Audiohobby.pl

Przymierzam się do kupna nowych kolumn-pytania

thomsen

• 127 / 751
  • Aktywny użytkownik
31-07-2026, 17:32
Cześć

Kontynuuje wątek zaczęty w dziale steraming i nie chce tam robić zamieszania więc postanowiłem że tu założe nowy temat, w dziale kolumn. Kolega judasz94 polecił mi kolumny Dynavoice Definition DM-6. Kosztują one za pare jakieś 2500 zł. Czyli niedużo. Ja budżet mam do 4500 zł albo nawet i więcej jak trzeba. Ja wiem że to mi się muszą podbać i nie powinno się patrzyć na cene ale mam obecnie Dali opticon 2 mk2 które kosztowały mnie rok temu 4000 zł. Więc na cene nie patrzeć ale jednak. W czym te Dynavocie będą lepsze? Ja patrzyłem na Sonus faber Lumina 1, na Pylon Ruby, czy już na Audio Physic classic 3. Ja chce aby kolumny były muzykalne, z dobrym stereofonią, ocieplone, miłe w odsłuchu. Będe musiał sam je odsłuchać ale chce się najpierw rozejrzeć w temacie.

thomsen

• 127 / 751
  • Aktywny użytkownik
31-07-2026, 17:45
I od razu pisze że nie zależy mi na basie. Żeby był ale nie jest to moja bajka. Interesuje mnie średnie i wysokie tony. Żeby było ciepło, dobra stereofonia, jakby były szczególy też byłoby dobrze. Bo ktoś tu pisał że bas i bas. A ja nielubie takiego łupania głośników.

Krzysztof_M

• 1933 / 6118
  • Ekspert
31-07-2026, 18:39
I od razu pisze że nie zależy mi na basie. Żeby był ale nie jest to moja bajka. Interesuje mnie średnie i wysokie tony. Żeby było ciepło, dobra stereofonia, jakby były szczególy też byłoby dobrze. Bo ktoś tu pisał że bas i bas. A ja nielubie takiego łupania głośników.
Skąd pochodzisz Przyjacielu? Może jakieś salony z pokojami odsłuchowymi masz w okolicy? Co już próbowałeś z oferty dostępnej od ręki w takich salonach?

P.S. Sądzisz, że termin "muzykalne" to jest jak kilogram, amper czy koń mechaniczny, że wszyscy rozumieją pod tym terminem to samo? Nie sadzę, że tak uważasz.

Trzymaj się tego co napisałeś  "Ja wiem że to mi się muszą podobać", idź tym tropem i szukaj co Ci wpadnie w ucho a jak odkryjesz perełkę to chętnie poczytamy recenzję :)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

thomsen

• 127 / 751
  • Aktywny użytkownik
31-07-2026, 18:48
Jestem łodzianinem. Jest salon odsłuchowy w Pabianicach w q21. Także ja wiem że musze sam odsłuchać. Ale musze mieć jakiś punkt odniesienia. Ale no dobra nie będe was męczył. Będe w q21 to odsłucham tych co napisałem.

Krzysztof_M

• 1933 / 6118
  • Ekspert
31-07-2026, 19:15
Jestem łodzianinem. Jest salon odsłuchowy w Pabianicach w q21. Także ja wiem że musze sam odsłuchać. Ale musze mieć jakiś punkt odniesienia. Ale no dobra nie będe was męczył. Będe w q21 to odsłucham tych co napisałem.
Ktoś napisze tekst co chwyci Cię za serce a i będziesz tych głośników szukać z tym opisem w głowie a możesz przegapić to co jest dostępne do posłuchania.
Ale pisz sobie, chętnie poczytamy jak się rozwija sytuacja, tylko żeby to nie było 5 stron "a co polecacie" i zero faktycznego słuchania tylko audiofilska poezja.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

thomsen

• 127 / 751
  • Aktywny użytkownik
31-07-2026, 19:19
OK. Jest jeszcze salon tophifi w Łodzi. Mają tam bowersy. Tam też zajrze.

