Audiohobby.pl

drivery Seas'a

EMiL

• 531 / 6093
  • Ekspert
24-02-2010, 20:47
Brawo Krs47!
Rośniesz nam na polskiego Zaphaudio. Trzymam za Ciebie kciuki:)

Od siebie dodam tylko: pamiętaj o wyglądzie kolumn. Nikt nie chce trzymać w mieszkaniu brzydkich skrzynek.
Jak 3way z 8 calowym wooferem to o jak najwęższej ściance przedniej powiedzmy 22,5cm.

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
24-02-2010, 20:54
Cóż ostatnio był Nextel, a teraz mam w rękawie jeszcze jednego asa wykończeniowego :D

btw. 8 cali niestety wymaga około 24cm szerokości frontu, taka będzie szerokość 2way na CA22RNY/DXT. Chodzi tu o odpowiednią wentylację dla woofera, a dodatkowo wspomniane 22,5cm nawet nie zostawia na froncie miejsca na fazkę/wyoblenie przy szerokości kosza 22cm.

Z resztą mi osobiście nie podoba się głośnik wciśnięty beż chociaż centymetrowego marginesu po bokach :)

Tak dla wzbudzenia ciekawości:

EMiL

• 531 / 6093
  • Ekspert
24-02-2010, 20:58
Odnośnie W22NY, ten woofer obok CA22RNY to najciekawsze propozycje do oversized 2way. Jednakże cena W22Ny zabija - 855zł.
Za 560zł można kupić w polinku zestaw mca15 + ca22rnx a za 620zł mca15 + ca22rny i o ile zwrotnica nie będzie skopana 3way wciągnie jedną dziurką oversized 2way.  

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
24-02-2010, 21:05
Co do tego ostatniego nie byłbym aż tak pewny. Oczywiście 3way ma sporo przewag ale ma też swoje wady i oversized, w niektórych warunkach / dla niektórych odbiorców, może brzmieć po prostu lepiej.

Nie chcę już za bardzo wchodzić w szczegóły, zobaczymy jak zagra RNY/DXT.

EMiL

• 531 / 6093
  • Ekspert
25-02-2010, 16:08
>> Krs47, 2010-02-24 21:05:51
Co do tego ostatniego nie byłbym aż tak pewny. Oczywiście 3way ma sporo przewag ale ma też swoje wady i oversized, w niektórych warunkach / dla niektórych odbiorców, może brzmieć po prostu lepiej.

Też tak kiedyś myślałem;)
3way zrobione przez kogoś kompetentnego zmiecie oversized 2way.
Z 3 way myślę, że mógłby powalczyć duży 8 calowy waveguide. Maleństwo z DXT nie pozwoli na dostecznie niski podział.

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
25-02-2010, 16:34
Z kolei ja przekonałem się, że poza poprawnością techniczną liczy się też jak to brzmi, a mam wrażenie że CA22RLY ma predyspozycje by brzmieć bardzo dobrze.

Gdybym nie widział sensu w tym projekcie, kupiłbym MCA15RCY i powalczył ze startu z 3way.

EMiL

• 531 / 6093
  • Ekspert
25-02-2010, 17:07
Pisałem o brzmieniu.
Dedykowana 15stka na średniy szybkością, swobodą i "łatwością" grania znokautuje 8 cali.
No i bas nie będzie modulował średnicy co jest dużo ważniejsze dla niskich zniekształceń na średnich niż najbardziej dopracowany faraday..

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
25-02-2010, 18:21
Właśnie dlatego początkowo nie chciałem się wdawać w szczegóły.

Aspekty, o których piszesz są dla mnie znane, nie bierzesz jednak pod uwagę, że CA22RLY dla wychylenia rzędu 3mm w jedną stronę wytworzy SPL porównywalny z 18-tką pracującą w okolicach Xmax.  Po to "inwestuję" w powierchnię drgającą żeby przy normalnym, a nawet całkiem głośnym odsłuchu w średnim pomieszczeniu utrzymać niewielkie wychylenia, a co za tym idzie ograniczyć zniekształcenia intermodulacyjne i dopplerowskie na środku pasma.

2way wymaga również mniejszej odleglości dla prawidłowego sumowania przetworników niż 3way, a jedną z większych wad, czyli rezonanse dużej obudowy woofera w 2way można znacząco ograniczyć kratownicą.

Nie chcę się spierać, ale odrobinę nie podoba mi się jednoznaczne skreślanie jednego rozwiąznia względem drugiego, mimo pewnych zalet tego pierwszego. Wiem bardzo dobrze, że ogolnie 3way to większe możliwości i potencjał, ale akurat te przetworniki dają spore pole manewru dla niekonwencjonalnego zastosowania 8 calowego woofera.

Na koniec poproszę o definicję "szybkości" :)

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
25-02-2010, 18:31
P.S. 3way też będzie ale w dalszej kolejności i na pewno nie na CA22RLY. W 3way raczej 10 cali, a jak już 8 to z innym zestawem parametrów T/S (z cięższą membraną, a co za tym idzie niższym Fs i lepszym zejściem). CA22RLY ma gorsze zejście od SS 18W8531 :)

EMiL

• 531 / 6093
  • Ekspert
25-02-2010, 18:59
> Krs47, 2010-02-25 18:21:47

>Aspekty, o których piszesz są dla mnie znane, nie bierzesz jednak pod uwagę, że CA22RLY dla wychylenia rzędu >3mm w jedną stronę wytworzy SPL porównywalny z 18-tką pracującą w okolicach Xmax. Po to "inwestuję" w >powierchnię drgającą żeby przy normalnym, a nawet całkiem głośnym odsłuchu w średnim pomieszczeniu >utrzymać niewielkie wychylenia, a co za tym idzie ograniczyć zniekształcenia intermodulacyjne i dopplerowskie na >środku pasma.

