Audiohobby.pl

Ostatnio obejrzane.

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
14-04-2013, 12:46
Chodzi mi o to że władze tzw.polskie mają zdaje się dziwny przymus hołdowania cudzym,a nie polskim interesom.Czego dobitnym i żenującym przykładem jest fakt odsłonięcia kolejnego pomnika żydowskiego w moim mieście akurat w dniu 3 rocznicy najwiekszej tragedii polaków,przy jednoczesnym braku najmniejszego upamiętnienia trwałego tejże.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
14-04-2013, 12:48
Magus,

czytaj ze zrozumieniem, a nie będziesz wtedy miał żadnych wątpliwości.

Serdecznie pozdrawiam!

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
14-04-2013, 12:50
">> almagra, 2013-04-14 12:46:22
Chodzi mi o to że władze tzw.polskie mają zdaje się dziwny przymus hołdowania cudzym,a nie polskim interesom.Czego dobitnym i żenującym przykładem jest fakt odsłonięcia kolejnego pomnika żydowskiego w moim mieście akurat w dniu 3 rocznicy najwiekszej tragedii polaków,przy jednoczesnym braku najmniejszego upamiętnienia trwałego tejże."

No właśnie!

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
14-04-2013, 12:52
A pretensje to mam do burmistrza za lizusostwo,a do gości za brak taktu i bezczelność za wchodzenie z butami w cudze święta.Tylko nie mów,że nieświadomie.Czują się już jak na własnym folwarku.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
14-04-2013, 13:01
>> Baele, 2013-04-14 12:48:29
>Magus,

>czytaj ze zrozumieniem, a nie będziesz wtedy miał żadnych wątpliwości.

ależ ja NIE MAM najmniejszych WĄTPLIWOŚCI - jestem tylko CIEKAW DLACZEGO:

do martyrologii Holocaustu nie wyraziłeś żadnych zastrzeżeń, w przeciwieństwiE do martyrologii smoleńskiej
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
14-04-2013, 13:12
Niedawno ogladalem film dokumentalny. Podczas wojny zgineło 40% narodu żydowskiego - wielka tragedia bez 2 zdań.
Podczas wojny zgineło tez 90(dziewiecdziesiat) % Cyganów, o czym niewiele osob pewnie wie (w tym ja przed emiisja filmu).
Cyganie sa zdecydowanie taktowniejsi od Żydów i nie drą sie przy każdej okazji jakimi to oni nie byli cierpiętnikami 70 lat temu pomimo ze ich tragedia była nieporównywalnie większa i sytuacja była bliska całkowitej eksterminacji narodu.. Pomijając że żaden Cygan nie sprzedawał Hitlerowi ropy do czołgów, ani nie kolaborował jak niektórzy Żydzi z Nazistami. Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.

Ja bym sobie życzyl żeby Żydzi sie od kraju w  którym mieszkam raz a dobrze odstosunkowali i zajęli wreszcie gruntownie własnymi sprawami. Żaden Polak z tego co mi wiadomo nie zasiada w parlamencie Izraela, za to Żydów lub pochodzenia żydowskiego w polskim nie brakuje dla odmiany. I ten ostatni drobiazg wypadałoby na dzien dobry naprawic. Rola i interesem wyborcy jest głosowanie na przestawiciela kraju w którym mieszka.
Wtedy nie bedzie "glupich" decyzji jednego z drugim burmistrza.
Polska sie nie wpieprza w sprawy Izraela i ja sobie niz życze ostentacyjnej obecności Żydów  w Polsce. Owszem przysluguja im prawa jak KAŻDEJ INNEJ mniejszosci narodowosciowej czy obywatelowi(jesli ma obywatelstwo, a nasz MSZ rozdaje je Żydom ostatnio bardzo chętnie - np. dostał je były szef Mosadu, który dla Polski literalnie gówno zrobił....ilu Polaków na tej zasadzie dostało obywatelstwo Izraela ?) i to tyle w temacie.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
14-04-2013, 13:15
">> magus, 2013-04-14 13:01:35

ależ ja NIE MAM najmniejszych WĄTPLIWOŚCI - jestem tylko CIEKAW DLACZEGO:

do martyrologii Holocaustu nie wyraziłeś żadnych zastrzeżeń, w przeciwieństwiE do martyrologii smoleńskiej"

Magus,

czy Holocaust, w ogromie swojej tragedii, jest dla Ciebie równoważna z katastrofą lotniczą? Żeby była sprawa jasna, znałem osobiście jedną z osób, która zginęła 10 kwietnia.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
14-04-2013, 13:18
ja niczego nie równoważę, Beale, skąd ten pomysł?

jeszcze raz
Holocaust wydarzył się 70 lat temu i nie przeszkadza ci, że ktoś czuje potrzebę "martyrologii"
Smoleńsk wydarzył się 3 lata temu i już ci czyjaś "martyrologia" przeszkadza
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
14-04-2013, 13:23
p.s.

ale jak nie potrafisz/chcesz odpowiedzieć, to nie ma problemu, Beale

ty nie chcesz odpowiadać, dlaczego ci przeszkadza smoleńska martyrologia, a ktoś inny chce ją "uprawiać"

w końcu żyjemy w wolnym kraju...
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
14-04-2013, 13:31
a tak jeszcze a propos prześladowanych przez Polaków Żydów:

