Audiohobby.pl

SONY TC-WA9ES

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
17-04-2026, 16:20
Ostatni Mohikanin, King Duplikator i Arcy Nawijacz Szpulek :) czyli Sony TC-WA9ES. Nigdy nie miałem dwukaseciaka, to sobie nabyłem dla zabawy.

Jest to ostatni, najwyższy model dwukasetowego decka jaki zrobiło Sony (o ile wiem). Brat bliźniak modelu Sony TC-WR965S (Japonia), bez Auto Fadera i ARL (Automatic Recording Level). Stylistyka jest taka sam, jak w deckach z seri KA, szczególnie osłona kieszeni.

Sprzęcior ma całkiem, całkiem wyposażenie - nagrywanie w  obydwu kieszeniach, pełna autokalibracja dla obydwu kieszeni, system wyboru kolejności utworów (po 14 na każdą stronę kasety), głowice amorficzne, super bias, mecha TCM-200R12, pitch control, ustawianie poziomu nagrania przy dubbingu, zdalne sterowanie, elektryczne kieszenie, Dolby B,C,S

Ten konkretny egzemplarz - kupiłem zgodnie z zasadą "ładny ale uwalony" czyli wizualnie jest żyleta, nawet nie był zakurzony ale żadna kieszeń nie bangla (tzn po włączeniu robi jedynie brum-brum, chrum chrum).

Czekając na części do 777ES, rozebrałem 9ES, wyjąłem jeden mechanizm i obejrzałem, co tam jest w środku. I tak - obydwa mecha mają zerwane wszystkie paski (zamienione w czarne błoto). Nigdy nie był otwierany, śruby strzelały, oryginalne smary i oleje (tak capstany są naoliwione). Wygląda jakby ktoś odtworzył może ze 2-3 taśmy i postawił na półce. Wizualnie głowice jakby nie były używane, nawet idler nie jest brudny :)

Z małych niedogodności mecha A ma urwane mocowanie napędu - obstawiam, że w transporcie ktoś rzucił kartonem. Koła zamachowe bez paska siłą bezwładności uderzyły raz czy dwa w tył mechanizmu i plastikowe kołki mocujące płytkę z napędem puściły. To drobiazg, już się kleją na Poxipol.

Plan na sprzęcik jest taki aby go trochę dokoksować - fajne ori rolki, trochę lepszych kondów i zobaczyć jak to gra. Taki nienerwowy lekki projekt.

Michal_LDZ

• 274 / 298
  • Zaawansowany użytkownik
17-04-2026, 18:10
Nie wiem Maciek, jak Ty to robisz, że tak trafiasz na super sprzęt. Szklana kula, czy co? :) Wygląda - petarda.
Nawet czuję zapach katalogu, w którym ten model był opisywany…

AUDIOTONE

• 11447 / 6590
  • Ekspert
17-04-2026, 19:38
Ostatni Mohikanin, King Duplikator i Arcy Nawijacz Szpulek :) czyli Sony TC-WA9ES.
Bardzo fajna kopiarka, nigdy tej wersji nie widziałem. Parametrowo już średnio bez rewelacji, ale co wymagać od kopiarki. Ale nie narzekam bo sprzęcior ciekawy. ;-)
« Ostatnia zmiana: 17-04-2026, 19:43 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
17-04-2026, 19:55
Nie wiem Maciek, jak Ty to robisz, że tak trafiasz na super sprzęt. Szklana kula, czy co? :) Wygląda - petarda. (...)

Cierpliwie się czaję i podejmuję ryzyko :)

Bardzo fajna kopiarka, nigdy tej wersji nie widziałem. Parametrowo już średnio bez rewelacji, ale co wymagać od kopiarki. Ale nie narzekam bo sprzęcior ciekawy. ;-)

Ciekawy, fakt. :) Czy parametrowo słabo? Chyba się nie do końca zgodzę - to samo co inne topowe modele Sony (to rozwijana od lat konstrukcja), pasmo jak na kopiarkę i niejeden jednokasetowy deck spoko. Oczywiście, nie będzie konkurencją dla topowych modeli z TCM200D i dużymi głowicami. Jestem ciekawy czy coś jeszcze dłubnęli w elektronice i jak to będzie grało.

chorazy3

• 2400 / 2354
  • Ekspert
17-04-2026, 21:31
Ładny skubaniec, jeszcze jak byłby szampański to też bym skusił :)
Jedyne co mnie wkurza w kopiarkach to 2x więcej roboty.
Paweł

AUDIOTONE

• 11447 / 6590
  • Ekspert
18-04-2026, 08:49
Ciekawy, fakt. :) Czy parametrowo słabo? Chyba się nie do końca zgodzę - to samo co inne topowe modele Sony (to rozwijana od lat konstrukcja), pasmo jak na kopiarkę i niejeden jednokasetowy deck spoko. Oczywiście, nie będzie konkurencją dla topowych modeli z TCM200D i dużymi głowicami. Jestem ciekawy czy coś jeszcze dłubnęli w elektronice i jak to będzie grało.
W stosunku do innych "grubasów" Sony oczywiście;-)
Ponieważ jak na koparkę to parametry są git.
Wojtek.

