cocor2007, 2009-01-08 18:09:21
Nie pamiętam pod co Visaton miał podłączony Monitor 890, to było na drugim lub trzecim Audio Show, a wiec dość dawno temu...
Avantgarde nie słuchałem.
Ale w tym samy czasie słyszałem Zingali takie jak .2B tylko większe - może .3B lub .4B? Zingali to też wielkie drewniane tuby cięte poniżej 1,5kHz. Słuchałem ich dłużej niż Visatonów Monitor 890. Odsłuch był trochę cichszy. Z tego co zapamiętałem to Zingali wyraźnie szumiały tubowo i brakowało im góry pasma. Może nie tyle że góry nie było, tylko średnie tony były jakby powiększone, obszerniejsze z oddechem i wyraźnym szumem więc mocno przyciągały uwagę...
Visaton Monitor 890 wydawały się przy nich znacznie bardziej zrównoważone, podzakresy nie dominowały i nie było tego efektu powiększenia dźwięku na średnicy, który podobno jest charakterystyczny dla wszystkich szerokopasmowych głośników tubowych. W Visatonach ten zakres obsługiwany jest przez dwa głośniki tubowe.
Ciekawostka - AUDIO recenzowało w 2000 roku Zingali 2B (nie pamiętam czy to było po czy przed moim odsłuchem) i ich egzemplarze miały odwróconą fazę z silna zapadłością charakterystyki, której żaden recenzent nie usłyszał :))) Zrobili dwa odsłuchy raz ze skopanym podłączeniem i ponowny z prawidłowym. Recenzenci nie potrafili dokładnie wskazać co się stało ale stwierdzili, że za drugim razem grały pełniej... Pomijając ogólnie znany fakt że audiofile, a zwłaszcza recenzenci są głusi, to moim zdaniem za brak wyraźnych różnic brzmienia odpowiadała właśnie ta ogromna tuba Zingali. Po prostu podbarwiała i uwypuklała pasmo w szerokim zakresie narzucając swój charakter.
Brzmienie Zingali nie spodobało mi się, na tamtej prezentacji. Z Visatonami jednak bym wytrzymał znacznie dłużej. Przy tym trzeba pamiętać że Monitor 890 są przeznaczone do dużych pomieszczeń i raczej adaptowanych - to znaczy ja bym je widział w pomieszczeniu raczej za bardzo tłumionym niż w jakimś dużym pustym salonie.
PS. obecnie jest jakaś wersja III Monitorów. Tamte nosiły nazwę Monitor 890 (możliwe że ze znaczkiem II). Nie wiem czym się od siebie różnią bo na wygląd ze zdjęcia są takie same.