Audiohobby.pl

SONY TC-W320

Pancerek

• 90 / 1681
  • Użytkownik
18-01-2026, 19:45
Magnetofon znaleziony na elektrośmieciach, nie mogłem go nie zabrać.
Ogólnie w niezłym stanie ale jak to bywa wyrzucony bo albo nie chodzi albo już nie potrzebny.
Na pierwszy rzut to oględziny wewnątrz i pełno gumy po paskach.
Prądowo wszystko działało więc zabrałem się za przegląd reszty w oczekiwaniu na paski.
   W pierwszej kolejności poszła zmiana na wejściu do trafa z 220 V na 230/240V (tutaj chciałem podziękować Wojtkowi za pomoc w tej kwestii) 
Czyszczenie, smarowanie ogólne i silników ( co prawda bez rozbierania bo tego jeszcze nie umiem)  , rolki w dobrym stanie więc nie było potrzeby wymiany ( umyte i przeczyszczone preparatem "nowa guma")
Paski dotarły więc wymiana i testy. lewa kieszeń ok, z prawą okazał się problem.

https://youtube.com/shorts/p9UiOMRVeFw?feature=share

Po ponownym rozebraniu mechanizmu i dokładnie obejrzeniu natrafiłem na pękniętą zębatke od silniczka pomocniczego. (widać na powiększeniu)
Na pomoc przyszły  jakieś pozostałości po mechanizmie Sony gdzie była identyczna zębatka.

https://youtube.com/shorts/QeaGvlGLkWw?feature=share

Na dzień dzisiejszy działa bez zarzutu i satysfakcja jest z uratowania magnetofonu.

« Ostatnia zmiana: 18-01-2026, 20:42 wysłana przez Pancerek »

Hammer

• 5664 / 2960
  • Ekspert
18-01-2026, 22:22
Kup sobie na ali nowe takie zebatki, działają doskonale, stara albo jest pęknieta albo pęknie.
Te czerwone z alle są za miękkie i lepiej nie kupować.

Pancerek

• 90 / 1681
  • Użytkownik
19-01-2026, 06:07
Kup sobie na ali nowe takie zebatki, działają doskonale, stara albo jest pęknieta albo pęknie.
Te czerwone z alle są za miękkie i lepiej nie kupować
Dzięki za poradę, rozejrze się ile takie kosztują. 

chorazy3

• 2319 / 2263
  • Ekspert
19-01-2026, 08:47
Dobra robota i gratuluję udanej naprawy. Ładnie się prezentuje ten Soniacz.
Paweł

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
19-01-2026, 09:01
Gratuluję Krzysztofie przywrócenia złomka do żywych. Jak będziesz miał czas to możesz więcej zdjęć środka wrzucić.
Dziękuję:-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5664 / 2960
  • Ekspert
19-01-2026, 11:29
Te czerwone z alle są za miękkie i lepiej nie kupować
Dzięki za poradę, rozejrze się ile takie kosztują.

parenaście zł dobrze szukaj to nawet za dwie, są białe
« Ostatnia zmiana: 19-01-2026, 12:14 wysłana przez Hammer »

Pancerek

• 90 / 1681
  • Użytkownik
19-01-2026, 12:31
Gratuluję Krzysztofie przywrócenia złomka do żywych. Jak będziesz miał czas to możesz więcej zdjęć środka wrzucić.
Dziękuję:-)
Dziękuję Wojtku. Na pewno wrzucę tylko musi trafić na stół co by porobić zdjęć i pokazać.

Pancerek

• 90 / 1681
  • Użytkownik
19-01-2026, 17:19
parenaście zł dobrze szukaj to nawet za dwie, są białe
Na razie działają więc zostawię tak jak jest. Jak się wysypie będę szukał, dzięki za podpowiedź że są dostępne na Ali

Pancerek

• 90 / 1681
  • Użytkownik
15-02-2026, 11:28
Zastanawiałem się gdzie umieścić ten wpis, ale dotyczy on tego modelu więc go tu zostawię.