Przecież pisaliśmy o porównaniu 3way vs 2way a nie 6,5cala vs 8cala woofer.

>2way wymaga również mniejszej odleglości dla prawidłowego sumowania przetworników niż 3way, a jedną z >większych wad, czyli rezonanse dużej obudowy woofera w 2way można znacząco ograniczyć kratownicą.

Z tym sumowaniem też nie ma co przesadzać przy niskich obu podziałach i ustawieniu głośników blisko siebie.

Jeżeli zastosuje się woofer do 3way, który wymaga podobnego litrażu to ten problem jest taki sam w obu przypadkach. Kratownica taka sama i jest tak samo skuteczna w obu przypadkach.

>Nie chcę się spierać, ale odrobinę nie podoba mi się jednoznaczne skreślanie jednego rozwiąznia względem >drugiego, mimo pewnych zalet tego pierwszego. Wiem bardzo dobrze, że ogolnie 3way to większe możliwości i >potencjał, ale akurat te przetworniki dają spore pole manewru dla niekonwencjonalnego zastosowania 8 >calowego woofera.

Pełna zgoda. CA22RNY jest stworzony do takiej zabawy. Niczego też nie przekreślam, sam dawno temu założyłem na tym forum temat o oversized 2way.

>Na koniec poproszę o definicję "szybkości" :)

Definicji nie podam - słabo wychodzi mi "przelewanie na papier" tego co słyszę:)

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
25-02-2010, 19:44
Chodziło mi bardziej o to, że przewaga 3way przy użyciu CA22RLY w kwestii odciążenia średniotonowca od basu nie będzie aż tak istotna przy normalnym odsłuchu.

CA22RLY będzie strojony niewiele poniżej 40Hz, co oznacza efektywne odciązenie od wychyleń na więksozści materiału muzycznego, a co za tym idzie redukcję zniekształceń nielinowych, dopplera i intermodulacyjnych, czy ewentualnych zmian impedancji w funkcji wychylenia. W skrócie, przy takim niskotonowcu i takim strojeniu modulowanie średnicy basem będzie mocno ograniczone nawet w układzie 2way.

Niskie podziały w takim zestawieniu to nie koniecznie najlepszy pomysł. Charkterystyki kierunkowe będą lepsze, ale będą też problemy z dużymi wartościami elementów filtru dolnoprzepustowego woofera i ewentualny niedobór "energii" w brzmieniu ciętego nisko, małego średniotonowca.

Z kratownicą chodziło o to, że tnąc woofer nisko w 3way redukujemy rezonanse dużej obudowy usytuowane głównie w okolicach 200-600Hz dla płyty MDF. Nieskie cięcie ma jednak wady wspomniane wyżej i najlepiej je zrobić aktywnie, ewentualnie z większym średniakiem.

EMiL

• 531 / 6093
  • Ekspert
25-02-2010, 20:00
>> Krs47, 2010-02-25 19:44:56

Niskie podziały w takim zestawieniu to nie koniecznie najlepszy pomysł. Charkterystyki kierunkowe będą lepsze, ale będą też problemy z dużymi wartościami elementów filtru dolnoprzepustowego woofera i ewentualny niedobór "energii" w brzmieniu ciętego nisko, małego średniotonowca.

Wyżej zaproponowałem podział woofer - mid na 300Hz, energii więc mca15 nie zabraknie. Wartości elementów też wyjdą "normalne", typowe dla 3way.

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
25-02-2010, 20:27
W porządku nie ma co się dalej produkowac ;)

Zrobię, posłucham i zobaczymy jak to wyjdzie.

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
27-02-2010, 15:22
jjurek, mam jeszcze kilka info odnośnie ER15RLY/22TAFG. Wysokotonwce będą asymetrycznie, zoptymalizowane pod kątem minimalizacji dyfrakcji, zaś bass reflex z tyłu ze względu na kompaktowość konstrukcji.

Foramtki pod obudowę poszły do wycinki, ale sam projekt niestety zaczeka miesiąc lub dwa ze względu na priorytet CA22RLY/DXT.

nonameplum

• 13 / 5605
  • Nowy użytkownik
28-02-2010, 13:47
Widzę, że masz ogromnie pojęcie o konstruowaniu zwrotnic i nie tylko, dlatego chciałem się zapytać jak oceniasz projekt 3W classic, prawdopodobnie nie miałeś przyjemności odsłuchiwać, ale po samych danych technicznych, które Troels w swoim opisie umieścił?

http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

Moja konstrukcja - kopia na podstawie tego projektu:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16285

Jeśli to możliwe chciałbym zaczerpnąć opinii kogoś znającego się na rzeczy :)
Tym bardziej, że ta konstrukcja ma wiele wspólnego z tym o czym teraz tutaj zaczęliście rozmawiać.
DIY Monacor SPH-165 KEP + Vifa XT19TD
Nad 304
Bereford TC-7510