>> Vires, 2008-11-18 12:55:53
>Po nic. Coraz więcej firm stawiających na jakośc wstawia jako kopółki aluminiowe seasy (aluminiowa membrana >zakryta czarną metalową siatką) - pomimo, że są dość paskudne, jeśli chodzi o dizajn. A te seasy są uznawane >za jedne z najlepszych pomimo istotnego spadku SPL powyżej 16kHz. Ale idiotów karmią jakimiś bajkami o >ultradźwiękach :D
>Inna sprawa, że głos ludzki wali przez całą szerokość pasma słyszenia (mam nagrania chóralne z podstawą >gdzieś na 50Hz i górą na końcu naszej percepcji).
>w sensie te 50Hz policzyłem sobie z kamertonem, możliwe, że na nagraniu zaczyna się dopiero od alikwotów. >Bardzo często orkiestry nagrywa się od 60Hz, nieważne, że kotły zchodzą niżej. Grają tylko alikwoty.
Coś w tym ostatnim jest, wczoraj był koncert live w Trójce i był bardzo fajny wyeksponowany bas stopy,nawet pochwaliłem że w końcu realizatorzy poradzili sobie z dudnieniem studia i je dobrze dogłośnili . Czegoś mi podświadomie brakowało i miałem okazję popatrzeć przy okazji na display equalizera parametrycznego i co się okazało: ta czystośc była uzyskana korektorem, po prostu bas ponizej 63Hz był mocno wycięty ok 25dB (informuje że z mojego tunerka nieraz słyszałem pomruki nawet poniżej 31,5Hz czyli w eterze da radę). Kto nie lubi tych najniższych "pomruków" ten nie wie co traci, mnie trochę tego brakowało. Co do pozostałego pasma to equalizer pokazywał że piosenkarka Ayo spokojnie potrafii pociągnąć wokalem do 16kHz-koło 8kHz miała dołek;) [nie były to głoski szeleszczące które tak lubi łapać mikrofon] Myślę że stąd ta ekscytacja jej głosem-naprawdę rewelka słyszymy że coś nas nakręca ale nie kojarzymy że to aż tak super wysoko w paśmie i nie kojarzymy tego :D (przypominam że koło 17kHz radiofonia musi obciapywać górę bo powyżej na 19kHz mamy pilot stereo-sygnał uruchamiajacy audycje stereo. Bardzo łądnie to widzę wpinając equalizer na niefiltrowane wyjście z mojego Onkyo T9990I przeznaczone do podpiecia oscyloskopu. Sygnał pilota "wali"już na 16kHz i go widać jako -30dB od poziomu maksymalnego sygnału radia [wniosek dla techników w Choragwicy sygnał pilota za szeroko sieje po pasmie-warto sie temu przyjrzec blizej] tuner w instrukcji pokazuje parametr: Frequenzgang: 30 -15000 Hz, +0,5 db - 1,0 db i sadzę że w nim filtr obciapuje profilaktycznie pasmo powyżej 15kHz-jak wysoko,nie wiem brak pomiarówki)
Nadmieniam że blachy w perkusji wcale nie "waliły po uszach" fakt, musiał być przy nich o innej charakterystyce mikrofon,lub też ostrożna korekcja w dół.
Rafaell
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...
J L Borges