Audiohobby.pl

SONY TC-K777ES

AUDIOTONE

• 11440 / 6566
  • Ekspert
21-04-2026, 09:25
To dość szybko Ci to przyszło. Dobrze że te switche są w dalszym ciągu dostępne. Z tranami z epoki niestety jest dużo gorzej.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 875 / 482
  • Ekspert
21-04-2026, 22:05
Zobaczymy, może trany nie będą potrzebne.

Zacząłem odkrywać tajemnice tego złomka... Po pierwsze gdyby ktoś, kiedyś chciał naprawiać - płyta PB jest w 3 miejscach lutowana. Aby oszczędzić sobie bólu, łatwiej jest dostać się od spodu. Trzeba zdjąć dolną płytę, odkręcić płytkę REC i jest sensowny dostęp.

No i usterka nie ma jednej przyczyna albo ujmę to inaczej, jest wiele różnych ciekawostek. Ktoś robił recap ale nawet moje super amatorskie oko dostrzega pewne uchybienia ;)

Po pierwsze ktoś poprawiał luty pogrubienia masy i zrobił zimne luty, normalnie widać gołym okiem jak się ruszają. Jedno z dwojga - kiepski lut lub urwana ścieżka.

Dwa - gros lutów wymaga poprawy, są przelane, przegrzane albo po prostu podejrzane czy mają trzymają kontakt

Trzy - przewody do głowicy PB - na jednym kanale jeden z padów jest naderwany, a luty - na zdjęciu (dla odważnych).

Część upaprania to fabryczny klej, którym trzymały się przewody zasilające. Reszta to pozostałości po poprzednim serwisie...

Trochę niechlujstwa widać, np te przewody do głowicy - może nie jest idealnie łatwo w tym miejscu lutować ale dostęp jest znośny, nie wymaga ekwilibrystyki.

I teraz aby nie było siary, jak ktoś po mnie tam zajrzy, to muszę wszystko poprawić :) Być może, te luty to jedyna przyczyna, kto wie. Niemniej jednak wylutuję tantale i je sprawdzę poza układem, tak samo jak diody.
« Ostatnia zmiana: 21-04-2026, 22:27 wysłana przez Macio4ever »

Wojciech7

• 2424 / 1828
  • Ekspert
21-04-2026, 22:16
Tak ładnie wygląda na zewnątrz- a w środku co nie rusz same kłopoty-:(((

Hammer

• 5811 / 3027
  • Ekspert
22-04-2026, 07:13
luty do wymiany

Macio4ever

• 875 / 482
  • Ekspert
22-04-2026, 22:23
luty do wymiany

Fakt, jednak to małe miki. Moje przeczucie i pomiar okazał się trafny, dioda D501 jest kaput, przewodzi w obydwie strony. Tranzystor ocalał. Tantale ok, 1,1uF 0,5 Ohma esr.

Dioda nie jest zbyt łatwa do zdobycia, stałoprądowa. Jest zamiennik, szukam... w sensie lokalnie, bo Mouser ma :)
Kolejny krok to sprawdzenie, czy nie ma gdzieś zwarcia, bo tak samo z siebie...
« Ostatnia zmiana: 22-04-2026, 22:36 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 875 / 482
  • Ekspert
26-04-2026, 19:46
Czekam na części...

Jak się okazało 4 diody 10YG1.1 przewodziły w obydwie strony (wylutowane, test diody na multimetrze). Takie same są nie do zdobycia, kupiłem zamiennik Semitec E-102. Dokupiłem też diody Zenera (jedna jest też naruszona), w sumie kupiłem więcej na wszelki wypadek.

Mam podejrzenie, że był na dłużej podłączony pod wyższe napięcie np 110V czy 120V (na 100% wiem, że był raz włączony na chwilę na wyższe). Taki luźny wniosek, bo diody nie były zupełnie ubite.

Przy okazji - w Soniaczach tych starych, jak i bardziej współczesnych jest sporo Zenerek z symbolem rozpoczynającym się od HZS. Są to diody Renesas, aktualnie nie do zdobycia. Co więcej mają dość precyzyjnie ustalony zakres napięcia Zenera. Jedyne, jakie aktualnie namierzyłem, produkowane z takimi zakresami to diody Vishay seria TZX.

Czekając na części ogarnąłem pola lutownicze kabli do głowicy - jedno było całkiem odparzone, przykleiłem na CA i wzmocniłem solder maską utwardzaną UV. W nowszych Soniaczach kable od głowic PB/REC są na wtyczki. W 777ES REC/ERASE są na wtyczki, a przewody PB przylutowane.

AUDIOTONE

• 11440 / 6566
  • Ekspert
26-04-2026, 21:05
Sporo problemów ze złomkiem. Ale widzę że prace postępują ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.