Tede

• 131 / 1240
  • Aktywny użytkownik
01-08-2026, 15:32
Od 23-35 Października odbędzie się Audio Video Show w Warszawie. Będzie tam tyle różnych konstrukcji więc na pewno coś przypadnie do Twojego gustu.Po wizycie przeanalizujesz jaki typ przetworników kolumnach najbardziej Ci odpowiada robiąc sobie dokumentację w postaci zdjęć.Na postawie swoich preferencji coś pewnie sobie wyszukasz a później kupisz.
Wszystkim którzy interesują się audio polecam chociaż raz w życiu odwiedzić Audio Show.
Oczywiście nie da się odtworzyć tego samego u siebie w domu bo tam większość pomieszczeń będzie miało średnią akustykę więc w domu mogą być inne wrażenia.Raz byłem w salonie w 3-mieście gdzie wszedłem na ślepy test  kolumn do przygotowanego pomieszczenia odsłuchowego.
Było to kilkanaście lat temu a pamiętam do dziś że coś zagrało super gdzie bym stwierdził ze zestaw gra lepiej niż u mnie w domu a wtedy moje kolumny kosztowały w sklepie 14 tys.Okazało się że zachwycił mnie dźwięk z Usher S-520 , ale dobrany wzmacniacz,źródło,a zwłaszcza pomieszczenie zrobiło magię.

Destroyer

• 423 / 2145
  • Zaawansowany użytkownik
01-08-2026, 18:16
A może coś z drugiej ręki?
Czasami trafi się coś dobrego za mniejszą kasę niż nowe z salonu. Mój drugi zestaw kupiony "w ciemno" to Roksan Kandy + Snell K3. Świetnie się uzupełniają i muzyka jak trzeba. Polecam
https://www.olx.pl/d/oferta/roksan-kandy-ka-1-mk3-ka-1-mkiii-amplifier-wzmacniacz-z-pilotem-CID99-IDTefSO.html?search_reason=search%7Corganic
Stach

thomsen

• 127 / 751
  • Aktywny użytkownik
01-08-2026, 20:16
Czasami trafi się coś dobrego za mniejszą kasę niż nowe z salonu. Mój drugi zestaw kupiony "w ciemno" to Roksan Kandy + Snell K3. Świetnie się uzupełniają i muzyka jak trzeba. Polecam
https://www.olx.pl/d/oferta/roksan-kandy-ka-1-mk3-ka-1-mkiii-amplifier-wzmacniacz-z-pilotem-CID99-IDTefSO.html?search_reason=search%7Corganic

Nie ale dzięki za podpowiedz. Nie chce sprzętu używanego. Czasami można trafić na perełke ale często są to mocno zużyte sprzęty. Wiem bo mam pare rzeczy audio używanych. Chociażby cd, deck i minidisk.

AUDIOTONE

• 11506 / 6665
  • Ekspert
02-08-2026, 14:24

Nie ale dzięki za podpowiedz. Nie chce sprzętu używanego. Czasami można trafić na perełke ale często są to mocno zużyte sprzęty. Wiem bo mam pare rzeczy audio używanych. Chociażby cd, deck i minidisk.
Odstawiając możliwość zakupu używanych kolumn bardzo zawężasz Sobie możliwości pozyskania naprawdę wartościowych kolumn. Do 4500zł można naprawdę upolować bardzo porządne kolumny na rynku wtórnym, trzeba tylko poszukać. Ale to Twój wybór, nie neguję ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

thomsen

• 127 / 751
  • Aktywny użytkownik
02-08-2026, 16:27
Wiecie zaczynam jednak zastanawiać się nad kupnem używanych kolumn z olx. Ale musze się przyznać że nigdy tam jeszcze nie kupowałem. Tak. Jeśli już to na allegro. I w związku z tym mam pare pytań. Bo poczytałem troche już i dowiedziałem się że ta ochrona kupującego przysługuje jak jest przesyłka z OLX i płatność z olx. A oszusci?? Czego się wystrzegać?? To co wiem i z olx i z allegro to jak sprzedający nakłania na kontakt poza olx np. na whats up to już jest bardzo podejrzane. Albo jak oferta jest super piękna za małe pieniądze to wiadomo że cudów nie ma i to jest oszustwo.

