XYZPawełMoje wcześniejsze wypowiedzi wyraźnie dotyczyły linków i przykładów wklejonych przez Ciebie, w pierwszej nie zauważyłeś mojej uwagi że czegoś jeszcze tam brakuje.
Moja druga wypowiedź zawierała podpowiedzi na temat nie tyle szacowania brzmienia wzmacniacza oparte o wykresy lecz według Ciebie o "absolutne" ukazanie, że wykresy i symulacje mówią wszystko o dźwięku w sposób perfekcyjnie przejrzysty i trafny. Zawsze. Pomimo różnic. Choćby jednostkowych.
Dźwięk pomimo zmierzonych różnic nie musi być zauważalnie odmienny w urządzeniach z tej samej serii.
Wypadkowe zmiany w indukcyjności ścieżek na PCB (nawet 1cm prostej ścieżki ma określoną indukcyjność jak najbardziej możliwą do zmierzenia), pojemności pomiędzy ścieżkami, rezystancji i tłumieniu choćby dla użytego laminatu miedź/PTFE - bynajmniej nie ograniczają się do GHz, lecz dla każdego jednostkowego wyrobu są jak najbardziej mierzalne (choć czasem jest to trudne), co mogą ukazać wykresy - efekt pomiarów lub symulacji.
Wyniki symulacji nie zawsze muszą zgodzić się pomiarami rzeczywistymi w 100%. Pomiar nigdy nie będzie absolutnie dokładny a nawet bardzo drobne różnice pomiędzy urządzeniami z tej samej serii zawsze będą istnieć.
Rozrzuty w mierzonych parametrach elementów zdarzają się zawsze i zależne są choćby od temperatury panującej w pomieszczeniu gdzie dokonuje się pomiaru..
Zaś że powłoka miedziana 35µm różni się od 100µm - chyba każdy nawet widzi.
Wszystkie ewentualne przypadki opisane przeze mnie nie dotyczą oczywiście wszystkich urządzeń. Przeprowadzone pomiary - nawet te przytoczone przez Ciebie - nawet te ultra dokładne dotyczą konkretnie jednej sztuki i warunków, w których przeprowadzono pomiar, zaś podane parametry znamionowe urządzeń najczęściej określa norma - najczęściej "zakładowa".Mnie osobiście przy cięciu "talerzykami" dużego arkusza PCB z naniesioną soldermaską i napisami - na pojedyncze płytki PCB nigdy nie zdarzyło się przejechać "talerzykiem" po ścieżkach (a nawet wysypać elementów z PCB przy wkładaniu wszystkiego w "łapki" podajnika do "fali" :) choć z linii cięcia zejść zawsze "talerzyk" może, to chciałem Tobie wyraźnie pokazać że takie absolutne wierzenie w pomiary i wykresy prowadzi do wiedzy na temat tego, co dzieje się w mierzonym układzie. Nie mówi zaś z 100% pewnością o samym dźwięku i zmianach jakie do niego wnosi urządzenie i inne urządzenia z tej samej nawet serii.Czy wynik pomiaru pokazujący oscylacje na ponad akustycznych we wzmacniaczu potwierdzi to co słychać w głośnikach? Może nie słychać oscylacji? Może efektem wystąpienia oscylacji są inne objawy niż zmiana barwy dźwięku?Pomiary i wykresy przytoczone przez Ciebie na przykładzie wzmacniacza nie podają metody przeprowadzenia pomiaru. Pomiary podano w sposób ogólny, tak jakby ten wzmacniacz był monofoniczny...
Jakie parametry S/N wykazał pomiar oddzielnie dla kanału "L" i "P" ?
Jakie wartości mierzonej dynamiki pokazuje pomiar po zastosowaniu filtru A ?Widziałeś Pawle wyniki pomiarów dynamiki i zniekształceń mojego DAC. Nawet podpowiedziałeś mi że te nierówności pomiędzy kanałami to być może wina błędu pomiaru.Jak widzisz nawet przedstawiony przez Ciebie przykład podaje zbyt mało danych, a Ty jeszcze twierdzisz że te podane parametry mówią o wzmacniaczu absolutnie wszystko....
A jeżeli ten wzmacniacz będziemy odsłuchiwać w warunkach tropikalnych? - przy wyższej temperaturze parametry użytych elementów się zmienią - coś stanie się z charakterystykami?
Jak widzisz pomiary w wybranym momencie, warunkach nie ukazują wszystkiego... lecz mówią wiele. Wiesz Pawle co jest najbardziej ciekawego w tych wszystkich pomiarach?
!
Najciekawsze jest właśnie to, że są one przeprowadzane w warunkach często sztucznych, przy sztucznym obciążeniu, przy sztucznych sygnałach pomiarowych.
!
Wzmacniacz podczas pomiarów może wykazywać fantastyczne odpowiedzi w testach, jednak w warunkach odsłuchowych może się zwyczajnie wzbudzić.Radzę jeszcze poczytać o pomiarach i wnioskach jakie możemy wyciągnąć z tych pomiarów i wykresów, do czego zazwyczaj służą i komu...Więc Pawle kłóć się dalej....., ja zaś idę teraz na spacer (czytać "pub" :)
A jutro wieczorem posłucham sobie dwóch fajnych koncertów na winylu.
~~
Zaś moja odpowiedź na pytania będące tematem brzmi: nie zawsze :)
~~
Prywatne życie nie kończy się na zawziętej wymianie zdań na forum.. w każdym temacie... każdego dnia... przynajmniej moje.Bezpiecznej drogi wszystkim życzę (1 listopad):)Gab .............^..^ ^..^ ^..^
Coraz bardziej mroczna moja dusza...