Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

intuos

• 1003 / 6468
  • Ekspert
21-04-2010, 14:05
prostowniki polprzewodnikowe maja wieksza moc, i na tym ich zalety dla ukladow lampowych sie koncza.
Jest to rozwiazanie tansze, latwiejsze w zabudowaniu.
wszelkie "czyste" i orthodoksyjne lampy sa lampami od A po Z.
Osobiscie sprawdzilem to empirycznie. Dlatego tez uwazam ze jak lampa to lampa w pelnym zakresie, a jak tranzystor to tranzystor.

intuos

• 1003 / 6468
  • Ekspert
21-04-2010, 14:12
>> Piotr Ryka, 2010-04-21 13:59:47

Co do prostowników, to Mr Waszczyszyn twierdzi, że początkowo testował w swoim Grand Silver Mono lampy prostownicze Mullard GZ-34, ale stwierdził, że prostowniki tranzystorowe są dużo lepsze. Sam jeszcze tranzystorowych zamienników nie próbowałem.

o ile pamiec mnie nie myli to pan Lukasz F. rowniez byl zwolennikiem mostkow greca, jednak od jakiegos czasu zaczal robic lampowe. A Pan Waszczyszyn, to jest moze i mentorem ale nie dla osob obeznanych z tematem lampowym, sam z siebie to on chyba nic nie potrafi poza tym co sie dowiedzial od bylego konstruktora elektronika.
Rozmowa z wieloma "masterami" lampowymi z forum zazwyczaj sie konczy tak ze wracaja do tranzystora, bo jednak lepiej im to gra od swoich prob DIY lampa. Bez urazy, ale z takim poziomem to droga do nikad. Z tranowej drogi to chyba tylko Michal cos tam probuje po swojemu reszta uprawia schematologie made by google.

lancaster

• Gość
21-04-2010, 14:14
Pawel, CAL maja 4 lupy przy Grado ??? :))))
hehehe, zaraz padnie stwierdzenie ze jasno z zacięciem do ostro grające słuchawki są naturalne bo muza na żywo tak brzmi...no sorry...nie brzmi jako całość. Brzmi swobodnie ale czasami masywnie zarazem....wokale też nie sybilują....Mówiąc szczerze brzmienie takich np. ProAc studio100 mimo podobnej ceny jak PS1000 jest dla mnei o wiele bardziej realistyczne....i zaryzykuje ze różnica między udanymi AKG za 500zł a PS1000 jest sporo mniejsza niż między glośnikami za 500zł a rzeczonymi ProAc.
Mam wrażenie że gdyby Joseph wycenił PS-y na 20Kzł to nic by sie nie zmieniło i fani Grado nadal by uwazali jak zahipnotyzowani ze "jest postęp"...a tymczasem nawet miedzy GS a PS jest uwazam pod niektórymi względami regres.
Zaraz pewnie będzie znów o CAL! :) Więc uprzedzę, ze CAL! mają kiepski bas. Jest go za dużo, przez tak.a prezentację środek wydaje się mniej czytelny...ale z kolei wokal solo w porównaniu bezpośrednim z PS1000 na tych drugich nie zawsze pdoobał mi się bardziej. Przestrzeń...kiedys czytałem że CAL! mają ją sztucznie powiększoną...no to jak odniesć do tego sztucznie powiększona przestrzeń GS1000 ? Sztucznie udało się ja jeszcze pwoiększyć ? Ale skąd....tym razem przestrzeń jest na miejscu...można pofruwać dzięki niej :))))
I znów dla niektórych osób GS grają jak mp3, znajomy sprzdał RS2 bo nie dawały mu tyle funu co CAL!...
Sorry ale widzac z jakim namaszczeniem podchodzi sie do coraz to DROŻSZYCH konstrukcji zaczynam byc coraz bardziej zdziwiony. zakłądam słuchawki niezłe technicznie z b.fajnym basem, mające dla niektórych powaznego babola w postaci sybilacji i ogólnej syntetycznosci dźwięku a z recki wynika że po prostu miodzio. Pod kazdym względem.  A banalna prawda jest taka że dla jednych sa fajne, dla innych takie sobie, jeszcze innym pojawiaja się koła w oczach przed zasłabnięciem kiedy słysza ile ktoś sobie życzy za dla nich taki sobie dźwięk. A jeszcze dla innych są zwyczajnie słabe/drażniące.

intuos

• 1003 / 6468
  • Ekspert
21-04-2010, 14:17
Osobom nie znajacym sie na elektronice radze wyciagac opinie na podstawie odsluchow(własnych) a nie gadania pseudokonstruktora, ktory slowem im udowadnia jak to parametry technicze wplywaja na dzwiek, ile to przypadkow gdzie wzmacniacz z dynamiką na poziomie 85db daje w kosc temu co hipersonicznie teleportuje sie w granice 140db...

