Audiohobby.pl

Granie z tuby?...

Lt_Bri

• 153 / 6048
  • Aktywny użytkownik
05-12-2008, 22:20
Parafrazując Babiucha - fszystkie ;)

Mam wiadomość dla wszystkich ładnych ludzi świata...
Jeśli jesteście ładni, albo może jesteście nawet i piękni,
 to nas BRZYDKICH SKURWYSYNÓW jest więcej na tym świecie niż was.
Więc uważajcie!!!         Frank Zappa

lancaster

• Gość
06-12-2008, 09:20
Rick, to nie kwestia rodzaju muzyi, tylko przyzwyczajeń i oczekiwań.
Jezeli ktos poszukuje "miodności", "doslodzenia" czy innych "uśrednień" to ogólnie ub raczej nie olecam, bo tego typu konstrukcje wykonane dobrze za bardzo urozmaicaja przekaz :)

Generalnie tuby dają wrazenie swobody. Rózne sa tego typu konstrukcje i rownie mocno nalezy uwazac zeby nie podączyć do zwlaszcza tych dobrych nieodpowiedniej elektroniki.
Tuba dzila troche jak soczewka - powieksza to co wchodzi na driver. Z "klasycznymi" zestawami jets o tyle prosciej ze grają najczęsciej w jeden zamodelowany przez konstruktora sposób.
Nie mowię ze nie ma tam zroznicowania ale jest ono mniejsze niż w konstrukcjach tubowych np.
Wlasnie to poczucie swobody jaie oferuja tuby stanowi dla mnie o wrażeniu obcowania z żywym dźwiekiem.

Rick

• 34 / 6090
  • Użytkownik
06-12-2008, 10:29
No tak, ktoś już chyba to pisał; trochę powiększone instrumenty, bardziej podkreślone drobiazgi z tła...
A jak brzmi fortepian?
Nie słuchałem dużo tub, jedynie na AS ale tam warunki odsłuchu nie były wiarygodne.
Trzeba będzie jednak coś samemu zrobić, głośniki szerokopasmowe jakieś mam, więc chyba pora na Jerycho :)

lancaster

• Gość
06-12-2008, 10:49
czy powiększone instrumenty to zalezy od tuby w znacznym stopniu myślę.
Ooby przyzwyczajone do brzmienia niektrych wspólczesnych konstrukcji mogą tak to odebrac, bo jezeli np. przez kilka lat ktoś u siebie w domu suchał fortrpianu wielkosci kartonika od butów i nagle przeskalowla mu sie do większych rozmiarow(choc prawdę mowiac forteianu 1:1 to chyba jeszcze nigdzie nie slyszałem z urzadzeń audio....jakichkolwiek, podobnie jak perkusji.)

Rick

• 34 / 6090
  • Użytkownik
06-12-2008, 11:03
Dzięki za odpowiedzi, będę jednak musiał sam posłuchać :)
Na razie słucham na czymś takim..

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
06-12-2008, 12:13
>> lancaster, 2008-12-06 10:49:06
>czy powiększone instrumenty to zalezy od tuby w znacznym stopniu myślę.

Przy małych tubach wszystko jest OK gorzej jak tuby zaczynają być większe od np.talerza stołowego, wtedy po prostu nasze pomieszczenie musi rosnać do gigantycznych rozmiarów a takich pomieszczeń po prostu przecietny audiofil nie posiada.Wtedy robią nam się cuda na kiju  np usta 4 metrowych rozmiarów. Tuba zawsze działa jak lupa powiekszająca-więcej słychać ale i wszystko zaczyna być wieksze.Tuba dobrze robi instrumentom dętym,jej własne podbarwienia po prostu nie rażą i mamy wrażenie że tak ma być Sądzę że tuba powinna być testowana na innych instrumentachodmiennych konstrukcyjnie od dęciaków,napedanych powietrzem,itp. żeby rozpoznać jej wartośc co do realizmu przekazywanej muzyki.

>czy powiększone instrumenty to zalezy od tuby w znacznym stopniu myślę.
Ooby przyzwyczajone do brzmienia niektrych wspólczesnych konstrukcji mogą tak to odebrac, bo jezeli np. przez kilka lat ktoś u siebie w domu suchał fortrpianu wielkosci kartonika od butów i nagle przeskalowla mu sie do większych rozmiarow(choc prawdę mowiac forteianu 1:1 to chyba jeszcze nigdzie nie slyszałem z urzadzeń audio....jakichkolwiek, podobnie jak perkusji.)

