Audiohobby.pl

Granie z tuby?...

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
06-01-2009, 14:32
A co to za złoto połyskująca wstęga?
http://www.lsv-achenbach.de/images/hmw2008/Bild_001.jpg

Jak zobaczyłem parametry Beymy, to się zapaliłem, ale cena jest też mocna...

arczar

• 63 / 6060
  • Użytkownik
06-01-2009, 15:43
wyglada na hińskie Hi-Vi

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert

cocor2007

• Gość
08-01-2009, 18:09
Qubric, przeniosłem Twój wpis o Visatonach tutaj, aby nie śmiecić w wątku o Vintage.

"...słyszałem niestety w niekorzystnych warunkach na Audio Show. Można z tym dźwiękiem obcować długo. . Potrafią grac głośno bez krzykliwości. Jak na tubowce wcale mi nie przeszkadzały, chociaż ja preferuję brzmienie bardziej rozdzielcze, dźwięczniejsze i bez podbarwień tubowych. Ale te monitory (sa w kicie) także są warte rozważenia. Nie tak selektywne ale jak to tubowce grają barwą i szybkością takim jakby niewysilonym dźwiekiem, a selektywność jest zmniejszona jakby przez bardzo lekki niemal niezauwazalny szum. Ogólnie do dużej głosności i wypasionych wzmacniaczy, do dużych pomieszczeń... Tak przynajmniej ja je odebrałem"

Ten szum, o którym piszesz to z tubki średniotonowej? Pamiętasz czym były napędzane?
Jak to granie się ma w stosunku do np. najtańszych Acoustic Avantgarde ?

Na stronie Grelton kit kosztuje 10k pln z haczykiem, nigdy nie korzystałem z takich ofert, ale odkąd poznałem sympatycznego stolarza, coraz częściej mnie kuszą jakieś wynalazki.

• Gość
08-01-2009, 21:52
cocor2007, 2009-01-08 18:09:21

Nie pamiętam pod co Visaton miał podłączony Monitor 890, to było na drugim lub trzecim Audio Show, a wiec dość dawno temu...
Avantgarde nie słuchałem.
Ale w tym samy czasie słyszałem Zingali takie jak .2B tylko większe - może .3B lub .4B? Zingali to też wielkie drewniane tuby cięte poniżej 1,5kHz. Słuchałem ich dłużej niż Visatonów Monitor 890. Odsłuch był trochę cichszy. Z tego co zapamiętałem to Zingali wyraźnie szumiały tubowo i brakowało im góry pasma. Może nie tyle że góry nie było, tylko średnie tony były jakby powiększone, obszerniejsze z oddechem i wyraźnym szumem więc mocno przyciągały uwagę...
Visaton Monitor 890 wydawały się przy nich znacznie bardziej zrównoważone, podzakresy nie dominowały i nie było tego efektu powiększenia dźwięku na średnicy, który podobno jest charakterystyczny dla wszystkich szerokopasmowych głośników tubowych. W Visatonach ten zakres obsługiwany jest przez dwa głośniki tubowe.

Ciekawostka - AUDIO recenzowało w 2000 roku Zingali 2B (nie pamiętam czy to było po czy przed moim odsłuchem) i ich egzemplarze miały odwróconą fazę z silna zapadłością charakterystyki, której żaden recenzent nie usłyszał :))) Zrobili dwa odsłuchy raz ze skopanym podłączeniem i ponowny z prawidłowym. Recenzenci nie potrafili dokładnie wskazać co się stało ale stwierdzili, że za drugim razem grały pełniej... Pomijając ogólnie znany fakt że audiofile, a zwłaszcza recenzenci są głusi, to moim zdaniem za brak wyraźnych różnic brzmienia odpowiadała właśnie ta ogromna tuba Zingali. Po prostu podbarwiała i uwypuklała pasmo w szerokim zakresie narzucając swój charakter.
Brzmienie Zingali nie spodobało mi się, na tamtej prezentacji. Z Visatonami jednak bym wytrzymał znacznie dłużej. Przy tym trzeba pamiętać że Monitor 890 są przeznaczone do dużych pomieszczeń i raczej adaptowanych - to znaczy ja bym je widział w pomieszczeniu raczej za bardzo tłumionym niż w jakimś dużym pustym salonie.

