Audiohobby.pl

Czy audiofil .....

Sabor

• 278 / 5886
  • Zaawansowany użytkownik
31-10-2008, 15:02
>> magus, 2008-10-31 14:33:34
Zejdź na ziemię i weź się wreszcie za słuchanie

Żartujesz? )) Po co. Przeciez inni słuchają i publikują w internecie swoje opinie )) Wystarczy poczytać recenzję jakiejś płyty - a jak jest napisana przez jakiś nieomylny "autorytet", to już przeciez można wiedzieć o niej wszystko. Szkoda czasu. Lepiej spędzic go na jakimś forum prostując niewiernych i grzeszników.
:)

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
31-10-2008, 15:13
A co można powiedzieć o ludziach, którzy słuchają muzyki w ślepym teście?

Sabor

• 278 / 5886
31-10-2008, 15:15
Pawełku, gówno o mnie wiesz, a już szczególnie niewiele, gdy wydaje Ci się, że słucham kabelków i magicznych klocków. Irytuj się, fajnie, gdy w końcu dostaje się w dupę swoją bronią

Sabor

• 278 / 5886
31-10-2008, 15:50
Ignoruj mnie, ignoruj mnie... Tym bardziej, że akurat Z TOBĄ nie mam najmniejszej ochoty dyskutować. A najlepiej ignoruj to forum. Przeszedłem tutaj uciekając od takich jak Ty. Na nic to sie zdało, bo jak wirus przylazłeś i tu, robiąc dalej dokładnie ten sam syf co na AS. Tak trzymać, nie ma to jak fanatyzm i klapki na oczach. A raczej - uszach.

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
31-10-2008, 16:02
Odpowiadasz na wpis
>> XYZPawel, 2008-10-31 15:42:45
>> majkel, 2008-10-31 15:13:42
>A co można powiedzieć o ludziach, którzy słuchają muzyki w ślepym teście?

>Znasz takich ? Bo ja nie.

Nie znam, ale co to ma do rzeczy?

Sabor

• 278 / 5886
31-10-2008, 16:46
Ktoś pokusił się kiedyś o klona MARK III DYNACO? Schematy jakieś są, coś z tego wyszło?

Gabriel

• 1229 / 5879
  • Ekspert
31-10-2008, 17:16
Jak tam Pawle, znalazłeś już linki które odpowiedziałyby na pytania postawione Tobie?Widzisz, prawdziwą wiedzę audio nie czerpie się z podawania linków. Usiłujesz nauczać ludzi podsyłając im linki, które wpierw czytasz i jeżeli tylko zaspokoją Twoje oczekiwania i rozjaśnią Twój umysł nowymi informacjami - usiłujesz na siłę nauczać uczestników dyskusji Twojego sposobu rozumowania. Tyle że  w jednym temacie popierasz wybraną przez siebie tezę, w innym ją odpierasz. Stąd nie warto czerpać wiedzy z linków.Zbyt często podawałeś ujednolicone wyniki czyichś podlinkowanych przez Ciebie pomiarów i wykresy te pokazywały wzmacniacz monofoniczny. Wynik uśredniający dla 2 kanałów. A co Pawle jeżeli wyniki te rozłożyły się na dwa kanały z jednego, tego o wyższym poziomie zakłóceń powstałych w wyniku przegrzania materiału na fali? - wynik pomiaru nie będzie wiarygodny.Podając ocenę dla podanego przykładu bez przeprowadzenia pomiarów stajesz się mało wiarygodny.Jeszcze nie podałeś linków z wykresami które przedstawiały by oddzielnie kanał lewy i kanał prawy.Gdzie jest wynik pomiarów po zastosowaniu filtru A na podlinkowanych przez Ciebie wykresach? Nie było go do tej pory.Wcześniejsze cytaty pochodzą z Twojej klawiatury. Nie wstydź się ich :)  Wiele osób mogło zapoznać się z Twoją wiedzą i metodami pomiarów w jednym miejscu.Ty tylko rozdrabniasz się na 2 fora i kilka tematów. To nie ekonomiczne. Tracisz wiele czasu przerzucając tematy, zanim coś napiszesz przecież chyba sprawdzasz co pisałeś w innym temacie. Tak aby była jakaś logiczna kontynuacja głoszenia prawdy. Jeszcze te rachunki za prąd z niepotrzebnie przerzucanych stron w poszukiwaniu własnego wpisu..
To bardzo skromne z Twej strony.Nie podałeś jeszcze odpowiedzi na moje wcześniejsze pytania. Nie wstydź się. Nie ma czego. Czasem lepiej wyrzucić z siebie żale. To pomaga zapomnieć przykre wspomnienia.
Tak pisało na onecie w jednym z komentarzy. Jak tam czip?
            ^..^   ^..^   ^..^
Coraz bardziej mroczna moja dusza...