No cóz nie zgodze się z tym kartonikiem do butów aktualnie słucham w pomieszczeniu 36m2 (w kolumnie mam tylko jedna tubkę [1-5kHz]5x15,5cm) i fortepian jest słyszalny przy dobrze zrealizowanych nagraniach kameralnych składów ciut mniejszy niż w realu (miałem w domu w starym mieszkaniu pokój 47m2 fortepian i męczyło go moje wujostwo Instrument ten średniej wielkości [prawie 5m] był słyszalny nie całym swoim zewnetrznym kształtem (tak tylko jak klapa była zamknieta żeby ciszej grał) tylko raczej wąska plamą niewiele wiekszą od mechanizmu młoteczkowego [w sumie to logiczne najwieksza fala , czyli głosność powstaje w miejscu najwiekszego odgiecia struny-czyli uderzeniu młoteczkiem- pudło je własnie z tego miejsca wzmacnia-powieksza].
Żle  zrealizowane co do realizmu ale fajnie odbierane estetycznie nagranie u mnie w pokoju powoduje że ten fortepian,perkusja i nie tylko jest poteżniasty, przykłady:Tord Gustavsen Trio "The Ground",Możdżer Danielson Fresco The Time". Wiekszość instrumentó z dużych składów orkiestrowych z racji ogarnietej przestrzeni musi być słyszana w pomniejszeniu [np.Carlos Kleiber-Wiener Philharmoniker; Beethoven Symphonien Nos 5&7] -czesto ucieka za linie głosników w głąb i można to skorygować zmniejszając do minimum kąt skręcenia głosników,wtedy instrumenty idą do przodu przed linie głośników ale z racji kierunkowości głosników  mamy pewien dyskomfort polegający na tym że głosniki nie promieniujace w osi na nas mają "rozchuśtaną charakterystykę a i często mocny spadek w dół-czyli coś nam tam nie wybrzmiewa albo wybrzmiewa za krótko (można temu zaradzić dając jeden dodatkowy głośnik średnio wysokotonowy do tyłu i wtedy realizm wraca na miejsce i zaczyna być bardziej OK) . Moim skromnym zdaniem wszyscy mamy głośniki tubowe ale o tym zapominamy, tubą jest same pomieszczenie i możemy tą tubę na n sposobów modyfikować. Czasem prosto i tanio jak w ostatnim moim przykładzie http://audiohobby.pl/topic/4/578#   2008-12-03 / 15:12 a innym razem bardzo kosztownie i nie zawsze po naszych oczekiwaniach :(

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

lancaster

• Gość
06-12-2008, 21:13
Jacek, zamodeluj 0,47(zero cztardziesci siedem)mH, nie żadne 4,7mH.
...i poproszę rysunek :)

Lt_Bri

• 153 / 6048
  • Aktywny użytkownik
08-12-2008, 22:25
siaka sierść, merynosy?

Mam wiadomość dla wszystkich ładnych ludzi świata...
Jeśli jesteście ładni, albo może jesteście nawet i piękni,
 to nas BRZYDKICH SKURWYSYNÓW jest więcej na tym świecie niż was.
Więc uważajcie!!!         Frank Zappa

Bacek

• 2413 / 6099
  • Ekspert
13-12-2008, 13:30
Masa tubek może nie najtańszych ale z tej strony wielkiej wody, od naszych sąsiadów.

http://stores.ebay.com/Stereo-Lab_Spheric-Wave-Tractrix-Horns_W0QQcolZ4QQdirZ1QQfsubZ9QQftidZ2QQtZkm
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Zdzislav

• 256 / 6102
  • Zaawansowany użytkownik
19-12-2008, 22:08
Czy wie ktos może co to za driver siedzi w tych sporych kolumienkach??

lancaster

• Gość
24-12-2008, 10:11
Tannoy w swoich coaxach stosuje dodatkowy obwód wycinajacyefet dialania tuby dla niskiego srodka.
Typowy rlc rwnolegle do glosnika.
akurat w tannoy efekt dzialania  tuby jest dosć mocno zaznaczony, stad dodatowy obwod ulatwa ich integrację.
Efekt....jak dla mnie rewelacyjny :)

lancaster

• Gość
24-12-2008, 10:40
tfu, dla wysokiego środka miao być oczywiscie :)
tuba tannoya(i kazda inna tez) powoduje wybrzuszenie na spl w tym zakresie.

Yogi

• 493 / 6106
  • Zaawansowany użytkownik
05-01-2009, 10:24
Panowie, przepraszam za to ogłoszenie ale pomyślałem sobie że skoro nie handluję sprzętem na codzień, to mogę sobie pozwolić na ten wyjątek. Sprzedaję z powodów rodzinnych troszkę swoich zabawek, min tuby które możecie zobaczyć w tym wątku. Jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt na jaskier(at)cn.pl

• Gość
05-01-2009, 21:47
Beyma
http://profesional.beyma.com/frameset_ingles.php
pośród swoich nowości ma bardzo ciekawy głośnik wyglądający na wstęgę o nazwie TPL150. Ale jeszcze ciekawszy jest ten sam głośnik z podłączoną wielką tubą o wymiarach 23cm na 23cm. O nazwie TPL150H
Pasmo 1000-23000Hz i efektywność 99db. Stosunkowo małe jak na estradowe zastosowania niezrównoważenie pasma w granicach 5db a z dołączona tubka jeszcze gładziej!

Co sądzicie o TPL150?

• Gość
05-01-2009, 23:14
http://profesional.beyma.com/frameset_ingles.php

Kolejno:

Products >
Pro Series >
Pleated Diaphragm Tweeter >

i tam > TPL 150 i > TPL 150H