadczyłem w tak namacalny tj. słyszalny sposób.

aasat

• 2402 / 6451
  • Ekspert
10-05-2010, 15:46
>> majkel, 2010-05-10 14:47:12
Nie doszukuję się sensu w charakterystyce częstotliwościowej, bo nie tam go widzę.

Czyli nie wiesz jeszcze czego oczekujesz od tych "idealnych" słuchawek? DT880 i PS1000 to chyba skrajnie różne słuchawki

A jak oceniasz dźwięk elektrostatów? nie przygnębia Cie ich góra?

PS: sorki Majkel za publiczne przesłuchanie, ale ciekawy jestem jak można równocześnie być fanem Grado i teoretycznie nowych ortho np LCD2 za które trzymasz kciuki

szwagiero

• 2240 / 6470
  • Ekspert
10-05-2010, 16:08
>> aasat, 2010-05-10 15:46:02

>PS: sorki Majkel za publiczne przesłuchanie, ale ciekawy jestem jak można równocześnie być fanem Grado i >teoretycznie nowych ortho np LCD2 za które trzymasz kciuki

aasat pozwól, że zacytuję Majkela (miejmy nadzieję, że się za to nie obrazi) i jego wypowiedź sprzed 3 godzin na tym forum tylko w innym wątku:

"Autentycznie przeźroczysty wzmacniacz to taki, który z porządnym (niekoniecznie drogim) źródłem porusza wszystkie zmysły samym dźwiękiem. Kiedy słuchasz koncertu organowego nagranego w starej katedrze, to masz wrażenie, że czujesz zapach starego drewna i chłód kościoła, i widzisz kolor i kształt ław i klęczników, słuchowo daje się odczuć rozmiar i kształt naw kościoła, itp. Na nieco mniej przeźroczystym wzmacniaczu słychać zasadniczo te same dźwięki, ale nie towarzyszy im wrażenie i atmosfera nagrania. Idąc dalej w dół z jakością, zmniejsza się złożoność dźwięków, stają się ograniczone przestrzennie, potem powykręcane jakby częściowo na lewą stronę, a dalej w dół to szkoda pisać, bo wiadomo."

fallow skwitował to tak:

"Powiedzcie mi w koncu co palicie, tez bym sprobowal :)))"

aasat jeśli nie palisz tego samego, to myślę, że dalsza dyskusja jest bezcelowa ;))) Choćbyśmy nie wiem jak się starali, nie jesteśmy w stanie wszyscy - każdy z każdym się dogadać - powodów jest wiele i nie miejsce tutaj na filozoficzno-psychologiczne dywagacje :)

Pozdrawiam,

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
10-05-2010, 16:11
@aasat, nie da się wszystkiego sprowadzić do equalizacji. HD650 mają zupełnie inną niż PS1000, inną niż Omega II, inną niż K1000 i inną niż DT880. Ja muszę mieć wrażenie realizmu, dźwięk musi być przekonywujący. Tak jak rzeczywistość może być jasna jak słońce albo ciemna jak noc podczas nowiu, a ilość i kolor światła nie zmieni prawdy w bajkę, ani vice versa. Oczywiście moim zdaniem.

Oczekuję od LCD-2 dobrego grania, skoro udało się osiągnąć wysoką efektywność w technologii planarnej, a do tego ich niewysoka impedancja przypasuje mi do wzmacniacza. Oczekuję też czegoś, co mi się podobało w głośnikach planarnych. Nie umiem tego nazwać, ale podobała mi się forma przekazu.

Sim1

• 1829 / 6432
  • Ekspert
10-05-2010, 16:26
Ej, coś się koledzy uwzięli ;).
Majkel trzymam kciuki za LCD2, życzę by się spodobały... a uważam, że dobre słuchawki zawsze się same bronią i też nie jest nigdy tak że 100% użytkowników się nimi zachwyci.
Kupuj więc i zdawaj relacje jak to gra bo jak na razie to bardzo dużo zachwytów i dla równowagi lekko "kwaśne" spojrzenie będzie wbrew pozorom cenne.

szwagiero

• 2240 / 6470
  • Ekspert
10-05-2010, 16:47
>> Sim1, 2010-05-10 16:26:51

My tu wszyscy liczymy na Ciebie :))

lancaster

• Gość
15-05-2010, 08:17
Króciutko o porównaniu zestawów Stax4040+dedykowany wzmacniacz i Sennheisser HD650+Holdegron.

Może zacznę od tego w czym zestaw HD650+Holdegron bywał o włos lepszy(na niektórych plytach) lekko większa dynamika. Cała reszta pozytywnych wrażeń po stronie prezentacji Staxa. W zasadzie wszystko, zwłaszcza to co polubiłem w słuchawkach elektrostatycznych czyli różnorodna faktura dźwięku. Dźwięk z zestawu HD650 był lekko pozaokrąglany w stosunku do Stax. Bas w w HD650 większy, ale w Staxcie całosciowo lepszy - zwarty zszyty i wielobarwny. Tonalnie słuchawki są do siebie nawet zbliżone. Pomijając lepsze rozciągnięcie w dół HD650, niemniej w każdym podzakresie na Staxach zwyczajnie słychać więcej z bogatszą fakturą i w bardziej urozmaicony sposób.
Jedno czego w Stax zaczyna mi brakowac to przyłojenia. Nie odczuwa sie tego w  trakcie słuchania bo dźwięk jest bardzo interesujacy, klarowny, jęst i po prostu ładny....ale jeśli na moment wyrwać sie z czaru rzuconego przez ten zestaw i zapytać samego siebie głosem Dżina "czego Ci jeszcze trzeba mój Panie" odpowiadam: dynamiki i kopa.
Nie mniej jednak uwazam Staxa 4040 za najbardziej naturalnie brzmiace słuchawki jakich do tej pory słuchałem.
Zestaw HD650+Holdegron oferuje przyjemny, lekko pluszowy przekaz, wydobywa ze mnie chęci do słuchania więc jest OK. Można powiedzieć bezpieczny sposób prezentacji(jak dla mnie). Nigdy nie przekracza granicy za którą trzeba się rozgladac za "dobrymi realizacjami", bo większości muzyki nie da sie słuchac. Każda płyta daje radę, moze w niektórych miejscach "bez kropki nad i" którą na tle HD650 stawia Stax 4040, ale też cena zestawu 2 vs zdaje sie obecnie 8Kzł pewne sprawy usprawiedliwia. Dobrze, ze w tym przypadku akurat różnice w cenie slychać. Chwalmy Pana.

ptx

• 651 / 6470
  • Ekspert
15-05-2010, 08:46
jako swego czasu posiadacz holdegrona+hd 600 twierdzę za gra na poziomie dziurki cd sony 20ES (wiec albo dziurka 20es jest tak dobra ,albo holdegron tak slaby :)  )przejście w tym samym zestawieniu z holdegrona na cayina ha 1a wywolal "opad szczeny" , no ale zakres cenowy nieproporcjonalny.