ArturP

• 1508 / 3624
  • Ekspert
02-08-2026, 17:04
Jeśli sprzedawca (handlarz?) zarzeka się, że sprzęt jest w 100% sprawny, to tylko odbiór własny z odsłuchem, ustalone telefonicznie. Możesz wziąć z sobą swój wzmacniacz, kable, źródło (odtwarzacz CD handy?).
Jeśli facet się zgodzi na to przez telefon, masz 1/3 sukcesu, drugie 1/3 to odsłuch, a trzecie 1/3 to sfinalizowanie transakcji.
Dobrze jest szukać ofert jak najbliżej twojego miejsca zamieszkania.
Nie podchodź do ofert bez możliwości odsłuchu i odbioru osobistego.

thomsen

• 127 / 751
  • Aktywny użytkownik
02-08-2026, 17:13
No tak ale wtedy jestem przywiązany tylko do Łodzi i okolic(Zgierz, Pabianice itd.) bo nie mam samochodu, nawet prawa jazdy nie mam, i nie mam nikogo bliskiego kto mógłby mnie gdzieś w Polske zawieżć. W tym problem.

Tede

• 131 / 1240
  • Aktywny użytkownik
02-08-2026, 17:20
Jeśli chodzi o mnie to przez całe życie gdzie Audio kupuje tylko z drugiej ręki może z 7 razy trafiła się wtopa.A różnorakie audio zmieniałem dziesiątki razy z walkmanami to setki.
Kiedyś na OLX faktycznie ochrona kupującego nie działała ale z 2 miesiące temu kupiłem wzmacniacz gdzie uszkodził się podczas wysyłki bo źle spakowany a waga ok 20kg oraz wewnątrz popalone płyty od lutownicy.Zgłosiłem ,wysłałem zdjęcia i otrzymałem etykietę zwrotną, odesłałem zwrot otrzymałem.
Dwa razy kupiłem uszkodzone kolumny w ciemno wpłacając na konto ale sprzedający zgodzili się na odesłanie,pierwsze to były jakieś podstawkowe Technics gdzie wysokie tony były spalone a kolejne Jamo Concert 11 gdzie okazało się że głośniki od wewnątrz były całe skorodowane gdyż od razu otworzyłem czy wszystko w porządku.Jedynie stratny byłem wysyłkę.
Celowe oszustwa może przez ostatnie 20 lat to było ich 3,raz ktoś mi wcisnął uszkodzony wzmacniacz gdzie podejrzany był adres odbioru (parking) ale na wszelki wypadek zrobiłem zdjęcie samochodu i właściciela więc po rozmowie że nie działa i mam jego dane podał adres gdzie zwrócić.Zakupiony przenośny DCC który do końca był sprawny a tylko leżał długi czas w szufladzie okazał się rozgrzebanym elektrośmieciem,oraz odtwarzacz DAT wysłany bez kartonu zawinięty w jedną warstwę folii bąbelkowej bez kartonu gdzie zgonił na kuriera że uszkodził się od wysyłki z wewnątrz sparciałe paski ze starości.
Naprawdę nie ma co się bać,przez ostatnie 5 lat tylko raz wzmacniacz dotarł uszkodzony,a dużo sprzętu kupiłem.
Przykład podejrzanego ogłoszenia jakie ostatnio widziałem to odtwarzacz CD gdzie napisane było: "Włącza się stan nie znany,prawdopodobnie działa a nie mam na czym sprawdzić",a na innych ogłoszeniach ten sam sprzedawca sprzedaje płyty CD.
Coraz częściej spotykam się że numeru brak a dostaniesz go dopiero jak napiszesz do sprzedającego.Jeśli ktoś ma jedyny numer to wystarczy raz dać go w ogłoszenie a od chwili wystawienia będą dzwonić z ofertą fotowoltaiki itp.

Gdybym kupował nowe sprzęty to bym dawno poszedł z torbami,jeśli by się znudziły a miał bym odsprzedać wszystko za pół ceny lub mniej.Przykład : wzmacniacz kina Yamaha DSP-Z9 Cena katalogowa 24tys. , kilka lat po premierze cena 3700-5tys i ceny utrzymują się już takie do dziś.

Destroyer

• 423 / 2145
  • Zaawansowany użytkownik
02-08-2026, 18:41
« Ostatnia zmiana: 02-08-2026, 19:00 wysłana przez Destroyer »
Stach