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
18-04-2026, 10:31
Ładny skubaniec, jeszcze jak byłby szampański to też bym skusił :)
Jedyne co mnie wkurza w kopiarkach to 2x więcej roboty.

Nie widziałem wersji w szampanie, chyba nie było. Możesz spać spokojnie :)

Odnośnie dalszych kroków, mam do tego mechanizmu zestaw ori Sony ramion z rolkami, natomiast planuję zamontować i zobaczyć efekty użycia nowych rolek Sony ale takich jak były w TCM-200D czyli z rdzeniami z brązu. Zobaczymy czy będzie koks czy lipa.

I jeszcze pro tip :) przy składaniu i ustawianiu tego mechanizmu (od strony koła funkcyjnego) - trzeba najpierw założyć ramiona rolek, ponieważ mostek w pozycji stop ma tendencję do wypadania z prowadnic. Z rolkami trzyma się bez problemów.

« Ostatnia zmiana: 18-04-2026, 10:41 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
18-04-2026, 13:28
Głowice - deck A. Wygląda, jakby nie popracowały wiele :) Skos wciąż fabryczny, nie dotykane bezbożną ręką serwisanta.
Fuks jak nie wiem co.
Dla porządku wyczyściłem enkoder, nie miał nawet specjalnie rys na polach kontaktowych...

AUDIOTONE

• 11447 / 6590
  • Ekspert
18-04-2026, 15:00
nie dotykane bezbożną ręką serwisanta.
Jam jest nie godzien oglądać głowic w takim stanie ;-)
Wojtek.

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
18-04-2026, 15:59
Ja także nie czuję się godny, zamykam oczy jak wkładam kasetę. :)

Sprzęt ożył, zrobiłem mechanizm A, B odłączyłem na razie. Gra - mega spoko. Pochodzi trochę, to mu zrobię pomiary.
Kompatybilność Dolby jak trzeba (testowałem na kasecie nagranej na 5ES).

chorazy3

• 2400 / 2354
  • Ekspert
18-04-2026, 20:16
Gra spoko i do tego fajna kaseta.
Paweł

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
26-04-2026, 19:00
Gra spoko i do tego fajna kaseta.

Też zawsze podobało mi się wzornictwo Cue.

Wyciągnąłem mechanizm B, na szczęście tylko jedna podpora była pęknięta. Rolki ori - oczywiście sparciałe na amen. Pasek glut ale proszę Państwa, jakie głowice w mecha B :)

Chyba puszczę Totka...

chorazy3

• 2400 / 2354
  • Ekspert
26-04-2026, 20:50
Faktycznie głowice wyglądają na nieużywane. Gratulacje, nieczęsto się tak trafia.
Paweł

Macio4ever

• 926 / 507
  • Ekspert
27-04-2026, 22:32
Faktycznie głowice wyglądają na nieużywane. Gratulacje, nieczęsto się tak trafia.

Dzięki, fakt po tylu latach ciężko trafić tak mało używany egzemplarz.

Zrobiłem obydwa mechanizmy, czekają na montaż. Na silnikach jest data produkcji - 1993, więc deck ma maks 33 lata. Młodzik :) Jeden i drugi mechanizm dostał nowe rolki Sony z rdzeniami z brązu.

Wymieniam zapobiegawczo tact switche (ALPS, 6x6x5 1N) od mechanizmu i będę składał. Chyba odpuszczę recap, wszystko wygląda jakby wczoraj wyjechało z fabryki.
« Ostatnia zmiana: 27-04-2026, 22:38 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5849 / 3051
  • Ekspert
28-04-2026, 07:22
O dziwo, nawet niższe modele kopiarek Sony nie wymagaja recapu, kondy maja w dobrym stanie, w prostych 3 głowicówlach np serii 5 i 6 to samo, nie ma co tam gmerać, no chyba że kaseciak był przechowywany pod wodą.......
Ta firma podobnie jak i Technics dobrze się trzyma.