Dobra, doszedłem co i jak. Nie było jednej przyczyny dziwnego zachowania napędu ale zbieg kilku.
Pierwsza sprawa, to ustawienie Duty, które zanim zacząłem grzebać było błędne, a w wyniku mojej pomyłki... zostało ustawione odwrotnie. Efektem było bardzo częste i nadmierne korygowanie prędkości.
Po prawidłowym ustawieniu transport uspokoił się i działa, choć wciąż nie ma idealnych parametrów. Mam już "periodicy insignificant" więc prędkość nie wariuje, jest deko za niska.
Z moich obserwacji, wygląda na to że jednak założę pasek ciut dłuższy (nie rozbiłem tego jeszcze mimo, że napisałem w poprzednim poście). Zamówiłem do testów pasek od Thakkera, zobaczymy jakie ma wymiary i jakie będa pomiary.
Kolejna sprawa, to parametr Gain zmienia się z temperaturą i już wiem, że należy go ustawić jak się ustabilizuje termicznie układ, czyli wysyci się radiator od tranów, a nie na zimnym starcie.
W sumie dobrze się stało, nie rwałem elementów z płytki :) tylko ponownie pomierzyłem, sprawdziłem i starałem się wyciągnąć wnioski, co jest przyczyną zachowania mecha.
Jak dojdą paski, będzie ciąg dalszy...