Podłączyłem magnetofon bezpośrednio pod laptopa chcąc coś przegrać z kasety na dysk. Po zmianie funkcji gniazda mini jack ze słuchawek na mikrofon (jest tylko jedno wejście) wskaźniki wysterowania w magnetofonie podskoczyły praktycznie na max. Regulacja czułości mikrofonu nie daje żadnego efektu. Jedynie wyciągnięcie wtyczki mini jack lub wyłączenie mikrofonu powoduje że wskaźniki wracają do normalnej pracy.
Ten sam objaw na obydwu kieszeniach.
Wykluczam usterkę gniazda w laptopie bo inne urządzenia działają poprawnie.

« Ostatnia zmiana: 15-02-2026, 11:35 wysłana przez Pancerek »

SAnd

• 83 / 1022
  • Użytkownik
15-02-2026, 13:19
Niestety ale tak jest, nie wiem dlaczego. Być może gniazdo laptopa generuje napięcie które jest wyższe niż napięcie decka? Może Soniacze tak maja? A może wina kiepskiej karty w lapku? Tutaj jakiś elektronik by miał pole do popisu. Fakt jest taki że jak podłączyłem Sony TC-K570 pod lapka to na decku na wyświetlaczu wskaźniki wysterowania zgasły, świecił tylko licznik i załączone funkcje. Deck odtwarzał normalnie. Obszedłem to podłączając decka do magnetowidu stereo a z magnetowidu do wejścia w lapku.

Pancerek

• 90 / 1681
  • Użytkownik
15-02-2026, 13:52
Niestety ale tak jest, nie wiem dlaczego. Być może gniazdo laptopa generuje napięcie które jest wyższe niż napięcie decka? Może Soniacze tak maja? A może wina kiepskiej karty w lapku? Tutaj jakiś elektronik by miał pole do popisu. Fakt jest taki że jak podłączyłem Sony TC-K570 pod lapka to na decku na wyświetlaczu wskaźniki wysterowania zgasły, świecił tylko licznik i załączone funkcje. Deck odtwarzał normalnie. Obszedłem to podłączając decka do magnetowidu stereo a z magnetowidu do wejścia w lapku.
Chociaż tyle że to może być wina czegoś innego niż deck. Już myślałem że coś jest uwalone na płycie.

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
15-02-2026, 14:00
Jak wskaźniki miały podskoczyć??? Przecież przy odtwarzaniu pokazują sygnał z kasety. Mogą być na maks gdy deck dostanie sygnał na wejście...
Może pomyliłeś na kablach we z wy? Mi się zdarzyło :)

Zmień typ gniazda na liniowe. Magnetofon ma na wyjściu okolice 0,5V powinno banglać.

RetroTape

• 914 / 1470
  • Ekspert
15-02-2026, 15:19
Kolega dobrze napisał, magnetofon trzeba podłączyć do wejścia liniowego, mikrofonowe się nie nadaje gdyż ma dużo większą czułość. Domyślam się, że te wskaźniki na maksa to są nie w magnetofonie tylko w programie gdzie chciał zgrywać nagranie z kasety. Dzieje się tak właśnie dlatego, że jest za wysoka czułość wejścia dla mikrofonu.

SAnd

• 83 / 1022
  • Użytkownik
15-02-2026, 16:08
Bardzo Was proszę o dokładne czytanie.

RetroTape

• 914 / 1470
  • Ekspert
15-02-2026, 16:19
No jeśli jednak to wskaźniki w magnetofonie wychyliły się na makasa, gdy jest on podłączony kablem RCA do wyjść Line Out i do wejścia mikrofonowego w laptopie, to byłoby to bardzo dziwne. Jedyne co mi przychodzi do głowy to tylko jakiś problem z masą, ale nie mam pojęcia jak by się to miało stać.