Arek_50

• 1130 / 6085
  • Ekspert
31-10-2008, 17:20
HI-FI World poleca w World classics-

Rogers  Cadet III  na ECL 86 z 1965          

Quad 303 z 1968
Radford STA 25 Renasinsance  z1986

Chapman 305        z 1960
Leak Stereo 60 z 1960
Leak Stereo 20  z 1958
Leak Point One TL-10 Z 1949
Lecson AP I z 1973
Marantz 9 z 1997
Michell Alecto  z 1997
Quad II Z 1952

Gabriel

• 1229 / 5879
  • Ekspert
31-10-2008, 17:21
"Możesz wrócić na AS, bo tam mnie nie będzie, idealny świat dla Ciebie."Ojj nie badź taki skromny..."Dodam tylko, że udało mi się wypowiedzieć na AS pomimo bana ;)
Takie moje ostatnie słowo...
oj, oj... chyba się jóźwa zorientował... Zdaje się, że moje konto zniknęło... A może to tylko przejściowe kłopoty forum..."
            ^..^   ^..^   ^..^

Sabor

• 278 / 5886
31-10-2008, 17:26
Arek_50, fajna lista  1949? Nieźle... A ciekawy jestem, jak one "odnajdują" się wśród współczesnych konstrukcji. Czy w ogóle mają sens próby odnalezienia i odrestaurowania takiego urządzenia - licząc nie tylko wartości sentymentalne i kolekcjonerskie, tylko jak najbardziej użytkowe.

Sabor

• 278 / 5886
31-10-2008, 21:26
Nie zgadzam się z 90% tego artykułu. Ale przecież mogę, prawda?...

Sabor

• 278 / 5886
31-10-2008, 21:27
A uwielbiam analog

Gabriel

• 1229 / 5879
  • Ekspert
31-10-2008, 21:41
Sabor,
nie robiłem tego wzmaka ale jeżeli pod lampy podpasują transformatory choćby od naszych producentów to zrobienie działającej całości raczej trudne nie będzie. Trudno mi jest teraz powiedzieć czy trafisz jeszcze na dokładnie takie rezystory których użyto w 3-ce. One na pewno były węglowe i szum mogły generować większy od dzisiejszych. Dzisiaj kupiłem części do zbudowania zabawki radiowej dla mojego bratanka, tranzystor Siemens\'a wygląda jakby był wyprodukowany z 20 lat temu  :)Dokładnego klona na takich samych elementach trudno będzie zrobić.
Może jest coś na stronach o moddingu tych wzmaków. Może na tych coś znajdziesz.http://home.netcarrier.com/~rstevens/mk-III.html
http://www.curcioaudio.com/dynadr_3.htm
http://home.indy.net/~gregdunn/dynaco/schneider.html
http://store.triodestore.com/mkandmk2boa.htmlGab            ^..^   ^..^   ^..^

Sabor

• 278 / 5886
31-10-2008, 22:07
Nieee, bez przesady..  Nie szukałbym specjalnie oryginalnych podzespołów, miałem na myśli raczej "aktualność" samej myśli konstrukcyjnej, projekt, ale oczywiście z wykorzystaniem jak najbardziej współczesnych elementów... Powiedzmy, że gdybym miał wzmacniacz lampowy z lat 60-tych czy 70-tych, starając się doprowadzić go do dobrej kondycji, wkładałbym mu raczej nowe podzespoły...
Na urządzenia z tych lat chyba niepotrzebowałbym jeszcze zgody konserwatora zabytków na zmianę rezystora... ))

Gabriel

• 1229 / 5879
  • Ekspert
01-11-2008, 01:46
""Prawdziwi audiofile nie siedzą na forum tylko pieszczą swój swój sprzęta audio, a melomani słuchają wtedy muzyki :P""Kim Ty jesteś zatem?
            ^..^   ^..^   ^..^