Mnie z kolei zastanawia trochę inna kwestia, choć również związana z tematem wątku. Przeglądając sieć do dziś nie znalazłem ŻADNEGO dobrze udokumentowanego projektu z wykorzystaniem basowych Revelatorów (poza R4 Akustyka ale to tak nie do końca DIY). Na papierze te głośniki moim zdaniem przezentują się wręcz "rewelacyjnie" a jakoś ich nie widać w DIY. Zastanawia mnie czy to tylko kwestia ich wysokiej ceny, przecież inne Scany też kosztują nie mało, a jakoś nie problem znaleźć projekty na imho średnio ciekawych i mocno przedrożonych 12M czy R3004.
Od dłuższego czasu przymierzam się do skonstruowania referencyjnego 3way, pomysłów było już setki ale przynajmniej już jestem zdecydowany na układ 10+5+1. W związku z tym cały czas nurtują mnie wątpliwości zwiazane z 10 calowymi Revelatorami. Dotychczas najlepsze 10 calowe woofery, które można ciąc dość wysoko (powiedzmy 300-400Hz), jakie zostały rzetelnie i niezależnie przetestowane to Seasy L26 oraz W26. W basach wypadają właściwie identycznie, na niższym środku W26 jest trochę lepszy (wiadomo farady) ale różnice są nieznaczne.
W związku z tym, że W26 Seasa kosztuje mniej więcej tyle samo co 26W Scana bardzo mnie zastanawia czy alu Scan nie poradziłby sobie jeszcze lepiej w 3way. Problem to brak pomiarów, dziwi mnie, że jeszcze nikt się tego podjął skoro mniejsze Scany wypadają przeważnie znakomicie pod kątem zniekształceń (szczególnie w zakresie basu).