Audiohobby.pl

Kasety magnetofonowe -temat ogólny-

MaciejLK

• 508 / 6045
  • Ekspert
27-11-2008, 08:28
Mam Manatexa z taką samą wkładką, ale sama kaseta jest zupełnie inna. Manatex to marka handlowa. Być może kaseta ze zdjęcia pochodzi od zupełnie innego producenta niż moja, i może być zupełnie inna. Moja jest bardzo przeciętnej jakości - nie jest jakaś szczególnie podła, ale też nic ponadto.

headfun

• 75 / 6050
  • Użytkownik
28-11-2008, 22:05
Gotyk1

Znam tylko odpowiedz na pierwsze pytanie. Kaseta ta wyglada jak kasety uzywane przez naszych "legalnych piratow" :) ktorzy dzialali do poczatku lat 90-tych. Tasma najpewniej zelazowa, sredniej jakosci. Nie jestem pewien czy podobnych obudow nie wykorzystywal np Takt! Pewnie jakbym przejrzal swoje stare zbiory kaset, to bym sie upewnil :D

Btw, podziwiam Was, piszacych na tym watku, ze w dobie dobrych kart dzwiekowych w przystepnych cenach chce Wam sie bawic w kopiowanie muzyki na kasety. Chociaz, jak teraz sie zastanowie, to dochodze do wniosku, ze latwosc z jaka przeskakuje sie z jednego utworu na drugi sluchajac z komputera sprawia, ze kanibalizuje sie sluchany material :(
Sam jeszcze 12 lat temu kupilem decka sony z dolby s:) To dopiero bylo spelnienie marzen! Mial tez pilota! A teraz pokrywa go coraz grubsza warstwa kurzu :(

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
29-11-2008, 12:47
Gdzieś , kiedyś , ktoś .

Był taki link do stronki z kasetami ( prawie wszystkie marki i typy ) - nie potrafię go namierzyć .
Możecie pomóc ?

Pozdrawiam , Dudeck.

przemo_sunny

• 521 / 6092
  • Ekspert

Gabriel

• 1229 / 5902
  • Ekspert
29-11-2008, 12:55
>>Dudeckmoże ten się choć troche przyda:http://www.sviesa.org/muzika/kasetes/choć w tym sa tylko zdjęcia.Gab ^..^   ^..^   ^..^

Gabriel

• 1229 / 5902
  • Ekspert
29-11-2008, 12:56
Heh, odbicie lustrzane w tym samym czasie :)
 ^..^   ^..^   ^..^

przemo_sunny

• 521 / 6092
  • Ekspert
29-11-2008, 12:57
>> Gabriel

To samo, ale bardziej przejrzyste :)

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
29-11-2008, 13:18
Panowie , to jest to , wielkie dzięki :)
Dudeck

AWS 303

• 854 / 6103
  • Ekspert
07-12-2008, 16:12
Witam.
Ja bym proponował zrobić takie porównanie, czyli jakie kasety kupować, a od jakich trzymać się z daleka.
Mi by się to przydało, bo zamierzam znacząco powiększyć moje skromniutkie zasoby kasetek... :)

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
07-12-2008, 22:07

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
07-12-2008, 22:32
AWS takie porównanie jest bezcelowe. Na jednym decky cześc kaset gra lepiej, a częśc gorzej.
Na innym decku może być odwrotnie.
Np. są spore różnice w chromach japońskich i np. niemieckich. Tam gdzie japońce świetnie się spisują - tam niemieckie mogą wypaść kiepsko, a na innym decku i te i tamte mogą wypaść jednakowo dobrze.

Radmar

• 1140 / 6108
  • Ekspert
08-12-2008, 09:40
Gardenus było coś takiego chyba za 199,00 zł i był to Pioneer niestety nie pamiętam już modelu. No i też nie znalazł nabywcy. W opisie aukcji sprzedający zarzekał się, że jak nikt nie kupi to ją rozpakuje i nagra i drugiej szansy juz nie da. I chyba wszyscy chcieli zobaczyć jak tą kasetę nagrywa, bo nie było chętnych. Po czym za parę dni ta kaseta się pojawiała o 10 zł taniej z tym samym tekstem i tak chyba coś okołu 10 razy ta aukcja była wystawiana. :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

AWS 303

• 854 / 6103
  • Ekspert
10-12-2008, 20:10

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
12-12-2008, 17:43
 Będąc ostatnio na urlopie miałem możliwość dokładnego przetestowania aktualnie dostępnych w handlu kaset magnetofonowych. Zaznaczam nie z rynku wtórnego.
Testy przeprowadziłem na wszystkich moich magnetofonach i na kilku z danego rodzaju taśm.
TDK-Fe 60  dość mocno krytykowana okazuje się niezła. Dobrze i równo kalibruje . Jak na taką tanią kasetę i produkt  " dyżurny" w MM czy TESCO to jestem mile zaskoczony jakością zapisu . Generalnie bardzo dobrze spełnia się w starszych magnetofonach ale też jest niezła w nowszych. Trochę podbija wysokie częstotliwości. Mechanicznie wytrzymała na dłuższa eksploatację. Minusem jej jest nieciekawa trochę tandetna etykieta.
TDK SA 90 pisałem o niej niedawno dość sceptycznie . Niestety potwierdzam, negatywną o niej opinię. Zdecydowanie gorsza ze względu na nierówną kalibrację dla poszczególnych kanałów. Trzeba zawsze " dokładać" do lewego kanału .
Taśma jak inni też zauważyli ma odkształcenia wzdłużne . Bardzo straciła na jakości w porównaniu ze swoją starszą siostrą TDK SA 90 ze tzw. złotej serii ( bo ta jest idealna).
SONY UX-S  90  nie jest zła, dobrze i równo kalibruje ale niestety daleko do jakości z wcześniejszych produkcji.
EMTEC CS II 90 i 60 są rewelacyjne równo kalibrują dźwięk nie zawiera " dodatków" jest w pełni taki jak podawany sygnał. Wielokrotnie kasowane nie obniżają w znacząco jakości zapisu . Mechanicznie niezłe.
Nie zauważyłem zmiany jakości w porównaniu z wcześniejszymi produkowanymi jeszcze z BASF-a.

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
12-12-2008, 17:54
No proszę , udało mi się upolować  11 sztuk kaset TDK SA-XG . Którą by nie nagrać , a jako "maniak" wysterowuję wszystko "co do ćwierć sekundy" i pomimo takiego samego wysterowania w obu kanałach przy odtwarzaniu jest różnica - lewy słabszy o ok. 2dB.
Myślałem , że to wina decka - dlaczego tak się dzieje od strony kasety ?