wszelkie grono kolegow ktorych obrazilem powyzszymi wpisami przepraszam, staram sie nie propagowac forumowego balwochwalstwa

lancaster

• Gość
21-04-2010, 14:22
Intuos, co by nie mówić wzmacniacza p. Jaromira grają OK. Przynajmniej w systemach(warunki wystawy) w których ich słuchałem. Mam na myśli 300B, bo ostatnia konstrukcja na diabełkach mnie osobiście nie przekonała.

-Pawel-

• 4847 / 6073
  • Ekspert
21-04-2010, 14:25
Dobra Lan, pisałeś cały czas o PS1000, a ja ich nawet na głowie nie miałem ;)) Co do GS1000 to już nie pamiętam za bardzo ale miały na bank jedno mocniejsze podbicie na górze, a CAL! mają  tam dosłownie zęby!. Nawet ciężko je parametrycznym EQ wyrównać w przeciwieństwie do Grado. Zaś jeśli chodzi o SR325i to razem z lost-trackiem porównywaliśmy je z CAL! łeb w łeb na Fury i Grand Twinie i mimo iż na Fury Grado dostały lekkiej hopki to CAL! przy nich były jak żylety niestety :))

lancaster

• Gość
21-04-2010, 14:26
Pawel, PS1000 przy SR325 grają naprawdę pełnym dźwiękiem. 325i mają więcej mięcha od CAL! ???

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
21-04-2010, 14:27
@ Paweł

Jaki masz kabel w CAL! ?_____________________________________

Nowe oferty słuchawkowe: http://forum.mp3store.pl/topic/63214-sluchawki-wysokich-lotow-wyprzedaz/
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

-Pawel-

• 4847 / 6073
  • Ekspert
21-04-2010, 14:28
Zależy co nazywasz mięchem. W moim odczuciu wypełnienie jest akurat na równym poziomie w tych słuchawkach. Pisałem natomiast o czystej charce w obydwu przypadkach.

-Pawel-

• 4847 / 6073
  • Ekspert
21-04-2010, 14:29
>> Rolandsinger, 2010-04-21 14:27:18
@ Paweł

Jaki masz kabel w CAL! ?

W jednych stockowy, w drugich Conducfila plus wtyk Neutrik\'a. Oczywiście obydwie pary nie są moje ale miałem do nich można powiedzieć nieograniczony dostęp swego czasu :)

jjurek

• 2075 / 6399
  • Ekspert
21-04-2010, 14:32
>> Piotr Ryka

"Co do prostowników...tranzystorowych zamienników nie próbowałem..."

Zamiennik można zrobić bardzo prosto (cokół lampy i 2 diody).
Czyli coś takiego:
http://www.tubesandmore.com/scripts/foxweb.dll/moreinfo@d:/dfs/elevclients/cemirror/ELEVATOR.FXP?item=T-SSR01

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
21-04-2010, 14:34
Stockowy???????

Przecież ten fabryczny sznurek, który koło miedzi nie leżał zabija ich brzmienie!

Ja mam kabel od HD650, mój egz. ,ma przebieg ok. 2000h i na lampie jest znakomity, a basu....jest za mało! SRH 840 mają go znacznie więcej, Sony 7509HD również. U mnie te słuchafony grają głównie środkiem i elegancką, gładką, ale bardzo szczegółowa górą.  

Nowe oferty słuchawkowe: http://forum.mp3store.pl/topic/63214-sluchawki-wysokich-lotow-wyprzedaz/
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

-Pawel-

• 4847 / 6073
  • Ekspert
21-04-2010, 14:36
>> -Pawel-, 2010-04-21 14:29:39

W jednych stockowy, W DRUGICH CONDUCFILA plus wtyk Neutrik\'a. Oczywiście obydwie pary nie są moje ale miałem do nich można powiedzieć nieograniczony dostęp swego czasu :)

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
21-04-2010, 14:39
Aha, na Conducfilu bas jest boomy, to nie wątpię, sam słyszałem.

Do każdych słuchawek można wstawić kabel, który zachamia dźwięk i winić słuchawki.

Moim zdaniem CAL! świetnie grają z lampki o wyważonym basie i analogowym środku. Wtykane do byle czego, grają...byle jak. Z E-mu bez względu na wzmacniacz kupa jest, faktycznie.

Podepnij je kiedyś do: DP700, Ayona, Lectora, może zmienisz zdanie.