> Krs47, 2010-02-25 18:21:47
>Aspekty, o których piszesz są dla mnie znane, nie bierzesz jednak pod uwagę, że CA22RLY dla wychylenia rzędu >3mm w jedną stronę wytworzy SPL porównywalny z 18-tką pracującą w okolicach Xmax. Po to "inwestuję" w >powierchnię drgającą żeby przy normalnym, a nawet całkiem głośnym odsłuchu w średnim pomieszczeniu >utrzymać niewielkie wychylenia, a co za tym idzie ograniczyć zniekształcenia intermodulacyjne i dopplerowskie na >środku pasma.
Przecież pisaliśmy o porównaniu 3way vs 2way a nie 6,5cala vs 8cala woofer.
>2way wymaga również mniejszej odleglości dla prawidłowego sumowania przetworników niż 3way, a jedną z >większych wad, czyli rezonanse dużej obudowy woofera w 2way można znacząco ograniczyć kratownicą.
Z tym sumowaniem też nie ma co przesadzać przy niskich obu podziałach i ustawieniu głośników blisko siebie.
Jeżeli zastosuje się woofer do 3way, który wymaga podobnego litrażu to ten problem jest taki sam w obu przypadkach. Kratownica taka sama i jest tak samo skuteczna w obu przypadkach.
>Nie chcę się spierać, ale odrobinę nie podoba mi się jednoznaczne skreślanie jednego rozwiąznia względem >drugiego, mimo pewnych zalet tego pierwszego. Wiem bardzo dobrze, że ogolnie 3way to większe możliwości i >potencjał, ale akurat te przetworniki dają spore pole manewru dla niekonwencjonalnego zastosowania 8 >calowego woofera.
Pełna zgoda. CA22RNY jest stworzony do takiej zabawy. Niczego też nie przekreślam, sam dawno temu założyłem na tym forum temat o oversized 2way.
>Na koniec poproszę o definicję "szybkości" :)
Definicji nie podam - słabo wychodzi mi "przelewanie na papier" tego co słyszę:)