"Przypomniałem sobie sytuację, w której przed kilku miesiącami pojechałem na zaproszenie Polonii do Kanady i zamieszkałem u rodziny Wioletty Kardynał, polskiej dziennikarki, która zrealizowała niezwykły film pt. "Upside down" ("Do góry nogami"). Z obrazu Wioletty Kardynał, która dla potrzeb filmu objechała pół świata, można się dowiedzieć, że w prawie wszystkich szkołach kanadyjskich i amerykańskich, a po części także w szkołach w wielu innych krajach na całym świecie, to Polacy są nieomal głównymi winnymi tragedii Żydów w okresie II wojny światowej, Niemcy zaś są abstrakcją ukrytą pod określeniem "naziści" - abstrakcją, bo przecież nikt nie słyszał o państwie „Nazizja" i tak naprawdę dziś także wielu młodych Niemców już nie wie (nie chce wiedzieć?), kim byli i skąd się w ogóle wzięli owi straszni "naziści". Wiedzą tylko tyle - że nie z Niemiec."

http://wpolityce.pl/artykuly/51389-tak-naprawde-dzis-wielu-mlodych-niemcow-juz-nie-wie-nie-chce-wiedziec-kim-byli-i-skad-sie-w-ogole-wzieli-owi-straszni-nazisci

i film "Upside Down"

&feature=player_embedded
Odszedł 13.10.2016r.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
14-04-2013, 13:38
">> magus, 2013-04-14 13:23:52
p.s.

ale jak nie potrafisz/chcesz odpowiedzieć, to nie ma problemu, Beale

ty nie chcesz odpowiadać, dlaczego ci przeszkadza smoleńska martyrologia, a ktoś inny chce ją "uprawiać"

w końcu żyjemy w wolnym kraju..."

Magus,
Przedstawiłem swoją opinię, jeśli do Ciebie nie dociera, bo masz inne zdanie, to mówi się trudno.
Natomiast bardzo dobrze się zastanów co napisałeś w Twoim poście.
Możesz mi wierzyć lub nie, ale z dalszej perspektywy to wygląda ZUPEŁNIE inaczej - przerażająco.
Polska staje się coraz bardziej nietolerancyjnym i nieprzyjaznym krajem.

lancaster

• Gość
14-04-2013, 13:47
Osłabiaja mnie takie klimaty magus. Amerykanie, Francuzi, Zydzi...nawet Niemcy w swoich produkcjach sa szlachetni, prawi, stawiajacy opor niesprawiedliwosci, rozwiazujacy (za Polaków :-)) zagadke Enigmy jak Bon Jovi, albo ratujacy planete na tle amerykanskiej flagi jak Bruce Willis....a tymczasem Polacy powinni sie "zmierzyc z prawdą" czyli za wlasna kase produkowac paszkwile na wlasny temat w których są w najlepszym przypadku nawróconymi szmalcownikami, a w nieco cieższych mordercami Żydów.
Serio. Za komuny krecono filmy w klimacie tych które sie kreci na całym świecie, teraz jakies szajse pasikowsko-hollandowe. Czy w jakims filmie Żydzi sa uczciwie przestawiani jako świnie kolaborujace z Nazistami i sprzedajace swoich rodaków ? Nie ? A dlaczego ? Czy to nie było prawda z która Żydzi powinni sie zmierzyc ? Albo wyliczyc za ile kasy Rockefeler (nie Cygan dla ułatwienia) sprzedał ropy Hitlerowi i ile km dzieki temu zrobiły nazistowskie czołgi podczas poszerzania niemieckiej przestrzeni życiowej ? W jakims filmie pokazano ze Hitler został mwybrany w demokratycznych wyborach i ze czesc Niemców niemal modliła sie do niego ? ...i na tym tle jakis prymityw w stylu Holland czy Pasikowski kreci swoje brednie (za kase nie własna rzecz jasna tylko tych którzy "maja sie zmierzyc z historia") ... sorry, ale zachwyty czyms takim moga wystepowac tylko i wyłacznie u osób które maja pewne sprawy nie przemyślane, zeby nie powiedziec nie ruszone.

Kumus to daje do myślenia ? Nie sądze zeby komukolwiek poza osobami, ktoym juz dało.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
14-04-2013, 13:48
Beale,

jakbyś przestał mówić szaradami, to może byśmy gdzieś doszli

CO wygląda przerażająco?

to że ludzie pamiętają, że 3 lata temu zginął prezydent kraju, w którym żyją, a także 95 innych osób?
czy może to, że na świecie uważa się za fakt, że Polacy wymordowali Żydów w czasie II w. św.?
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
14-04-2013, 13:52
serio, Beale

nie bój się, że mnie urazisz, czy coś w tym rodzaju
powiedz, CO W MOIM POŚCIE WYGLĄDA PRZERAŻAJĄCO

a najlepiej, jakbyś jeszcze powiedział DLACZEGO

jeśli uważasz, że powiedziałem coś złego, i że warto byłoby to zmienić, to muszę wiedzieć co to jest
(najgorsze w relacjach między ludźmi są niedopowiedzenia i sugestie)
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
14-04-2013, 13:52
Baele, Polska jest uwazam bardzo przyjaznym krajem dla wszystkich. Przypomne tylko ze  wczasach kiedy cała cywilizowana Europa wyrzucala "problematycznych" Żydow, Rzeczpospolita ich przygarnęła. Nie rozumiem tylko dlaczego ktokolwiek w zamian za okazana pomoc miałby sobie pozwalac na włazenie na głowe ?

Żydzi mówią : Polacy to antysemici i co ?
Było juz x razy prostowane, mówione ze to pomyłka itp. wiec teraz kiedy tak mówia ja mowie : spierdalajcie.
Znasz kawał o wujku staszku, mistrzu cietej riposty zapewne ?:-)
To nic osobistego, to przyjeta przez nich forma komunikacji. Można sie oczywiscie w ogóle nie odzywac, wtedy bedzie to pewnie "milczenie winnych" lub "nienawistne milczenie" :-)))...wiec niech spierdalają.