Ja mialem do czynienia z ES7, ESW9, ESW10JPN oraz W1000,W5000,W10VTG w takim sensie, ze albo bylem wlascicielem albo moglem testowac w kilku systemach. Kilka innych tez sie przewinelo ale za malo by wyciagac wieksze wnioski.
Ta firma raczej "specjalizuje" sie w sluchawkach zamknietych i charakterystyczne sa dla niej pewne cechy wspolne dla zamknietych W:
- akustyka, ktora albo sie lubi - albo po prostu nie lubi. (mam na mysli szczegolnie serie W). Dla niektorych jest ona bardzo naturalna, dla innych sztuczna, ale o gustach sie podobno nie dyskutuje :)
- W1000 i W5000 mama troche podbita gorna srednice - podobnie jak Grado ponizej GS1000. Lubi sie - albo sie po prostu nie lubi :)
- W1000 i W5000 maja bardzo dobrze odwzorowany bas, przy odpowiednim napedzie jest swietnie teksturowany i bardzo dobrze rozciagniety w ilosci jaka uznalbym za konieczna, dla mnie ilosc "akuratna". Niestety W1000 i W5000 nie jest latwo dogodzic, stad czesto opinie o braku basu w W5000 - IMHO nieporozumienie - jeden z lepszych basow jakie slyszalem.
- spora przestrzen i dobra holografia jak na sluchawki zamkniete, ale np. D5000 moim zdaniem przestrzen maja jednak wieksza niz W5000.
Za 1.000 PLN mozna wyrwac uzywane W1000 z headfi - bardzo ciekawe sluchawki i powaznie sie zastanawialem nad nimi jako uzupelnienie dla GS1000 - przyjemniej sie na nich slucha jazzowych nagran w malych zadymionych klubikach jak na moj gust.
Dla mnie uciazliwe byly pady - moja skora zle na nie reagowala - co nie wystepowalo w przypadku Denonow np. lub Ultrasone.
Wiem, ze ludzie maja czesto problemy z uzyskaniem odpowiedniej izolacji przy W1000 i W5000 co efektuje zbyt mala iloscia basu.
W jednym zdaniu - wedlug mnie sluchawki efektowne, moga sie podobac, ale ryzykowne jak na zakup bez wczesniejszego odsluchu.
AudioTechniki moza posluchac w Wawie - Zlote Tarasy.
Aha, W10VTG znacznie bardziej wygodne za sprawa padow niz W1000 i W5000. Gorsze technicznie, cieplejsze i bardziej ogolnikowo mowiac "muzykalne".
Sorry, ze pisze chaotycznie, ale jakos juz tak zwyklem po prostu przelewac to co mysle, w real timie :)
Nie mialem kontaktu z ciekawa seria Art Monitor np.