Audiohobby.pl

SONY TC-W320

Hammer

• 5664 / 2960
  • Ekspert
15-02-2026, 17:00
Laptopy jakie znam mają jedno wejście i osobno wyjście, chyba że to jakieś combo tylko po słuchawki smartfonowe pod wtyk 4 pin., zobacz do specyfikacji produktu.
Normalnie jest różowe i zielone oddzielnie.
Też miałem sytuacje że po podpięciu do laptopa prawidłowo, blokował wyświetlacz..

Pancerek

• 90 / 1681
  • Użytkownik
15-02-2026, 17:08
Sony TC-K570 pod lapka to na decku na wyświetlaczu wskaźniki wysterowania zgasły
Zauważyłem że też tak się dzieje jak programowo przelacze z mikrofonu na sluchawki.Wraca do normy dopiero po wyciągnięciu Jack'a z laptopa
« Ostatnia zmiana: 15-02-2026, 17:19 wysłana przez Pancerek »

Pancerek

• 90 / 1681
  • Użytkownik
15-02-2026, 17:45
Jak wskaźniki miały podskoczyć??? Przecież przy odtwarzaniu pokazują sygnał z kasety. Mogą być na maks gdy deck dostanie sygnał na wejście...
Może pomyliłeś na kablach we z wy? Mi się zdarzyło :)

Zmień typ gniazda na liniowe. Magnetofon ma na wyjściu okolice 0,5V powinno banglać.
Kable w decku są ok, podłączone do Line OUT.
Zdaję się że multi gniazdo w laptopie nie radzi sobie z napięciem z deca. Trzeba będzie chyba zainwestować w kartę dźwiękowa z line IN lub postawić stacjonarny

Wojciech7

• 2355 / 1761
  • Ekspert
15-02-2026, 18:42
Jak wskaźniki miały podskoczyć??? Przecież przy odtwarzaniu pokazują sygnał z kasety. Mogą być na maks gdy deck dostanie sygnał na wejście...
Może pomyliłeś na kablach we z wy? Mi się zdarzyło :)

Zmień typ gniazda na liniowe. Magnetofon ma na wyjściu okolice 0,5V powinno banglać.
Kable w decku są ok, podłączone do Line OUT.
Zdaję się że multi gniazdo w laptopie nie radzi sobie z napięciem z deca. Trzeba będzie chyba zainwestować w kartę dźwiękowa z line IN lub postawić stacjonarny
Sprawdziłem z ciekawości czy mogę z komputera nagrywać na magnetofon kasetowy.
Laptop ma uniwersalne 4pin gniazdo-:(((
Wykorzystałem (wyjąłem z szuflady) dawno nie używaną zew.kartę audio-USB External Stereo Sound Adapter Model:RYA5
Podłączyłem przewodem  do magnetofonu kasetowego-(Line In). Kartę z laptopem -USB. W laptopie System-Dźwięk wybrałem ustawienia ( USB Audio Device) Potem PAUSE/REC,ustawienie poziomu nagrywania.
Mogę nagrywać ,"wycieraczki" w rytm muzyki ruszają się-Brawo-:)))

SAnd

• 83 / 1022
  • Użytkownik
15-02-2026, 19:33
Wojciechu
Już raz dzisiaj prosiłem by czytać dokładnie ze zrozumieniem. W zgłoszonym problemie nie chodzi o nagrywanie z komputera/laptopa a odwrotnie. Chodzi o to że podłączenie magnetofonu do laptopa i próba zgrywania muzyki na laptop wywołuje dziwna reakcję wyświetlacza magnetofonu.
Ja obstawiam kartę w lapku, u mnie są 2 gniazda, jedno słuchawkowe drugie mic. Nie pamiętam ale w sterownikach jest właśnie wybór tylko mikrofonu, nie ma wejścia liniowego. Być może to jest problemem. Nie wiem, nie zgłębiałem tego, obszedłem problem przez magnetowid, zadziałało.
P.S.
Ale trop jest dobry, można by spróbować wykorzystać zew. kartę dźwiękową na USB

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
15-02-2026, 19:42
Chodzi o to że podłączenie magnetofonu do laptopa i próba zgrywania muzyki na laptop wywołuje dziwna reakcję wyświetlacza magnetofonu.
Jak kolega SAnd napisał kiedyś miałem tak kilka razy przy zgrywaniu z magnetofonu na aparat fotograficzny robiąc filmy na YT.
Także aparat blokował działanie wskaźnika wysterowania, ale tylko wskaźnika. Magnetofon odtwarzał z poprawnym poziomem i jakością. Niestety nie udało mi się dowiedzieć dla czego tak jest. Dopiero puszczając sygnał przed przedwzmacniacz do apartu już było dobrze. Wychodzi na to że jest coś blokowane... Może kwestia braku dopasowania rezystancji wyjścia magnetofonu z aparatem, ale to i tak tylko w niektórych magnetofonach.
« Ostatnia zmiana: 15-02-2026, 19:55 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.