PS. obecnie jest jakaś wersja III Monitorów. Tamte nosiły nazwę Monitor 890 (możliwe że ze znaczkiem II). Nie wiem czym się od siebie różnią bo na wygląd ze zdjęcia są takie same.

cocor2007

• Gość
08-01-2009, 23:01
wersja MKIII ma ponoć zmienioną zwrotnicę w celu wyrównania przebiegu impedancji

http://www.impactaudio.co.uk/product.asp?ref=681

rochu

• 332 / 6074
  • Zaawansowany użytkownik
08-01-2009, 23:08
Visaton wygląda fajnie, ale te 95 dB mnie nie przekonuje.
Mając w tej chwili w salonie kolumny 98 dB, marzy mi sie jakieś 104-6dB.
To byłaby jazda : )

Bacek

• 2413 / 6099
  • Ekspert
08-01-2009, 23:35
Klipsch LaScala lub Khorn i masz 105.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

• Gość
09-01-2009, 09:43
Aczar, tak te żółte niby wstęgi w tubach to coś taniego z Chin. Widziałem je na stronie internetowej jakiegoś sklepu w Polsce, teraz nie pamiętam gdzie. Nie ma porównania z Beymą TPL150. Nie wiem czemu cena Beymy wydaje się wam taka wysoka. Ją trzeba porównywać do większych wstęg Ravena. Jeśli pamiętam TPL150 kosztuje około 1200 PLN. Raveny są jednak droższe.

Moje pytanie zmierzało do zwrócenia uwagi na TPL150 H. Założenie krótkiej tubki niewiele podniosło efektywność a na oko moje przynajmniej zmniejszyło nierównomierność pasma.

TPL150 można też użyć z głośnikami o przeciętnej efektywności. Wtedy cięcie go od 1-1,5 khz nie powinno sprawiać problemu.

Cocor, teraz widzę z linku, że przystosowali Monitor 890 do pracy ze wzmacniaczami o niskim współczynniku tłumienia... Np. ze słaba lampą. Dlatego wyrównali przebieg impedancji. J abym jednak polecał zasilać je czymś wydajnym.
A co do charakteru brzmienia to charakterystyka też coś o tym mówi. Tuba średniotonowa nieco podnosi okolice 2 khz. To jest właśnie ten lekki szumek który słyszałem. Ten zakres odpowiada za wrażenie czytelności wokali i lekkiej metaliczności przy jego nadmiernym uwypukleniu – dodatkowo z tuby powstaje takie wygładzenie dźwięku w tym zakresie i w sumie otrzymujemy wrażenie nasycenia ale bez efektu przytykania ucha do instrumentów. Wyrównanie pasma (przynajmniej na wygładzonym wykresie) jest bardzo dobre, dlatego Visatony nie męczą.

PS. Wstaw sobie Rochu jakąś ścianę z estradowych nagłośnień. Raz wylecisz oknem – taka będzie jazda J Visatony to słabeusze nie dla Ciebie, w końcu przenoszą liniowo pasmo od 40Hz. To nie jest konstrukcja nie dla głuchych fanów tub :)))

cocor2007

• Gość
16-03-2009, 14:13
tuby RCM doczekały się recenzji:

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0903/kts.html

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
16-03-2009, 16:48
A czy ktoś tego słuchał z forum ?

cocor2007

• Gość
16-03-2009, 16:56
Pisałem o nich pare miesięcy temu, ale juz nie pamietam w którym wątku. Generalnie można się zgodzić z powyższą recenzją, z tym, że mnie nie brakowało góry. Ale słuchałem w innym, wiekszym pomieszczeniu i potem były chyba jeszcze jakieś zmiany w zwrotnicy.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
20-05-2009, 16:39
Ok panowie tubiarze, mam powazne pytanko, choc moze nieco "dziwne". Interesuje mnie z jakiej najmniejszej, najblizszej odleglosci mozna sluchac takich duzych tubek, ktore widac na fotkach?

Klangfilm Bionor i Klangfilm Euronor.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
20-05-2009, 16:42
w 10 m2 ich pewnie nie posłuchasz :)
Odszedł 13.10.2016r.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
20-05-2009, 16:53
>> magus, 2009-05-20 16:42:22
w 10 m2 ich pewnie nie posłuchasz :)

Taki wlasnie mam zamiar :> no moze troche wiecej niz 10m2 i pisze calkiem powaznie.